Αγρια κόντρα Μαξίμου – Αδωνι για «δώρα» σε φαρμακοβιομηχανίες

Αγρια σύγκρουση ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας στο οποίο γίνεται λόγος για «δώρο» ύψους 65 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακοβιομηχανίες, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Υγείας.

Μιλώντας για στοχοποίησή του από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «κ. Τσίπρα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και ο νοών νοείτω…».

Στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento», αναφέρεται ότι «μετά τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα εξαφανισμένα πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη και τα σπίτια στο Παρίσι, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Σταύρο Παπασταύρου, τη σκυτάλη παίρνει η Novartis και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης». «Προφανώς», σχολίασε το Μαξίμου, «δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον αξιοποιήσει ως αντιπρόεδρο».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι κατηγορίες για «δώρο» ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας (Αδωνι Γεωργιάδη) προς τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, μία μόλις ημέρα μάλιστα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές. Ειδικά για μία περίοδο που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Μάκη Βορίδη είχαν «τσεκουρώσει» τις δαπάνες για την Υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες».

Ο κ. Γεωργιάδης, αντέδρασε άμεσα με δική του ανακοίνωση – δήλωση:

«Είναι πραγματικά λυπηρό, που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, στην αγωνία τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, έχουν στήσει έναν τέτοιο παρακρατικό μηχανισμό λάσπης με τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Τσίπρας παραγγέλνει τη λάσπη και ο Βαξεβάνης την ρίχνει εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν επικίνδυνο αντίπαλο. Σήμερα στόχος ήμουν εγώ, χθες κάποιος άλλος, αύριο κάποιος τρίτος.

» Επί της ουσίας, όχι 65.000.000 ευρώ αλλά ούτε 1 ευρώ ζημιά υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη τιμολόγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και συνεπώς κανένα δώρο δεν υπήρξε ούτε στη Novartis ούτε σε καμία άλλη εταιρεία.

(…) Είναι πραγματικά όμως ντροπή που ένας πρωθυπουργός, αγνοώντας όλα όσα γνωρίζουν καλά άπαντες οι ασχολούμενοι με την φαρμακευτική πολιτική, ενδίδει στον πειρασμό της λάσπης, φθάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει και συνωμοσιολογίες περί δήθεν όρων κατά την αποχώρησή μου από το υπουργείο Υγείας στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το ποιος θα είχε και ποιος όχι την φαρμακευτική πολιτική στη συνέχεια. Ντροπή!

Εχω όμως και εγώ μερικά ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα:

1. Γνώριζε ο ίδιος ότι η κυβέρνηση του το έτος 2015 δεν εξέδωσε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα (συνολικά πολλά εκατομμύρια), από τη συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα που αν είχε εκδοθεί το δελτίο σύμφωνα με το νόμο θα πλήρωναν λιγότερα; Αυτό έγινε με την έγκρισή του ή είχε και αυτός το μυαλό του στην διαπραγμάτευση;

2. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις σχετικές με τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων διατάξεις παίρνοντας το μέρος της φαρμακοβιομηχανίας;

3. Τι απαντά στις καταγγελίες προ καιρού του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου (σσ. φαρμακοβιομήχανος, πρόεδρος του μπασκετικού Παναθηναϊκού), ο οποίος με ανακοινώσεις του ισχυρίστηκε ότι βοήθησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία αλλά εξαπατήθηκε; Πώς βοήθησε;

4. Μπορεί να μας πει ο Πρωθυπουργός πόσο μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί πρωθυπουργίας του και πώς εξηγεί ότι τα κέρδη της εταιρείας Novartis αυξήθηκαν μεταξύ 2014 και 2015 κατά 20.000.000 ευρώ;

Κοινώς, κ. Τσίπρα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και ο νοών νοείτω…».

The post Αγρια κόντρα Μαξίμου – Αδωνι για «δώρα» σε φαρμακοβιομηχανίες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon