Είναι ο Τραμπ τρελός και πρέπει να αποπεμφθεί;

Πριν από λίγες ημέρες ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «ίδρυμα θεραπείας ενηλίκων», υπαινισσόμενος ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι εντελώς «στα καλά του» και ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει την ίδια τακτική μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε δημοσίευμα στο Vanity Fair σχετικά με παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρονται να γίνονται μεταξύ ανθρώπων του Τραμπ για το πώς θα συγκρατήσουν έναν τόσο «ασταθή» πρόεδρο.

Αυτά

έρχονται σε συνέχεια της κίνησης αμερικανών ψυχιάτρων και ψυχολόγων που τον περασμένο Αύγουστο, αφού συγκέντρωσαν 60.000 υπογραφές, ζήτησαν την αποπομπή του προέδρου. Η ομάδα αυτή, που αποκαλείται «Duty to Warn» (οι έχοντες καθήκον να προειδοποιήσουν) υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «πάσχει από ανίατη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, ασθένεια που τον καθιστά ανίκανο να φέρει σε πέρας του προεδρικά του καθήκοντα και επικίνδυνο για το έθνος».

Το αμερικανικό The New Yorker ασχολείται με το ζήτημα και σχολιάζει την κίνηση των αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι επιμένουν στην καθαίρεση Τραμπ με βάση την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Στην ίδια τροπολογία είχε αναφερθεί παλαιότερα και ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Στίβεν Μπάνον, προειδοποιώντας το επιτελείο του Τραμπ προτού ο ίδιος φύγει: «Προσέξτε, ο κίνδυνος για τον πρόεδρο δεν είναι τόσο η ενεργοποίηση της διαδικασίας παραπομπής (impeachment) όσο η 25η τροπολογία που προβλέπει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν ο πρόεδρος είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και αν όχι να τον απομακρύνουν».

Η αποπομπή του Τραμπ με βάση την 25η τροπολογία είναι ο στόχος του κινήματος «Duty of Warn» το οποίο το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησε κινητοποιήσεις σε 14 πόλεις των ΗΠΑ. Το κίνημα ζητάει τη σύγκληση μίας επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει τη διανοητική κατάσταση του προέδρου. Οι φήμες από τον Λευκό Οίκο που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για «εκρήξεις του προέδρου» που είναι «όλο και πιο ανεξέλεγκτες». Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac έδειξε ότι η πλειοψηφία των αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει σήμερα ότι ο Τραμπ «δεν είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος».

Αλλά όσοι βιάζονται να πανηγυρίσουν καλό είναι να διαβάσουν μία σχετική ανάλυση που δημοσιεύθηκε προ μηνών στους New York Times. Ο συντάκτης του κειμένου, στην ερώτηση «είναι τρελός ο Τραμπ;» απαντούσε ως εξής: «Η Ενωση των αμερικανών ψυχιάτρων υποστηρίζει εδώ και χρόνια την αρχή ότι δεν είναι ηθικό για έναν γιατρό να κάνει διάγνωση ψυχικών διαταραχών σε άτομα που δεν έχει εξετάσει και δεν έχουν δώσει την άδειά τους γι αυτό». Αρα τώρα οι ψυχίατροι κάνουν λάθος όταν ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάει επίσης κανείς ότι 18 από τους 37 πρώτους προέδρους των ΗΠΑ έπασχαν από ψυχιατρικά προβλήματα: το 24% από κατάθλιψη (όπως ο Αβραάμ Λίνκολν), το 8% από διπολική διαταραχή (όπως ο Θεόδωρος Ρούζβελτ), και το 10% από αλκοολισμό (όπως ο Οδυσσέας Γκραντ). Αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί κάποιος να πάσχει από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα αλλά να είναι ικανός πρόεδρος, όπως και μπορεί να είναι υγιής αλλά εντελώς ανίκανος.

Ο Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση υιοθέτησε την αρχή, στην οποία αναφέρονται οι New York Times (γνωστή και ως Αρχή του Γκολντγουότερ – Goldwater Rule) το 1964, όταν μέλη της δημοσίευσαν σκληρές απόψεις για την ψυχική υγεία του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπάρι Γκολντγουότερ σχετικά με το αν ήταν ικανός να είναι υποψήφιος πρόεδρος, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1964. Η Ενωση αποφάσισε τότε ότι οι εκθέσεις των ψυχιάτρων δεν ήταν παρά πολιτικές απόψεις τους που παρουσιάστηκαν υπό τον μανδύα της επιστημονικής ψυχιατρικής διάγνωσης.

Σήμερα όμως ένα μεγάλος αριθμός επιστημόνων του κλάδου υποστηρίζει ότι η Αρχή του Γκολντγουότερ, που θεωρητικά υφίσταται για να προστατεύει τους ασθενείς, στην πραγματικότητα υπηρετεί τα συντεχνιακά συμφέροντα του κλάδου ακόμα και όταν αυτά συγκρούονται με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν επιστήμονες που μετέχουν στην κίνηση «Duty to Warn», υπάρχουν γιατροί που δεν θέλουν προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση κατά του Τραμπ, φοβούμενοι τη μείωση των κρατικών κονδυλίων για την ψυχιατρική έρευνα. Οι ίδιοι λένε ότι δεδομένης της θεσμικής θέσης του Τραμπ, είναι προς το κοινωνικό συμφέρον να κριθεί (και) ψυχιατρικά.

Οποιοι και αν είναι οι λόγοι, καταλήγει το New Yorker, το βέβαιο είναι ότι ένα ταμπού για την αμερικανική κοινωνία έσπασε. Καθώς πολλοί έχουν απορρίψει την ιδέα της παραπομπής (impeachment) του Τραμπ, η πρόταση για ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας φαίνεται πως βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να αιωρείται είναι αν κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της αμερικανικής δημοκρατίας ή όχι;

The post Είναι ο Τραμπ τρελός και πρέπει να αποπεμφθεί; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα