Μπορεί ένας πρώην αστέρας του ΝΒΑ να σώσει τον κόσμο από πυρηνικό όλεθρο;

Ζούμε τις χρονιές κατά τις οποίες ακόμα και τα παράλογα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Οταν ο Ντένις Ρόντμαν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, το 2013, όλοι γελάσαμε επειδή σκεφτήκαμε ότι ο εκκεντρικός θρύλος του ΝΒΑ ενεργούσε ως άτυπος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτή τη χώρα.

Βέβαια, με τον ίδιο τρόπο γελούσαμε και όταν σκεφτόμασταν -πριν από τις αμερικανικές εκλογές- ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει,

τελικά, πρόεδρος. Φαίνεται ότι σε αυτή τη ζωή δεν τα έχουμε δει, τελικά, όλα.

Οπως έγραψε ο Guardian, όλο αυτό ακούγεται σουρεαλιστικό: ανάμεσα στην ένταση που αναζωπυρώνεται συνεχώς μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ, λόγω των συνεχόμενων πυραυλικών δοκιμών του Κιμ, στέκεται ένας άνδρας -ο συγκεκριμένος αλλοπρόσαλλος άνδρας- ο οποίος φαίνεται να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο να αποτραπεί ο πυρηνικός Αρμαγεδδών.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Good Morning Britain», ο πεντάκις πρωταθλητής του ΝΒΑ πρότεινε να… «ισιώσει την κατάσταση» μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί και τους δύο φίλους του. Ειλικρινά απίστευτο…

Ο Ρόντμαν, μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων από το Vice, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Βόρεια Κορέα, έπειτα από πρόσκληση του Κιμ – την οποία, βέβαια, ο Ντένις αποδέχτηκε, έτσι; Είναι γεγονός ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν οπαδός της ομάδας των Chicago Bulls του Μάικλ Τζόρνταν – τη δεκαετία του ‘90. Ο Ρόντμαν, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες της εποχής του, ξεκινούσε στη βασική πεντάδα και μάζευε όλα τα ριμπάουντ. Βέβαια, πρωταγωνιστούσε περισσότερο για τα καμώματά του εντός και εκτός γηπέδων, παρά για τις ιδιαίτερες δεξιότητές του ως μπασκετμπολίστας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις άπειρες αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών του ή τους τσακωμούς του;

Αυτά, τότε. Τώρα, ο θρύλος του NBA έχει αποκαλύψει ότι κάνει σκι και τραγουδάει καραόκε με τον φίλο του και ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ότι έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον Κιμ, αλλά οι δυο τους σπανίως συζητούν για πολιτικά θέματα – πάντα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή τού βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού ITV.

«Οταν πηγαίνω να τον δω (τον Κιμ), ουσιαστικά κάνουμε παρέα όλη την ώρα. Γελάμε, τραγουδάμε καραόκε, κάνουμε πολλά ωραία πράγματα μαζί. Ιππεύουμε άλογα, αράζουμε, πηγαίνουμε για σκι, σπανίως συζητάμε πολιτικά και αυτό είναι το καλό» είπε ο Ρόντμαν. Παράλληλα, ο πρώην αθλητής εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μα, τι πίνει, πια, αυτός ο τύπος;

Ο Ρόντμαν ταξίδεψε για τελευταία φορά στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Ιούνιο. Ετσι, όπως και παλαιότερα, οι επισκέψεις του αυτές στάθηκαν αφορμή να φουντώσουν ξανά οι εικασίες ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, όμως, οι δηλώσεις του για τον Κιμ προκάλεσαν σαρκαστικά σχόλια.

Ισως ο πιο εκκεντρικός παίκτης που έχει περάσει από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ (YouTube)

Στη συνέντευξή του, όμως, ο Ρόντμαν είπε ότι δεν προσπαθεί να υπερασπιστεί τις ενέργειες του Κιμ -πάλι καλά- και ότι ο ίδιος είναι απλώς «πρεσβευτής του αθλητισμού» – συγκινηθήκατε; Σημείωσε, επίσης, ότι «η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχει αλλάξει, αλλά για κάποιον λόγο έχουμε σοβαρό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα. Δεν τον αγαπώ (τον Κιμ). Απλώς, θέλω να προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα για να τα πηγαίνουμε καλά με όλους», κατέληξε o πρώην αστέρας του μπάσκετ.

Και τι δεν έχει κάνει αυτός ο Ρόντμαν, τελικά. Από πίρσινγκ σε όλο του το σώμα μέχρι ραντεβού και σχέσεις με γνωστές κυρίες -βλέπε Μαντόνα και Κάρμεν Ιλέκτρα- και συμμετοχές σε ανόητες ταινίες δράσης. Μέχρι νυφικό φόρεσε, όταν παντρεύτηκε τον… εαυτό του!

Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι ήταν κάποτε ο Ντένις υποψήφιος για το ριάλιτι «Celebrity Apprentice», στο οποίο ο ίδιος ο μεγιστάνας που το παρουσίαζε -ο ίδιος ο Τραμπ- τον απέλυσε επειδή ο Ρόντμαν έκανε λάθος στην ορθογραφία του ονόματος της μελλοντικής Πρώτης Κυρίας!

Λόγω όλης αυτής της πορείας του, λοιπόν, λίγοι έλαβαν πολύ σοβαρά το ταξίδι του και τη «διπλωματία του μπάσκετ» που έκρυβε στις αποσκευές του όταν πήγε στη Βόρεια Κορέα. Αν το έκαναν, θα έπρεπε να εστιάσουν στο ότι είναι αδύνατον να εξανθρωπίσεις έναν από τους πιο γνωστούς δικτάτορες του κόσμου μας. Και όταν ο Ρόντμαν διακήρυξε ότι ο ίδιος και ο Κιμ είναι «κολλητάρια», πολλοί αναρωτήθηκαν εάν ο πρώην μπασκετμπολίστας είχε σκεφτεί ότι ο νέος καλός του φίλος έχει φυλακίσει και, εννοείται, εκτελέσει πολύ κοσμάκη.

Προφανώς και δεν ξεχνάμε και τη στιγμή κατά την οποία ο πρώην μπασκετμπολίστας πήρε πίσω τη δήλωσή του για τον αμερικανό ιεραπόστολο, που κρατείτο στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, ότι… έφταιγε ο ίδιος για τη σύλληψή του! Μια ατάκα η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από την οικογένεια του κρατούμενου ιεραπόστολου. Η Βόρεια Κορέα κατηγορούσε τον Κένεθ Μπάε -ο οποίος περιγραφόταν τόσο ως ταξιδιωτικός πράκτορας όσο και ως χριστιανός ιεραπόστολος- ότι χρησιμοποιούσε την τουριστική του επιχείρηση για να υποκινεί σε εχθρικές -κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ- ενέργειες. Βέβαια, ο Ρόντμαν, τελικά, δήλωσε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», ενώ πρόσθεσε ότι είχε πιει, ύστερα από μία πιεστική ημέρα. Ο κλασικός Ντένις (ο τρομερός), δηλαδή.

Πώς το πήρε πίσω όλο αυτό; Ο ατζέντης του Ρόντμαν έχει δηλώσει πως ο πελάτης του ήταν η αιτία που απελευθερώθηκε ο αμερικανός φοιτητής Οτο Γουάρμπιερ, προτού πεθάνει, αφού μίλησε σχετικά στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ηταν ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν τον διευθυντή της ομάδας διεθνών υποθέσεων, μέρος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του CNA, Κεν Γκάους, να δηλώσει: «Ο Ρόντμαν δεν είναι και ο καλύτερος πρέσβης, είναι όμως ο μοναδικός που διαθέτουμε». Το 2013, ένα πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας στη CIA που θα μπορούσε να σου πει περισσότερα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως προσωπικότητα από τον Ντένις Ρόντμαν. Και αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό».

Από αριστερά: Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, Ντένις Ρόντμαν, την εποχή της παντοκρατορίας των Μπουλς (YouTube)

Θα μπορούσε, λοιπόν, αυτός ο τρελούτσικος τύπος να οδηγήσει τα γεγονότα με τέτοια διπλωματία, ώστε να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος; Βάσει λογικής, η απάντηση είναι «όχι». Ομως, σκεπτόμενοι τον Κιμ και τον Ντόναλντ, υπάρχει κάποιος στο καταγεγραμμένο σύμπαν που να αναμένει μια διπλωματική και, πάνω από όλα, λογική εξέλιξη με φόντο τις πυρηνικές κεφαλές;

Πιθανώς, λοιπόν, ο πολύς Ντένις Ρόντμαν να αποτελεί την ιδανικότερη λύση για αυτό το μείζον θέμα. Αρκεί, βέβαια, να μη βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν το 1993, όταν είχε εξαφανιστεί από όλους και τον βρήκε ο δημοσιογράφος Κρεγκ Σέιγκερ -στον δεύτερο όροφο ενός στριπτιτζάδικου- έτοιμο να αυτοκτονήσει.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να εγγυηθεί ότι ο «ιδανικός» τρελο-Ρόντμαν δεν θέλει να πάρει μαζί του όλον τον πλανήτη;

The post Μπορεί ένας πρώην αστέρας του ΝΒΑ να σώσει τον κόσμο από πυρηνικό όλεθρο; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα