Μπαν Κι Μουν/ «Αντί για τείχη, να χτίσουμε γέφυρες»

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έφτασε στην Ελλάδα. Πρώτη του στάση, πριν ακόμα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, το Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης Solidarity Now, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Θέλησε να δει τον ξενώνα-πρότυπο στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων. «Ευγνώμων απέναντι στους εθελοντές»,

μία από τις πρώτες του δηλώσεις, καθώς, όπως είπε, «αν υπήρχαν περισσότερα μέρη σαν αυτό θα μπορούσε να είχε δοθεί μια αποτελεσματική λύση στο Προσφυγικό».

Παρά τη ζέστη, σύσσωμη η ομάδα της οργάνωσης Solidarity Now και ο πρόεδρός της, κ. Ζαββός ήταν σε ετοιμότητα για την υποδοχή του. Μια γρήγορη κουβέντα με τους υπεύθυνους και καταλαβαίνεις πως το κέντρο έχει παράσχει βοήθεια σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, από την ημέρα της ίδρυσής του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφτασε με ολιγομελή συνοδεία, ανέβηκε χαμογελαστός τα σκαλιά, μίλησε σύντομα με τον πρόεδρο και από εκεί στην κεντρική αίθουσα με δημοσιογράφους, φωτογράφους και πιτσιρίκια να τον ακολουθούν.

«Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες», ήταν η βασική του δήλωση μπροστά σε εργαζόμενους, εθελοντές, οικογένειες προσφύγων και «συμπόνοια» η λέξη που ανέφερε ξανά και ξανά. Εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες οι προτάσεις του για τους πρόσφυγες, μήνυμα κοινό και προς τις ευρωπαϊκές και προς τις ασιατικές χώρες.

Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε πως η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο ζήτημα και ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. «Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης».

Μπαν Κι Μουν και Στέλιος Ζαββός συνομιλούν στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Αλληλεγγύης (Menelaos Myrillas / SOOC)

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαββός, στεκόμενος δίπλα στον γενικό γραμματέα, επεσήμανε την κοινωνική αλλά και πολιτική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. «Στην Ελλάδα, ως κοινωνία έχουμε αντισταθεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που κηρύσσουν οι λαϊκιστές. Ο εθελοντισμός των απλών ανθρώπων από τα ελληνικά νησιά, μέχρι τα βορειότερα σημεία της Ελλάδας αποτελεί ένα εκπληκτικό παράδειγμα ανθρώπινων αξιών και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Λίγο πριν την αναχώρηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Solidarity Now του χάρισε τη βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη (Menelaos Myrillas / SOOC)

Η συνομιλία μεταξύ τους εγκάρδια, και έτσι ο κ. Ζαββός κάλεσε τον Μπαν Κι Μουν να συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλούς προσφυγικής διόδου προς την Ευρώπη, ώστε να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε πως ο ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για την εξάλειψη των περιφερειακών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Solidarity Now.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξεκίνησε τη συζήτηση χαιρετώντας στα ελληνικά, «Γεια σας», προκαλώντας χαμόγελα. Στην αποχαιρετιστήρια χειραψία με τον κ. Ζαββό είπε «Ευχαριστώ», σφίγγοντάς του στο χέρι και τονίζοντας σε φιλικό τόνο πως βρίσκει το έργο του καθοριστικό για την ανακούφιση των προσφύγων.

Αυτή είναι η φωτογραφία που χάρισε ο Στέλιος Ζαββός στον Μπαν Κι Μουν (REUTERS/Yannis Behrakis)

Λίγο πριν την αναχώρησή του γενικού γραμματέα, ο πρόεδρος του κέντρου του χάρισε τη βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου ο Μπαν Κι Μουν θα βρεθεί στη Λέσβο, για να συνομιλήσει με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, εθελοντές και οργανώσεις.

The post Μπαν Κι Μουν/ «Αντί για τείχη, να χτίσουμε γέφυρες» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα