Αρχίζει το πανευρωπαϊκό κυνήγι για τον φυγά Κάρλες Πουτζδεμόν

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν συνεχίζει τα ταξίδια του στην Ευρώπη, στη Μαδρίτη όμως η εισαγγελία ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.

Το αίτημα υποβλήθηκε επισήμως στον δικαστή που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας για τις ενέργειες του τέως ηγέτη της Καταλονίας την πολυτάραχη περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Σε βάρος του Πουτζδεμόν, υπενθυμίζεται, έχει ασκηθεί δίωξη για «εξέγερση,

στάση και διασπάθιση χρήματος». Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στο αίτημα της εισαγγελίας.

Το αίτημα της ισπανικής εισαγγελίας ήρθε λίγο πριν από την άφιξη του αυτονομιστή πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Κοπεγχάγη από τις Βρυξέλλες όπου έχει αυτοεξοριστεί για να αποφύγει τη δίωξη της Μαδρίτης.

Ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έφθασε στη Δανία και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί. Ο λόγος του ταξιδιού του στη Δανία δεν έγινε γνωστός.

Στη Βαρκελώνη ωστόσο, ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου πρότεινε (προς τους βουλευτές) ξανά για το προεδρικό αξίωμα τον Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο Ρότζερ Τόρεντ συνόδευσε την πρότασή του αυτή -που μεταφράζεται ως κίνηση-ρελάνς έναντι της Μαδρίτης- υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα Πουτζδεμόν είναι «απολύτως νόμιμη».

The post Αρχίζει το πανευρωπαϊκό κυνήγι για τον φυγά Κάρλες Πουτζδεμόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα