Εφηβοι πουλάνε το κορμί τους για ένα πιάτο φαΐ

Μια έκθεση της Allianz το 2015 χαρακτήριζε τις ΗΠΑ ως «Ανισες Πολιτείες της Αμερικής» εξαιτίας της άνισης κατανομής του πλούτου. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, η πιο πλούσια και πιο φτωχή χώρα του κόσμου ταυτόχρονα.

Η πιο ζοφερή όψη της αμερικανικής φτώχειας, όμως, είναι αυτή που καταγράφει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Independent: Εφηβοι που από την ανάγκη να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα για τα βασικά τους έξοδα, καταφεύγουν σε κλοπές, πωλούν ναρκωτικά ή –συνήθως τα κορίτσια- προσφέρουν το σώμα τους με αντίτιμο που αρκεί για να αγοράσουν το βραδινό τους. Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, οι μισθοί μένουν στάσιμοι, το κόστος ζωής μεγαλώνει, τα νοικοκυριά στερούνται ως και τα απολύτως αναγκαία και έτσι τα οικονομικά προβλήματα γίνονται σοβαρά και μακροχρόνια.

Το think tank «Urban Institute» έστησε μια μεγάλη έρευνα σε συνεργασία με την οργάνωση Feeding America: επέλεξαν 10 κοινότητες των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, 193 εφήβους από κάθε κοινότητα και σχημάτισαν 20 ομάδες προς μελέτη, χωρισμένες σε αγόρια και κορίτσια.

Σε 13 από τις 20 ομάδες που δημιουργήθηκαν οι έφηβοι είχαν κάμποσες σχετικές ιστορίες να διηγηθούν, για φτωχά νεαρά κορίτσια που προσφέρονταν για σεξ επί πληρωμή, ώστε να εξασφαλίσουν χαρτζιλίκι, πολλές φορές και για το φαγητό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η εκμετάλλευσή τους είχε… σταθερή βάση, καθώς τύχαινε να έχουν επαναληπτικά ραντεβού με μεγαλύτερους άνδρες.

«Οταν προσφέρεις το σώμα σου, είναι σαν να μεταμφιέζεσαι», δήλωσε ανώνυμα ένα αγόρι, σύμφωνα με τον Independent. «Για παράδειγμα, αν εγώ κάνω σεξ μαζί σου, θα πρέπει να πληρώσεις το γεύμα μου. Κάτι παρεμφερές κάνουν και τα κορίτσια. Το προτιμούν από το να παίρνουν χρήματα – γιατί έτσι θα χαρακτηρίζονταν πόρνες». «Είναι σαν να πουλάς τον εαυτό σου», εξηγεί ένα κορίτσι από την Πορτογαλία. «Κάνεις ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσεις χρήματα ή φαγητό».

Το φαινόμενο, δυστυχώς, ούτε καινούργιο είναι ούτε σπάνιο – όσοι δεν διαθέτουν τα προς το ζην συχνά καταφεύγουν σε μικροκλοπές για λίγα χρήματα ή κάτι φαγώσιμο. Ομως σε αυτή την τάση υπάρχει μια ανησυχητική ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με το επίπεδο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η Σούζαν Πόπκιν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στον Guardian πως ακόμα και εκείνη, που έχει ακούσει πολυάριθμες ιστορίες κοριτσιών, νιώθει σοκαρισμένη από τον βαθμό της απελπισίας τους, καθώς προσφέρουν τον εαυτό τους για λιγοστά χρήματα, που συχνά φτάνουν μόνο για να αγοράσουν φαγητό. Και, κατά την εκτίμησή της, η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει.

Η έρευνα δείχνει ως βασική αιτία τη φτώχεια των οικογενειών στις περιοχές που επιλέχθηκαν και προτείνει, ως πιο αποτελεσματική λύση, την οικονομική τους ενίσχυση. Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, στήριξη οικονομική αλλά κυρίως «βοήθεια και όχι τιμωρία για τους εφήβους».

«Ενα από τα φαινόμενα που συχνά παρατηρούνται», κατά την Πόπκιν, «είναι κορίτσια που συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται από το σύστημα της χώρας ως παραβάτες. Ενώ θα μπορούσε, το ίδιο το σύστημα, να είχε στηρίξει τις οικογένειές τους ώστε να μη καταλήγουν σε τέτοιες ακραίες λύσεις».

The post Εφηβοι πουλάνε το κορμί τους για ένα πιάτο φαΐ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα