Διαλέξεις για την ιστορία της μπίρας στο «ΑΘΗΝΕΟ»

Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενούνται μια σειρά από εκθέματα με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας ενώ επίσης μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα παρουσιάζεται η συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2016 εγκαινιάστηκε, ένας πρώτος κύκλος διαλέξεων και ξεναγήσεων, την επιμέλεια των οποίων έχει η ιστορικός τέχνης Ἰρις Κρητικού. Η θεματολογία είναι συνδεδεμένη

με τα εκθέματα του χώρου και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Οι φιλοξενούμενοι ομιλητές, ένας ή περισσότεροι κάθε φορά, επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.α., σχετικοί με την ιστορία της μπίρας ή και τα εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μόνιμα ή περιοδικά, μιλούν στο κοινό για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο του «ΑΘΗΝΕΟ» και παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με το κοινό. Για όσους το επιθυμούν, η διάλεξη ακολουθείται κάθε φορά από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπίρας περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.

Στο προσεχές διάστημα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, 14:00

Κώστας Πασχαλίδης: Ασπρο πάτο! Η κοινή πόση ως μυστικό της κοινωνικής συνοχής στην αρχαιότητα – και όχι μόνο στην αρχαιότητα

Η συγκέντρωση φίλων γύρω από ένα τραπέζι με γεμάτα ποτήρια είναι η αρχαιότερη τελετή κοινωνικής συνοχής, μια στιγμή απόλαυσης και διασκέδασης του νου. Από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί στην πραγματικότητα, το μυστικό της σύναψης και της ανανέωσης των σχέσεων όσων έχουν κάποιου είδους σημασία για την ισορροπία και τη συνέχεια, άλλοτε ενός σπιτιού κι άλλοτε του κόσμου ολόκληρου. Από τα ομηρικά τραπέζια των ηρώων, ως τους αθηναϊκούς ανδρώνες του 5ου αιώνα π.Χ., κι από τις οινοποσίες των βασιλικών εταίρων του Αλεξάνδρου, ως τα συμπόσια των φιλοσόφων της ύστερης αρχαιότητας, οι συμφωνίες, οι συμμαχίες και οι ωραιότερες στιχομυθίες της ανθρωπότητας συνέβησαν γύρω από ένα τραπέζι με άφθονο κρασί και αμείωτη συζήτηση.

(Ο Κώστας Πασχαλίδης είναι ιστορικός, διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, και εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.)

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, 14:00

Πέγκυ Ρίγγα: «Κρίθινος οίνος»: Η μπίρα στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα

Η διάδοση της μπίρας στη λεκάνη της Μεσογείου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ποια ήταν η διατροφική και φαρμακευτική της αξία και πως φτάσαμε από τους χρυσούς κρατήρες του Ομήρου στις εκστρατείες του Ιούλιου Καίσαρα στη Β. Ευρώπη.

(Η Πηνελόπη (Πέγκυ) Ρίγγα είναι αρχαιολόγος – ιστορικός της Τέχνης με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία (UCL) και στην Κλασική Τέχνη και Αρχαιολογία (King’s College London).

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 14:00

Ξένη Μπαλωτή: «Ενα ποτό προερχόμενο από τη διαφθορά», η Μπίρα στον Μεσαίωνα!

Ο Καρλομάγνος, ο Λούθηρος και η Ελισάβετ Α’ νομοθέτησαν για χάρη της και ανάμεσα στις παγανιστικές δοξασίες και τον Χριστιανισμό υπήρξε αντιπαράθεση. Η μπίρα, λοιπόν, έγινε για τους μεν πηγή οικονομικών εσόδων, για τους δε αιτία θρησκευτικής διαμάχης. Μέσα απ’ όλα αυτά, όμως, ο «λυκίσκος» να κλέβει την παράσταση και είναι σίγουρο πως χωρίς μοναστήρια, μάγισσες και ξόρκια, η μπίρα που γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είχε υπάρξει. Ο «παρεξηγημένος» Μεσαίωνας επέτρεψε την διαπίστωση του Benjamin Franklin πως «η μπίρα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και μας θέλει ευτυχισμένους.»

H Ξένη Μπαλωτή, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) και μεταξύ άλλων εργάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών και δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πλήθος αυτοτελών ιστορικών μελετών και μονογραφιών.

Info

Διεύθυνση: ΑΘΗΝΕΟ Λεωφόρος Κηφισού 102, Αιγάλεω

Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 13.00-20.00

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: www.athineo.gr/kratisi.html

The post Διαλέξεις για την ιστορία της μπίρας στο «ΑΘΗΝΕΟ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα