Μπορεί να σωθεί ο Μαρινόπουλος;

Μια επιχείρηση με 12.500 εργαζόμενους, 820 καταστήματα, 1,32 δισ. ευρώ χρέη και 2.000 προμηθευτές. Μια βόμβα στα θεμέλια της αγοράς που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή τα επόμενα 24ωρα. Η υπόθεση της Μαρινόπουλος ΑΕ που υπέβαλε αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδια για την προστασία από τους πιστωτές της και για να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο» χάρη σε ένα σχέδιο

εξυγίανσης, σωστά χαρακτηρίστηκε ως ένα «στοίχημα δισεκατομμυρίων» για την ελληνική οικονομία.

Η «Καθημερινή» στο σχετικό ρεπορτάζ της χρησιμοποίησε τον αγγλοσαξονικό όρο «too big to fail» για τη Μαρινόπουλος των εκατοντάδων σουπερμάρκετ ανά την Ελλάδα. Το εύρος των υποχρεώσεών της προς την αγορά και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τέτοιο, που αθέτησή τους μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εταιρικών καταρρεύσεων με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, εξηγεί η εφημερίδα η οποία υπογραμμίζει τον κίνδυνο «αλυσιδωτής αντίδρασης», κατά την οποία προμηθευτές του Μαρινόπουλου θα βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής των δικών τους υποχρεώσεων προς τρίτες επιχειρήσεις και πιστωτές σε μια αλληλουχία που θα πολλαπλασιάσει την ζημία στην αγορά.

Λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και του καταιγισμού από αιτήματα να μην υπαχθεί η Μαρινόπουλος στο άρθρο 99, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση για την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιουλίου προκειμένου να παρίστανται μεγάλοι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα «Νέα» υπάρχει ένα κακό και ένα λιγότερο κακό σενάριο. Στο κακό σενάριο θα υπάρξει βίαιος θάνατος της αλυσίδας την Παρασκευή, που σημαίνει ότι οι πιστωτές της δεν θα εισπράξουν παρά μόλις το 21% των οφειλών τους, όσο δηλαδή αποτιμάται, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η αξία των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, καταστήματα), μαζί με το απόθεμα εμπορευμάτων. Στο λιγότερο κακό σενάριο, η Μαρινόπουλος θα πάρει το φιλί της ζωής έως τις 16 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που η αλυσίδα έχει προτείνει και βάσει του οποίου προβλέπεται η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με το πλάνο εξυγίανσης η εταιρεία προβλέπει δραστική μείωση κόστους, χωρίς ωστόσο απολύσεις. Κάνει λόγο για αναδιάρθρωση διευθύνσεων και τμημάτων, περικοπή πολλών διοικητικών δαπανών, καθιέρωση στόχων αποδοτικότητας ανά στέλεχος και εργαζόμενο μαζί φυσικά με συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας και διείσδυση σε νέες αγορές. Θέτει ως στόχο την εξόφληση των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τη δραστική μείωση εξόδων τα πρώτα έξι χρόνια και τη συνολική αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες και εταιρείες leasing σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Διαφορετικά, αν η εταιρεία δεν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, όπως αναφέρει η ίδια στο σχέδιο που υπέβαλε χθες στο Πρωτοδικείο, οδηγείται αναπόφευκτα σε παύση λειτουργίας αφήνοντας απλήρωτους τους πιστωτές της, ενώ ξεκινούν άμεσα αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και παγίων και δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Αδεια καταστήματα, άδεια ράφια. Μπορεί να σωθεί αυτή η επιχείρηση; (INTIMENEWS)

Οπως περιγράφεται από στελέχη της αγορας, οι τράπεζες και οι μεγάλοι προμηθευτές της Μαρινόπουλος βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την αλυσίδα. Ωστόσο εκατοντάδες μικρότεροι προμηθευτές προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν την άμεση πτώχευση. «Σε μια στιγμή που οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής ήταν καθημερινές και το ενδεχόμενο πτώχευσης ήταν κάτι παραπάνω από ορατό, η υπαγωγή στο άρθρο 99 συνιστούσε μονόδρομο», εξήγησαν από τη Μαρινόπουλο για την προσφυγή.

Το ενδεχόμενο να κλείσει η Μαρινόπουλος και να εκποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία είναι όντως τρομακτικό. Οπως αναφέρει το insider.gr, το σύνολο των πιστωτών στους οποίους έχει οφειλές η Μαρινόπουλος ξεπερνά τους 3.500, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που εμπλέκονται με αυτές!

Από τα χρέη της Μαρινόπουλος ΑΕ τα 425,568 εκατομμύρια αφορούν προμηθευτές της και άλλα 553,454 εκατομμύρια μεταχρονολογημένες επιταγές. Οφειλές δηλαδή σε τρίτες εταιρείες τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των οποίων αγοράζει και μεταπωλεί η χρησιμοποιεί ο Μαρινόπουλος. Εάν αφαιρεθούν παροχές ύψους 268,723 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, προκύπτει ένα άνοιγμα της τάξης των 720 εκατ. ευρώ προς την αγορά!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο σε μία μεγάλη εισηγμένη εταιρεία οι οφειλές της Μαρινόπουλος φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ δεκάδες άλλες ακόμη όπως οι Καραμολέγκος, Κρητών Άρτος, Νίκας, Creta Farm, Ελγέκα, Δέλτα, φέρεται να έχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, από την αλυσίδα. Πολλές μάλιστα είναι και εκείνες (όπως η Coca Cola 3E, η ΦΑΓΕ, η Kάλας κλπ), οι οποίες αφού δεν έβλεπαν αναστροφή του οικονομικού αδιεξόδου και της παύσης πληρωμών που είχε επιβληθεί από την πλευρά της επχείρησης είχαν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα, τα ράφια της.

Αναλυτές προεξοφλούν πως ένας «ξαφνικός θάνατος» θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις εταιρείες lοgistics τις οποίες η Μαρινόπουλος χρησιμοποιούσε τις αποθήκες τους αλλά και δεκάδες οδικούς μεταφορείς.

Εκτός από τους προμηθευτές, η αλυσίδα με βάση την αίτηση στο άρθρο 99 που υπέβαλλε εμφανίζει υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ. Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ).

The post Μπορεί να σωθεί ο Μαρινόπουλος; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα