Γιατί αυτό το μπολ πουλήθηκε σχεδόν 38 εκατ. δολάρια;

Ενα μπολ 1000 ετών που χρονολογείται από την δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα πουλήθηκε για 37,7 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του διάσημου Οίκου Σόθμπις.

Το μικρό αυτό μπολ που χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 960 – 1127 έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 36,05 εκατομμυρίων με το οποίο αγοράστηκε το 2014 μία κούπα κρασιού από την δυναστεία των Μινγκ στην Κίνα. Την συγκεκριμένη κούπα είχε αγοράσει ένας μεγιστάνας από την Σανγκάη.

Οσο για το μπολ

από την δυναστεία των Σονγκ, η δημοπράτησή του ξεκίνησε από μία τιμή της τάξης των 10,2 εκατ. δολαρίων ενώ η διαδικασία των προσφορών κράτησε 20 μόνο λεπτά προτού η «τρελή» τελική προσφορά περάσει αυτό το σπάνιο μπολ στα χέρια ενός – άγνωστου – αγοραστή.

Αυτό το μικρό μπολ πουλήθηκε σχεδόν 38 εκατ. δολάρια

Το συγκεκριμένο μπολ χρησιμοποιούσαν οι ζωγράφοι για να πλύνουν τα πινέλα τους ενώ αποτελεί ένα παράδειγμα εξαιρετικά σπάνιας κινεζικής πορσελάνης από την αυτοκρατορία της δυναστείας των Σονγκ. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σπάνιο αφού υπάρχουν μόνο τέσσερα κομμάτια που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, όπως αναφέρει ο Οίκος Σόθμπις.

Εχει διάμετρο 13 εκατοστά και ένα πολύ λαμπερό μπλε χρώμα. Οπως αναφέρει ο Guardian, η συγκεκριμένη δημοπρασία του σπάνιου μπολ «έσπασε» και το παγκόσμιο ρεκόρ δημοπράτησης κινέζικων κεραμικών.

Η τιμή που αγοράστηκε τελικά αυτό το μπολ, ξεπέρασε την τιμή με την οποία τρία χρόνια πριν είχε δημοπρατηθεί μία μικροσκοπική πορσελάνινη κούπα, διακοσμημένη με χρωματιστή ζωγραφιά ενός κόκορα που δημιουργήθηκε κατά την κυριαρχία του αυτοκράτορα Τσένγκουα ανάμεσα από το 1465 και το 1487.

Η κούπα είχε πουληθεί το 2014 στον επενδυτή Λίου Γικιάν που κάποτε οδηγούσε ταξί και πλέον είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Κίνα…

The post Γιατί αυτό το μπολ πουλήθηκε σχεδόν 38 εκατ. δολάρια; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα