Εξώδικο της Ελληνικός Χρυσός σε Καμμένο, Σταθάκη, Φάμελλο

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τους υπουργούς Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, για τις πρόσφατες δηλώσεις τους σχετικά με την επένδυση της εταιρείας στη Χαλκιδική.

Αιτία για το εξώδικο προς τον κ. Καμμένο ήταν οι

κατηγορίες που εξάπελυσε σε βάρος της εταιρείας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για «ξέπλυμα χρήματος» και «απάτη» και οι αιτιάσεις του περί τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην περιοχή.

Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στρέφει τη διαμαρτυρία της και στο πρόσωπο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη για την παράνομη -όπως τη χαρακτηρίζει- καθυστέρηση των υπηρεσιών του υπουργείου στη διαδικασία χορήγησης τριών αδειών για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Τέλος, στο εξώδικο καταγγέλλονται οι δηλώσεις του κ. Φάμελλου σύμφωνα με τις οποίες, το Δημόσιο έχει προσφύγει στη διαιτησία λόγω μη εκπλήρωσης της επένδυσης από την πλευρά της εταιρείες.

Η Ελληνικός Χρυσός υπεραμύνεται των πρακτικών της, υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν τις διαδικασίες εξόρυξης χρυσού και υπογραμμίζει ότι έχει κάνει το παν – βάσει του νόμου – ώστε να στηρίξει τις επενδύσεις στη Χαλκιδική. Σε αντίθεση οι ελληνικές αρχές, όπως υποστηρίζει, καθυστερούν συστηματικά.

Σε δηλώσεις του πρωί της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επέμεινε πως η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και διερωτήθηκε για ποιο λόγο το εξώδικο στρέφεται εναντίνον του αφού το μόνο που πράττει είναι να προασπίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν μπορεί να καλύπτει τα κενά στην επένδυσή της μέσω της δημοσίευσης εξωδίκων στο Τύπο και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται ο νόμος.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, είχε χαρακτηρίσει «πολύ βαριές» τις δηλώσεις Καμμένου ότι οι επενδύσεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είναι μία «απάτη» και «ξέπλυμα χρήματος», υπογραμμίζοντας πως είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η Ελληνικός Χρυσός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αναβάλει «μέχρι νεοτέρας» τα αρχικώς προγραμματισμένα για τις 15 Σεπτεμβρίου, εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας.

The post Εξώδικο της Ελληνικός Χρυσός σε Καμμένο, Σταθάκη, Φάμελλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα