Εγκλημα μίσους στην Καλιφόρνια – Ο δράστης ήθελε να σκοτώσει λευκούς άνδρες

Εγλημα μίσους χαρακτηρίζουν οι αμερικανικές Αρχές την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (ώρα τοπική, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ στοχεύοντας ανθρώπους και αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνδρες και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Ο 39χρονος, μαύρος, Κόρι Αλί Μοχάμεντ έριξε 16 πυροβολισμούς μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, στοχοποιώντας συγκεκριμένα λευκούς άνδρες. Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Τζέρι Ντάιερ, «ήθελε να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε».

Πριν παραδοθεί στην αστυνομία, ο δράστης

φώναξε «ο Θεός είναι μεγάλος» στα Αραβικά, αλλά οι αμερικανικές Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για «έγκλημα μίσους» και όχι για ενέργεια τρομοκρατίας. Παράλληλα, ηγέτης της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας έσπευσε να τονίσει ότι ο δράστης δεν εκπροσωπεί το Ισλάμ ενώ το τοπικό μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο καταδίκασε την επίθεση.

«Αυτή ήταν μία πράξη βίας, δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία, παρά τη φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος», είπε ο κ. Ντάιερ, σημειώνοντας ότι ο Μοχάμεντ παραδέχθηκε ότι ο λόγος που χρησιμοποίησε τη φράση «Ο Θεός είναι μεγάλος» ήταν επειδή αναζητούσε πράγματι προστασία σε περίπτωση που πάθαινε κάτι ο ίδιος.

Το σημείο της επίθεσης στο Φρέσνο της Καλιφόρνια (Fresno County Sheriff/Handout via REUTERS)

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση, καταζητούνταν ήδη από τις Αρχές καθώς υπάρχουν υποψίες ότι την προηγούμενη εβδομάδα σκότωσε έναν πράκτορα των υπηρεσιών ασφαλείας μπροστά από ένα ξενοδοχείο του Φρέσνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, στην επίθεση της Τρίτης, ο ίδιος δεν είχε συνεργούς, αλλά έδρασε μόνος του. Μάλιστα οι αστυνομικοί τον χαρακτήρισαν ένα «άτομο γεμάτο οργή και μίσος».

Αυτό φαίνεται και στα μηνύματα και σχόλια που έχει αναρτήσει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου, ανάμεσα σε άλλα, χαρακτηρίζει στους λευκούς ως «λευκούς διαβόλους», ενώ αυτοαποκαλείται «Μαύρος Ιησούς», ενώ παράλληλα εκφράζει αντικυβερνητικές απόψεις. Ο πατέρας του δράστη δήλωσε στους Los Angeles Times ότι ο γιος του πίστευε ότι υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος μεταξύ λευκών και μαύρων και ότι «η μάχη ήταν έτοιμη να λάβει χώρα».

Το πραγματικό όνομα του Μοχάμεντ ήταν Κόρι Τέιλορ. Το άλλαξε -και νομικά- όταν ήταν έφηβος, σύμφωνα με τη γιαγιά του, Γκλενεστίν Τέιλορ, η οποία είπε ότι ο εγγονός της «είχε περίεργη συμπεριφορά» όταν τον είδε τελευταία φορά την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης έχει ποινικό μητρώο καθώς έχει παραβιάσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και την κατοχή ναρκωτικών ενώ έχει εξαπολύσει απειλές που θεωρήθηκαν «τρομοκρατικές». Ο ίδιος ήταν κατά περιόδους άστεγος. Σύμφωνα με τις Αρχές, κατηγορείται για τέσσερις ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Οποια κι αν ήταν τα κίνητρα του 39χρονου, η ένοπλη επίθεση πιθανότατα θα αναθερμάνει τις συζητήσεις για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

The post Εγκλημα μίσους στην Καλιφόρνια – Ο δράστης ήθελε να σκοτώσει λευκούς άνδρες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα