Αποκαλύψεις για το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ

Η αρχή έγινε πριν λίγες ημέρες, όταν και έγινε γνωστό πως στις 23 Απριλίου κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ακριβώς έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο και την ανακοίνωση της προσφυγής στον τριμερή μηχανισμό βοήθειας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) θα εκθέσει τη δική του πλευρά των πραγμάτων και θα εξηγήσει πώς και γιατί ο ίδιος πήρε μία σειρά αποφάσεων.

Και για τα όσα θα διαβάσει ο κόσμος στις σελίδες του βιβλίου «Game Over, η αλήθεια για την κρίση» πήρε μία πρόγευση το βράδυ της Τρίτης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

μίλησε στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ και προχώρησε σε αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν την περίοδο που ο ίδιος διηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εκπομπή, εκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μίλησαν και οι Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά και η Ελενα Παναρίτη, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, τόσο σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην πρώτη του Αλέξη Τσίπρα.

Από τα βασικά σημεία της συνέντευξης Παπακωνσταντίνου ήταν αυτό το οποίο αφορά… την κουζίνα. Μία κουζίνα σε ένα κτίριο του Νταβός, δηλαδή, εκεί όπου πάρθηκε και τυπικά η απόφαση για την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ο οποίος δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά. Ηταν Ιανουάριος του 2010 και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε γίνει πρωθυπουργός μόλις πριν τέσσερις μήνες, μαζί με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, συζητούσαν για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Το «παρών» σε αυτή τη μυστική συνάντηση, ο οποία έγινε σε μία κουζίνα, έδωσε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έστω κι αν δεν την παρακολούθησε ολόκληρη.

Η μελέτη μιλούσε ξεκάθαρα για ανάγκη άμεσων μέτρων αφού το έλλειμμα κάλπαζε και τότε υπολογιζόταν στο 6% του ΑΕΠ, ενώ αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν τελικά 15%. Στο ότι υποχρεώθηκε ο Καραμανλής να πάει σε εκλογές ίσως να έπαιξε ρόλο και η έκθεση αυτή

«Αυτή η συνάντηση είχε μείνει εκτός δημοσιότητας, αφού οποιαδήποτε δημόσια παρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε πως η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος –μάλιστα- παραδέχθηκε πως η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον είχε αρχίσει λίγους μήνες νωρίτερα, ακριβώς μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν η περίοδος που ο Γιώργος Προβόπουλος είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για το ύψος του ελλείμματος, κάτι που οδήγησε τον τελευταίο σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, εάν απαιτείτο χρηματοδότηση εκτός αγορών.

Γιατί μπήκαμε τελικά στο ΔΝΤ

Με βάση τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, ο ίδιος είχε αρκετούς προβληματισμούς για το πώς θα τα κατάφερνε η Ελλάδα να αντέξει στις πιέσεις και, μάλιστα, τους εξέθετε στους ομολόγους του αρκετά συχνά. Ποια η απάντησή τους; «Πάρτε εσείς τα δύσκολα μέτρα, κάντε τη δουλειά που έχετε να κάνετε και οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά. Δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα», έλεγαν οι τότε υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι αγορές ζητούσαν εγγυήσεις και τις εγγυήσεις δεν τις έδινε κανείς. Ετσι, η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να αρχίσει τις συζητήσεις με το Ταμείο, αφού ήταν η μόνη διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης εκείνη την περίοδο.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε και κάτι ακόμη. Αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι διαβεβαίωναν μέχρι και λίγες ημέρες πριν τις τελικές ανακοινώσεις πως το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στην Ευρωζώνη…

Η αναδιάρθρωση του χρέους και ο Καραμανλής

Οσον αφορά την περίφημη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία βρίσκεται και στην ατζέντα της τωρινής κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμη και η αναφορά της λέξης «αναδιάρθρωση» ήταν απαγορευμένη. «Ηταν απαγορευμένη ρητά. Μία φορά τόλμησε να το πει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλάνδίας και ο Τρισέ απείλησε να φύγει από το Eurogroup», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα είπε η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. «Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές και να καταλαβαίνει τα πράγματα, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχε μία μελέτη στην έκθεση του ΔΝΤ που έλεγε πως η Ελλάδα ήταν χρεωκοπημένη. Αυτή η έκθεση τελικά δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009, με την τότε κυβέρνηση να προσπαθεί να καθυστερήσει τη δημοσίευσή της. Ο κόσμος ήταν για μπάνια και δεν το αντιλήφθηκε. Η μελέτη μιλούσε ξεκάθαρα για ανάγκη άμεσων μέτρων αφού το έλλειμμα κάλπαζε και τότε υπολογιζόταν στο 6% του ΑΕΠ, ενώ αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν τελικά 15%. Στο ότι υποχρεώθηκε ο Καραμανλής να πάει σε εκλογές ίσως να έπαιξε ρόλο και η έκθεση αυτή».

The post Αποκαλύψεις για το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα