Εξαφανίστηκε το «πάτημα του Χίλαρι», η διάσημη πλαγιά του Εβερεστ

Ενας βράχος που αποτελούσε παράλληλα και μια πλαγιά κάθετης ανάβασης 12 μέτρων στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Εβερεστ ήταν το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να υπερβούν οι ριψοκίνδυνοι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή του, την αποκαλούμενη και «Στέγη του Κόσμου». Ο βράχος/πλαγιά ονομάζοταν «Hillary Step» (Πάτημα του Χίλαρι) παίρνοντας το όνομα του Έντμουντ Χίλαρι, ο οποίος μαζί με τον Σέρπα οδηγό του Τένζινγκ Νοργκάι, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του 1953.

Δείτε

ένα βίντεο για το «Hillary Step»:

Οπως αναφέρει το BBC είχαν υπάρξει κάποιες αναφορές για το ότι το «Hillary Step» δεν υπήρχε πια γεγονός που τελικά επιβεβαίωσε ένας από τους κορυφαίους βρετανούς ορειβάτες. Ο Τιμ Μόουζντεϊλ είχε ήδη πατήσει την κορυφή του Εβερεστ πέντε φορές και πριν από λίγες μέρες κατάφερε να τις κάνει έξι αφού η αποστολή στην οποία συμμετείχε ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάβαση. Πρόσφατες αποστολές στο Εβερεστ είχαν αναφέρει ότι το «Hillary Step» έχει καταστραφεί αλλά τα χιόνια είχαν κάνει δύσκολη την επιβεβαίωση αυτών των ισχυρισμών.

Κοντινό πλάνο του Hillary Step που αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για τους ορειβάτες πριν την φτάσουν στην κορυφή του Εβερεστ (φωτό: Anselm Murphy)

«Αναφέρθηκε πέρυσι, και όντως σκαρφάλωσα πέρυσι, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι είχε καταρρεύσει, επειδή η περιοχή ήταν γεμάτη χιόνια. Φέτος, ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το κομμάτι βράχου που είχε ονομαστεί «Hillary Step» δεν βρίσκεται πλέον εκεί. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για ένα τέλος εποχής αφού χάθηκε ένα κομμάτι της ορειβατικής ιστορίας» δήλωσε ο Τιμ Μόουζντεϊλ. Η κατάρρευση του «Hillary Step» εικάζεται ότι συνέβη κατά τον μεγάλο σεισμό στο Νεπάλ το 2015 και σύμφωνα με τους ειδικούς θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης στην κορυφή της Γης.

The post Εξαφανίστηκε το «πάτημα του Χίλαρι», η διάσημη πλαγιά του Εβερεστ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα