Για τον «τυφώνα του αιώνα» ετοιμάζεται η Φλόριντα

Σαν ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους των τελευταίων για την Φλόριντα παρουσιάζουν οι Αρχές τον τυφώνα «Μάθιου» που πλησιάζει προς την πολιτεία, αφού πρώτα το πέρασμά του από την Αϊτή άφησε εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών Αρχών γίνονται σε υψηλούς τόνους και, όπως γράφει το CNN, γίνονται σε γλώσσα που θυμίζει αρκετά αυτές πριν από την «Κατρίνα» που το 2005 σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη αφήνοντας πάνω από 1.500

νεκρούς.

Ο «Μάθιου» εκτιμάται ότι θα χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντας την Παρασκευή, αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ποια πορεία θα ακολουθήσει μετά, αν θα συνεχίσει προς τον ωκεανό ή προς τα βόρεια και στη ξηρά οπότε και θα αποδυναμωθεί.

Ο «Μάθιου» είναι πλέον κατηγορίας 3 (νωρίτερα είχε καταταγεί στην πιο ισχυρή κατηγορία 4) και κινείται αργά προς τις ακτές της πολιτείας. Συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές, μεγάλο κυματισμό, που απειλεί τις παραθαλάσσιες περιοχές, και ανέμους που ξεπερνούν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα σε κτίσματα κάθε είδους, ολοκληρωτική καταστροφή σε ελαφρύτερες κατασκευές, όπως τα τροχόσπιτα, ενώ περιοχές «μπορεί να μείνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή και μήνες».

Some of the strongest language we have seen from a National Weather Service office since Hurricane Katrina. https://t.co/sJ4PKwbdoB #Matthew pic.twitter.com/Tb4RwA0CoZ

CNN Weather Center (@CNNweather) October 7, 2016

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Πέμπτη, καθώς ο «Μάθιου» προσέγγιζε την πολιτεία και ενώ ήδη είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην Καραϊβική. Αυτό αποδεσμεύει κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ετοιμοι πάντως και οι πολίτες, που έχει σπεύσει στα σουπερμάρκετ και τα έχουν αδειάσει από τρόφιμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ προειδοποιεί εδώ και ημέρες για τον «τυφώνα-τέρας» που απειλεί τη Φλόριντα: «Εχετε χρόνο για να φύγετε. Δεν υπάρχει λόγιος για να ρισκάρετε», είπε σε υψηλούς τόνους.

Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν στις περιοχές όπου θα περάσει ή απειλεί ο «Μάθιου» (μέσα τους και το Μαϊάμι). Η πολιτεία έχει την πικρή εμπειρία του τυφώνα «Αντριου» που προκάλεσε πάνω από 2 δισ. δολάρια σε ζημιές το 1992. Ηδη έχουν ανοίξει δεκάδες ασφαλή σημεία για τον πληθυσμό στη Φλόριντα. Πάνω από 3.800 πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ, έχουν ακυρωθεί.

Την ίδια ώρα γειτονικές πολιτείες, όπως η Νότια Καρολίνα, ο κυβερνήτης της οποίας την κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα ετοιμάζονται και αυτές για το ενδεχόμενο να χτυπηθούν από τον «Μάθιου».

Ο «Μάθου» είχε περάσει νωρίτερα από την Αϊτή, στην οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής, που δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από τον σεισμό του 2010. Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή και δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Πολλές είναι οι ζημιές και στις Μπαχάμες, αλλά και την Κούβα.

The post Για τον «τυφώνα του αιώνα» ετοιμάζεται η Φλόριντα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα