Φίλης – Σκουρλέτης εκτός γραμμής Μαξίμου για το Ελληνικό

Τείχος προστασίας για τους αρχαιολόγους και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, που τρενάρουν με κάθε απίθανο τρόπο το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, ύψωσε ο Πάνος Σκουρλέτης με όσα ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή. Διαχωρίζοντας τη θέση του από τη γραμμή Μαξίμου «περί δεδηλωμένης αποφασιστικότητας» να προχωρήσει η επένδυση, ο υπουργός Εσωτετικών έσπευσε να δικαιολογήσει τους συνδικαλιστές αρχαιολόγους που ζητούν να κηρυχθεί μέρος της έκτασης αρχαιολογικός χώρος.

«Λέμε

ναι στις επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στους κανόνες και τους νόμους», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Σκουρλέτης από το κοινοβούλιο, μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του για την ανάγκη αλλαγών στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλούσε έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα του Ελληνικού.

Μία ακόμα διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου ήρθε από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος έδωσε το παρών σε συγκέντρωση κατά της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολτισμού (!), δηλώνοντας ότι «στο Ελληνικό πρέπει να γίνει επένδυση με σεβασμό στις προϋποθέσεις του αρχαιολογικού νόμου».

«Όταν κάποιος έχει ενα ενδιαφέρον να επενδύσει τα μετράει όλα και αποφασίζει. Τίποτα δεν είναι που να αιφνιδιάζει τους επενδυτές για το Ελληνικό. Όλα ήταν γνωστά», σημείωσε ο κ. Φίλης σε μία απόπειρα να διαλύσει τους φόβους περί οριστικού ναυαγίου της επένδυσης λόγω των συνεχών καθυστερήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο παραχωρησιούχος.

Ομόφωνο «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον Τσίπρα

Επιμένοντας στη φιλοπενδυτική γραμμή πάντως, το Μαξίμου ανακοίνωσε στις δύο μετά το μεσημέρι -με έκδηλη ανακούφιση- ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «ομοφώνως» υπέρ της άμεσης έναρξης υλοποίησης της επένδυσης και μία ακόμα εσωκομματική έριδα είχε μπει κάτω από το χαλί…

Αναλυτικά η… προεκτικά διατυπωμένη μέχρι κεραίας, ανακοίνωση έχει ως εξής:

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της.

Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Δημήτρης Πιτσιόρλας: Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ελληνικό

«Την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», δεσμεύθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στον Realfm και απέδωσε τη νέα αναβολή σε διαδικαστικούς λόγους. «Θεωρώ ότι ο θόρυβος όλος είναι υπερβολικός. Είναι υπερβολικός και τραβιέται από τα μαλλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολοι ξέρουμε», είπε, «ότι όλο αυτό το θέμα με την επένδυση στο Ελληνικό κουβαλάει μία ιστορία πίσω της. Και εντάσεις και ενστάσεις και προβλήματα. Είναι, λοιπόν, λογικό να χρειάζεται χρόνος ούτως ώστε να καταλήξουμε μέσα από ομαλές διαδικασίες σε μία απόφαση με ευρύτατες συναινέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τα πράγματα με εντολές και χωρίς να τηρούμε όλες τις διαδικασίες και χωρίς να εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου. Δεν χάθηκε ο κόσμος για μία εβδομάδα», παρατήρησε και επανέλαβε πως είναι υπερβολικά όσα ακούγονται για το θέμα από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου.

«Αν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται θεσμοί όπως το ΚΑΣ ή αν είναι δυνατόν αυτοί οι θεσμοί να λειτουργούν μέσα σε αυτό το κλίμα και να ζητείται από την κυβέρνηση να δίνει εντολές τι πρέπει να κάνει το ΚΑΣ. Αν είναι δυνατόν!», τόνισε στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομίας.

Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί

Για εχθρική στάση απέναντι σε κάθε είδους επένδυση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας και έθεσε το ακόλουθο ερώτημα με αφορμή και το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αποπομπής της γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη:

«Και καλά, ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή. Δεν μπορεί να αποπέμψει ούτε τον κ. Καμμένο…δεν έχει τη δύναμη να αποπέμψει ούτε τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ;».

ΠΑΣΟΚ: Θέλει ή όχι ο κ. Τσίπρας την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης διερωτήθηκε από την πλευρά του κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ξεπεράσει τις μεγάλες αντιστάσεις που υπάρχουν στο κόμμα του και την κοινοβουλευτική του ομάδα για το ζήτημα του Ελληνικού.

Κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη «περιπέτεια» με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, ο κ. Χρηστίδης σχολίασε πως η στάση της κυβέρνησης έναντι των επενδύσεων (υφιστάμενων και μελλοντικών) κάνει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη φιλοεπενδυτική στροφή του Πρωθυπουργού, όπως και τις δηλώσεις Τσακαλώτου ό,τι «θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες μπορούμε να απορροφήσουμε», να μοιάζουν με κρύα ανέκδοτα.

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορούν.. Με την πολιτική τους, τις ιδεοληψίες και την παροιμιώδη ανικανότητά τους, αδυνατούν να ανοίξουν τους δρόμους της ανάπτυξης για την οικονομία και τη χώρα. Πρέπει να φύγουν», κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

The post Φίλης – Σκουρλέτης εκτός γραμμής Μαξίμου για το Ελληνικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα