Ενα πρωινό, οι καναλάρχες…

Είναι ένα στιγμιότυπο κωμικής ανθολογίας. Είναι 9.54 π.μ. Εχει περάσει σχεδόν μια ώρα από την προσέλευση – το λες και παρέλαση – των υποψηφίων παικτών της αδειοδότησης όταν τρία μαύρα αυτοκίνητα εμφανίζονται βιαστικά από τη γωνία, στρίβουν στην οδό Αλ. Πάντου και σταματούν μπροστά στο φυλάκιο της Γενικής Γραμματείας Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι, έμπειροι σε τέτοιου είδους σκηνοθεσίες αντιλαμβάνονται αμέσως το μήνυμα: «Ο Παππάς;» ψιθυρίζουν μεταξύ τους. «Ο Παππάς!» επιβεβαιώνουν (πάντα μεταξύ τους) και αρχίζουν να κινούνται με ταχύτητα αθλητή του βάδην από το απέναντι καφέ προς τον υπουργό Επικρατείας.

Ο

Νίκος Παππάς φορώντας την εθνική στολή ΣΥΡΙΖΑ (μπλε κοστούμι με σιέλ πουκάμισο) κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Τους κοιτάζει με την άκρη του ματιού του ενώ κάνει ότι μιλάει με τον αξιωματικό που βρίσκεται έξω από την κλειστή καγκελόπορτα. Είναι προφανές ότι περιμένει να φτάσουν κοντά του οι δημοσιογράφοι.

Δίπλα του σε απόσταση bodyguard ο Λευτέρης Κρέτσος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ντυμένος με στολή λυράρη από τα Ζωνιανά: μαύρο πουκάμισο στο δεύτερο κουμπί, τζιν, μαύρο γυαλί και το στραβό χαμόγελο του ανθρώπου που μόλις έχει κερδίσει στη ρουλέτα.

Είναι σαφές ότι ο Νίκος Παππάς απολαμβάνει τη στιγμή. Πρώτον γιατί κάνει ότι δεν βλέπει τους δημοσιογράφους. Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν μένει τόσο πολύ αδιάφορος όταν ένα αλαφιασμένο λεφούσι έρχεται προς το μέρος του. Και δεύτερον διότι δεν μπορεί να συγκρατήσει εκείνο το ύφος της ικανοποίησης. Με κύρια χαρακτηριστικά το αδιόρατο σήκωμα του φρυδιού και κυρίως το ενστικτώδες ρούφηγμα των μάγουλων (τύπου duckface) που κάνουν όλοι όσοι ξέρουν ότι τους τραβάει η κάμερα.

«Τίποτα παιδιά, όλα καλά», λέει. Και στη συνέχεια το μεταφράζει στα «δημοσιογραφίστικα»: «Δεν υπάρχει δήλωση. Ηρθα απλώς να ενημερωθώ από τον αξιωματικό υπηρεσίας».

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ παρακολουθούν την… παρέλαση έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ (IntimeNews)

«Θα μας κάνετε επίσημη ενημέρωση αργότερα;» ρωτάει κάποιος από το πλήθος των παρατεταμένων μικροφώνων. Και τότε έρχεται η ώρα του Λευτέρη Κρέτσου να απολαύσει τη δική του στιγμή. Σε τόνο Γιώργου Μητσικώστα όταν μιμείται τον Μάκη Ψωμιάδη, συμπληρώνει ενώ μπαίνει στο πίσω κάθισμα του σκούρου υπουργικού Audi: «Θα έχετε ΑΝΟΘΕΥΤΗ ενημέρωση όταν έρθει η ώρα». Και χαμογελάει στραβά με το αστείο που είπε χωρίς να καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα μόλις τρόλαρε τον εαυτό του. «Ανόθευτη;;;» ρωτάει κάποιος με νόημα. «Ανόθευτη!» επιβεβαιώνει εκείνος ευχαριστημένος που το καλαμπούρι έπιασε τόπο. «Πότε;» τολμάνε να τον ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι. «Ε, περιμένετε» απαντά ενώ κλείνει την πόρτα του αυτοκινήτου. Υπονοώντας ότι «σάμπως έχετε και τίποτα καλύτερο να κάνετε; Αφού αυτή είναι η δουλειά σας. Να περιμένετε εμένα».

Το συμπέρασμα από την παραπάνω σκηνή, είναι προφανές. Ο Νίκος Παππάς δεν εμπιστεύεται τα τηλέφωνα! Γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο τον αξιωματικό αν ήθελε να ενημερωθεί. Ομως όχι. Ειδοποίησε τη συνοδεία, μπήκε στο αυτοκίνητο, ξεκίνησε από το Μαξίμου, υπέστη την πρωινή κυκλοφορία και πήγε επί τόπου. Ισως για να μπορεί να κοιτάξει τον αξιωματικό στα μάτια και να βεβαιωθεί ότι του λέει την αλήθεια. Ή πάλι γιατί το να εμφανιστείς μπροστά στους δημοσιογράφους και να τους πεις ότι δεν έχεις να τους πεις τίποτα έχει μια ιδιαίτερη σημασία σε κάποιες μορφές εξουσίας. Ειδικά σε εκείνες που βασίζουν το προφίλ τους ακριβώς σε αυτή την κρυψίνοια: «Είμαι εδώ να σου πω ότι δεν θέλω να μάθεις τίποτα από όσα έχω να πω».

Από τις λίγες που δεν θεώρησαν ότι χρειάζονται βαλίτσα με ροδάκια ήταν η πρώην συνεργάτιδα του Γιάννη Αλαφούζου και νυν του Βαγγέλη Μαρινάκη Εύα Κουτσαφτάκη

Εξάλλου όλη η διαδικασία πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία της «κλειστής πόρτας» έχει στηθεί. Δεν είναι μόνο οι ερυθρόλευκες ταινίες της αστυνομίας που έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από τη Γενική Γραμματεία Τύπου. Ούτε η ειδοποίηση ότι «ο ιστότοπος της Γ.Γ. τύπου δεν είναι προσβάσιμος». Που σημαίνει ότι μέχρι και το site της Γ.Γ. είναι «κλειστό» λόγω της ημέρας (… Αντωνάκη). Είναι κυρίως αυτή η διάχυτη αίσθηση μυστικοπάθειας που επικρατεί από το πρωί στην οδό Αλ. Πάντου.

Προσέλευση στην ΓΓΕΕ με βαλίτσες. Αν ήταν άλλο το φόντο της φωτογραφίας θα μπορούσε να είναι στιγμιότυπο από επιβίβαση στο Blue Star Paros

Είναι ας πούμε το σφιγμένο ύφος των τηλεοπτικών δημοσιογράφων που για πρώτη φορά δεν έχουν τη γνωστή ευθυμία που τους χαρακτηρίζει συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις. Είναι η διαδικασία της προσέλευσης που θυμίζει λίγο εκείνες τις μεταμεσονύκτιες μεταδόσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος πόκερ, όπου ο κάθε ένας από τους φιναλίστ παρελαύνει μπροστά από τις κάμερες με αυτό το μείγμα αυτοπεποίθησης και αγωνίας πριν τον αγώνα (ε, εδώ που τα λέμε, όλη η διαδικασία θυμίζει κάπως πόκερ…).

Ανατομικά στρώματα έξω από την πύλη της ΓΓΕΕ (ΙntimeNews)

Και βέβαια είναι το δίχρωμο παπούτσι του Ιβάν Σαββίδη, τα δύο στρώματα CocoMat που έφερε μαζί του ο Θοδωρής Κυριακού, το ταλαιπωρημένο ύφος του Στρατή Λιαρέλη με το λευκό μακό. Είναι το άψογο και μυστηριώδες στυλ της συμβούλου του Βαγγέλη Μαρινάκη (πρώην συμβούλου του Γιάννη Αλαφούζου). Οι βαλίτσες διανυκτέρευσης με τα ροδάκια με τις οποίες προσήλθαν οι σύμβουλοι των υποψηφίων. Το κόκκινο πόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη (ξανά). Και η κυρία που εμφανίστηκε λίγο μετά το κλείσιμο των θυρών έξω από την Γ.Γ. Τύπου, κρατώντας ένα χαρτί που έγραφε «Θέλω κι εγώ κανάλι» για να ζήσει κι αυτή το 5λεπτο της δημοσιότητάς της.

Το αφεντικό του Ολυμπιακού και υποψήφιος καναλάρχης Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την άφιξή του στη ΓΓΕΕ (IntimeNews)

Ομως όταν όλες αυτές οι χαριτωμένες λεπτομέρειες κατακαθίσουν, το ερώτημα παραμένει: γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διαθέτουν περιουσία με την οποία μπορούν να ζουν μέχρι και τα δισέγγονά τους μπαίνουν σε τέτοια διαδικασία; Και η διαδικασία δεν αφορά το βράδυ που θα περάσουν σε κρεβάτια του στρατού. Αφορά την απόφασή τους να ποντάρουν σε ένα μέσο όπως η τηλεόραση. Που όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζει πλέον παρά πολύ λίγους. Και που οι περισσότεροι λατρεύουν να βρίζουν και να απαξιώνουν.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται ακριβώς σε αυτό για το οποίο κατηγορούν την κυβέρνηση όσοι μιλάνε για διαδικασία που θυμίζει τηλεπαιχνίδι reality. Γιατί όταν ανήκεις πλέον στους επιφανείς πρωταγωνιστές των οικονομικών σελίδων, αυτό που θα συμβαίνει τις επόμενες ώρες στη Γενική Γραμματεία Τύπου σε αφορά για έναν απροσδόκητο λόγο. Ενα λόγο που δεν είναι ίσως κατανοητός σε όσους εργαζόμενους των καναλιών θα ψάχνουν για δουλειά σε λίγες μέρες. Αλλά που μπορεί πολύ εύκολα να τον αντιληφθεί κάποιος που έχει να πληρώσει παράβολο 3 εκατομμυρίων. Συμμετέχεις για την απόλαυση του παιχνιδιού.

The post Ενα πρωινό, οι καναλάρχες… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
πρωινο, μακης ψωμιαδης, blue star, βαγγέλης μαρινάκης, συριζα, μπλε, τζιν, ηρθα, ψωμιαδης, audi, σημαίνει, site, blue, star, στυλ, ολυμπιακος, μαρινακης, επηρεάζει, protagon, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, παρελαση, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γωνια, δουλεια, εθνικη, ιβαν, πυλη, ταινιες, τηλεοραση, τηλεφωνο, ωρα, audi, blue star, protagon, star, ανθρωπος, άφιξη, βαγγέλης μαρινάκης, βαδην, βαλιτσες, βραδυ, βρισκεται, γυαλι, δευτερο, δηλωση, δικη, ευα, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επηρεάζει, ερχεται, ευθυμια, ζωνιανα, ειδοποιηση, υφος, θυμιζει, θοδωρης, καμερες, κυβερνηση, κυρια, κρεβατια, κτιριο, λεπτομερειες, λογο, μαυρο, μαξιμου, ματια, νοημα, τζιν, παιδια, ποκερ, πορτα, πρωταγωνιστες, πρωι, συνεχεια, στυλ, τρια, φοντο, φορα, χαμογελο, ωρες, αφεντικο, blue, ηρθα, κυριακου, λευκο, μπροστα, protagon.gr, σημαίνει, site, σκηνη, θελω να, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα