Επιστολή-κόλαφος 23 οργανώσεων για την ασφάλεια στα hot spot

«Χρειάζονται κι άλλοι νεκροί για να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταυλισμούς;». Με μια κοινή τους δήλωση 23 οργανώσεις και φορείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους διοικητές των καταυλισμών μετά την πρόσφατη τραγωδία με δύο νεκρούς στη Μόρια της Λέσβου.

«Το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια που κόστισε ζωές προσφύγων δεν έγινε την κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αφορά τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Πώς όμως να θέσει τέτοιους κανόνες, όταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανέναν καταυλισμό, στα νησιά και την ενδοχώρα, κανονισμό λειτουργίας ο οποίος μεταξύ άλλων θα προέβλεπε τα σχετικά με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του χώρου;» αναφέρουν οι οργανώσεις.

Και καταγγέλλουν ότι «στους χώρους αυτούς, κλειστούς και ανοιχτούς, προΐστανται διοικητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο με ad hoc διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν απαιτητά προσόντα και σαφείς αρμοδιότητες, και χωρίς βέβαια οι διευθυντές να έχουν στα χέρια τους κάποιον κανονισμό να ακολουθήσουν».

Οπως τονίζουν οργανώσεις και φορείς, στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και υπογραμμίζουν ότι η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί απαραίτητα προϋπόθεση διαβίωσης.

«Θα έπρεπε να αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της μεταναστευτικής πολιτικής, μεγάλης σημασίας και για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Στο συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός, αλλά και σε άλλα παρόμοια που προηγήθηκαν αλλού (εμπρηστικές επιθέσεις στη Χίο), οι ευθύνες είναι καταλογιστέες στους διοικητές και την κυβέρνηση. Ας τις αναλάβουν οι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι για να διορθώσουν έστω και εκ των υστέρων τις ελλείψεις. Η απόδοση ποινικών ευθυνών, την οποία αναμένουμε, ασφαλώς θα προσδώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα αυτό» καταλήγουν.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι: Αλληλεγγύη- Solidarity Now, Asante, Generation2.0 for Equality and Diversity, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Θετική Φωνή Άνθρωποι+HIV, Ιατρική Παρέμβαση Med.In., Κέντρο Ζωής για την Υποστήριξη Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Κόσμος Χωρίς πολέμους και Βία, Melissa-Network of Migrant Women in Greece, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας-ΟΛΚΕ, Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας PRAKSIS, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δήμου Αθηναίων, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Φόρουμ Μεταναστών, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Δήμος Αθηναίων.

The post Επιστολή-κόλαφος 23 οργανώσεων για την ασφάλεια στα hot spot appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα