Αναγκαστική προσγείωση λόγω… επίθεσης με λέιζερ

Ας αρχίσουμε από κάτι βασικό. Ολοι έχουμε κάνει… σκανταλιές, όλοι έχουμε παρενοχλήσει οδηγούς στον δρόμο, είτε πετώντας μικρά κι αθώα αντικείμενα, είτε με άλλους ευφάνταστους τρόπους.

Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς έχουν ενοχλήσει παίκτη αντίπαλης ομάδας στο γήπεδο με κάποιο λέιζερ.

Αλλά αυτό που έκανε άγγλος νεαρός δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Και μάλλον δεν θα το κάνουμε, δηλαδή.

Τι έκανε; Πήγε και κρύφτηκε σε μέρος κοντά στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου και με μία συσκευή laser στόχευε αεροσκάφος που πετούσε πάνω

από το κεφάλι του. Πόσο ψηλά; Στα 8.000 πόδια. Δηλαδή, σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα! Το θέμα, όμως, αρχίζει από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί η δέσμη λέιζερ πέρασε μέσα από το μικρό παράθυρο του πιλοτηρίου και «πέτυχε» στα μάτια τον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Αυτός, με τη σειρά του, επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και ανέφερε το περιστατικό, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει κανονικά το δρομολόγιο, αφού το λέιζερ τον ενόχλησε ανεπανόρθωτα –για εκείνη την ώρα τουλάχιστον- και δεν μπορούσε να πετάξει με ασφάλεια το Αirbus Α340 της Virgin.

Οπως έγινε γνωστό, κι όπως αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη πληροφορίες από άτομο που εργάζεται στον πύργο ελέγχου, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας άκουσε τον πιλότο να αναφέρει πως η όρασή του δεν ήταν καλή μετά το περιστατικό κι έτσι δόθηκε η σχετική άδεια για επιστροφή και προσγείωση στο «Χίθροου».

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Το περιστατικό έγινε όταν το αεροπλάνο είχε διανύσει κάτι περισσότερο από οχτώ χιλιόμετρα, με τους αξιωματικούς να τονίζουν πως για να φτάσει σε τέτοιο ύψος η δέσμη λέιζερ πρόκειται για ειδικό μηχάνημα που παραπέμπει σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Μάλιστα, για να μπορέσει ο δράστης να το χρησιμοποιήσει σημαίνει πως είτε είχε συνεργό, είτε ήξερε πολύ καλά από τη συνδεσμολογία και τη λειτουργία της μηχανής λέιζερ, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί εξειδίκευση και ειδική εκπαίδευση. Οπως αναφέρει η Mail, το πιο πιθανό είναι το περιστατικό να έγινε στο Σάρεϊ, στον αυτοκινητόδρομο Μ3, μεταξύ του Γουέιμπριτζ και του Σάντχερστ. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει αναστροφή πάνω από τον Ατλαντικό, πέρασε στον εναέριο χώρο της Ιρλανδίας και στη συνέχεια επέστρεψε στο Λονδίνο.

Γραφική αναπαράσταση: Daily Mail

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, ο ύποπτος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια, ενώ το πρόστιμο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τσουχτερό και ξεπερνά τις 5.000 λίρες. Οπως ανέφερε στο BBC η Τζάνετ Αλεξάντερ, πιλότος, οι επιθέσεις με συσκευές λέιζερ είναι όλο και πιο συχνές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα που προκαλούν στον πιλότο μπορεί να φτάσει ακόμη και στην ολική τύφλωση!

The post Αναγκαστική προσγείωση λόγω… επίθεσης με λέιζερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα