Αρχισε το φεστιβάλ στη Λέσβο, το Νησί του Ερωτα

19:17 1/2/2017 - Πηγή: Protagon

Η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Βαλεντίνο, 14 Φεβρουαρίου, άρχισε στη Λέσβο με ένα φεστιβάλ! Το «Island of Love». Πρόκειται για μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων και workshops που υπενθυμίζουν ποια είναι η τρυφερή ιστορία του Βαλεντίνου, εξηγούν τη συμβολική σημασία των πουλιών και φέρνουν στο νησί δεκάδες έργα Τέχνης και εμπνευσμένους καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ υπενθυμίζει ότι εκτός από ένα νησί με Ιστορία, που τα τελευταία χρόνια σηκώνει το βάρος του Προσφυγικού, η Λέσβος είναι και το νησί του έρωτα.

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος -σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών- προέτρεπε νεαρούς ερωτευμένους να αψηφίσουν τις εντολές του Κλαύδιου Β’ και να παντρευτούν. Ο γάμος είχε απαγορευτεί εκείνη την περίοδο, καθώς ο αυτοκράτορας θεωρούσε ότι οι γυναίκες κρατούσαν τους συζύγους τους μακριά από τον στρατό και άρα τη μάχη. Ο Βαλεντίνος τους πάντρευε κρυφά και τους γλίτωνε από τη στρατιωτική θητεία. Ασφαλώς ο ίδιος δεν γλίτωσε. Στις 14 Φεβρουαρίου του 268 μ.Χ. αποκεφαλίστηκε –«έγινε μάρτυρας»- και θάφτηκε στις κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας στη Ρώμη.

Το 1815, ο Πάπας Πίος ο 7ος, πρόσφερε τα λείψανά του ως δώρο στον ιερέα Τζιοβάνι Μπατίστα Λονγκαρίνι ντι Σαν Κονστάνζο, και ύστερα από αρκετές περιπέτειες, τα λείψανα του Βαλεντίνου βρέθηκαν το 1907 στην Μυτιλήνη! Πιθανότατα μεταφέρθηκαν από κάποιον απόγονο του ιερέα που μετανάστευσε στη Λέσβο. Τοποθετήθηκαν μέσα στην εκκλησία της Μεταστάσεως της Παναγίας, η οποία βρίσκεται στην οδό Ερμού και είναι ευρέως γνωστή ως «Φραγκοκλησιά». Μετά την αποκατάσταση του ναού από την 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το 2009, υπογράφτηκε και το ειδικό επίσημο έγγραφο για την απόθεση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο ναό.

Γλυπτά πτηνά που έχουν κατασκευαστεί με ανακυκλωμένα υλικά και κατά κύριο λόγο χαρτοπολτό και πλαστικό, από το εσωτερικό σωσιβίων προσφύγων και μεταναστών, που έφθασαν στο νησί

Και τα πουλιά; Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου του θανάτου του Βαλεντίνου τα πουλιά επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους. Αυτό περιγράφει και στο ποίημά του «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών» ο Τζόφρεϊ Τσόσερ, πατέρας της αγγλικής Λογοτεχνίας, αιώνες αργότερα, το 1382. Πρόκειται για την πρώτη, χρονικά, γραπτή αναφορά για τη νοηματοδότηση που διατηρεί μέχρι σήμερα η Ημέρα των Ερωτευμένων.

Αυτή την ιστορία τιμά η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΙΔΕΑ, διοργανώνοντας στη Λέσβο το 15ήμερο φεστιβάλ που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά και διαδραστικά δρώμενα, γκραφίτι κι εκθέσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

Η έκθεση άρχισε την 1η Φεβρουαρίου με μία έκθεση («Τα φτερά του Ερωτα») στη Δημοτική Πινακοθήκη Μιτυλήνης και μία θεατρική παράσταση («Ρωμαίος και Ιουλιέτα ΙΙ») στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Το κοινό θα μπορεί να την επισκεφθεί τις καθημερινές από τις 11πμ έως τις 2μμ και από τις 6μμ έως τις 9μμ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11πμ έως τις 2μμ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

19:00 «Τα Φτερά του Έρωτα» // έκθεση Λέσβιων εικαστικών στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (έως 15/2)

21:00 «Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2» // θεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

20:00 «Φως το Ερωτικόν» // έκθεση φωτογραφίας ΦΕΜ στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (έως 15/2) (θα προηγηθεί σχετική σύντομη διάλεξη)

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

20:00 «Ερωτικές Υποθέσεις» // έκθεση εικονογραφικού κολάζ της Εμινέ Μπερκάν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (έως 15/2) (θα προηγηθεί σχετική σύντομη διάλεξη)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

11:00 Workshop Δημιουργικότητας [ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα]

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

11:00 Αφήγηση Παραμυθιού με την Λιλή Λαμπρέλη & Workshop Δημιουργικότητας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

20:00 «Έρωτας & Πουλιά» // έκθεση λαϊκής τέχνης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Μυτιλήνης (έως 15/2)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

21:00 Ρεσιτάλ Κλασσικής Μουσικής με τη Μαρία Γαλάνη στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη (θα προηγηθεί σχετική σύντομη διάλεξη)

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

18:00 Εκδήλωση graffti στο Parking Μυτιλήνης (έως 12/2)

21:00 Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Μιχάλη Δουκάκη, Εύα Τσούρου και Αγάθη Κάλτσα στο θέατρο των Αστέγων

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

11:00 Workshop δημιουργικότητας [ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα]

21:00 Συναυλία με την Νένα Βενετσάνου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

11:00 Workshop δημιουργικότητας [ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα]

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

21:00 Συναυλία με την Έλλη Πασπαλά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

20:00 Εκδήλωση χορού στην Κεντρική Αγορά Μυτιλήνης (Ερμού)

The post Αρχισε το φεστιβάλ στη Λέσβο, το Νησί του Ερωτα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα