Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο

16:30 6/4/2017 - Πηγή: Protagon

Στη φετινή λίστα World’s 50 Best Restaurants, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου σε ειδική τελετή στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, κορυφαίο εστιατόριο για το 2017 κρίθηκε το «Eleven Madison Park» της Νέας Υόρκης. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πεντηκοστή θέση της λίστας του 2010, πέρσι ήταν τρίτο σε κατάταξη ενώ επίσης τιμήθηκε και με το βραβείο φιλοξενίας «Ferrari Trento Art of Hospitality 2016». Και φέτος κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο εκτοπίζοντας από την κορυφή την «Osteria Francescana» του Μάσιμο

Μποτούρα στη Μόντενα της Ιταλίας, η οποία όμως διατηρεί τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στην Ευρώπη.

H στιγμή της βράβευσης. Ο Ντάνιελ Χουμ (αριστερά) βραβεύεται για το «Eleven Madison Park»

Το «Eleven Madison Park», όπου ένα δείπνο για δύο με κρασί κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ, τιμήθηκε για τη διασκεδαστική αίσθηση της υψηλής γαστρονομίας που προσφέρει «θολώνοντας τα όρια μεταξύ της κουζίνας και της τραπεζαρίας», αναφέρει ο Independent. Τα πιάτα υπογράφει ο ελβετός σεφ Ντάνιελ Χουμ και ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ πιάτων για ένα άτομο κοστίζει 300 δολάρια (περίπου 280 ευρώ).

Καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο αναδείχτηκε η Άνα Ρος, η οποία με τις δημιουργίες της στο εστιατόριο «Hisa Franko» στο Κομπαρίντ της Σλοβενίας (αγροτική περιοχή στα σύνορα με την Ιταλία) έβαλε την κουζίνα της πατρίδας της στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας. Να σημειωθεί ότι μόνο τρεις γυναίκες σεφ υπάρχουν στη λίστα, κάτι για το οποίο έχει επικριθεί η διοργάνωση, όπως επίσης έχει επικριθεί επειδή ευνοεί ακριβά εστιατόρια ενώ αγνοεί άλλα με πιο προσιτές τιμές.

Καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο ανακηρύχθηκε ο βασιλιάς του cronut Ντομινίκ Ανσέλ. Ο οποίος εκτός από την έδρα του στη Νέα Υόρκη, έχει επεκτείνει την αλυσίδα των café του στο Λονδίνο και το Τόκιο και επίσης έχει ανοίξει ένα υβριδικό bakery-restaurant, το Ansel Kitchen, στο Μανχάταν.

Το βραβείο συνολικής προσφοράς Diners Club για το 2017 απονεμήθηκε στον κορυφαίο βρετανό σεφ Ιστον Μπλούμενταλ. Να σημειωθεί ότι το Dinner, το εστιατόριό του στο Λονδίνο κατέλαβε την 36η θέση, ενώ δύο ακόμη λονδρέζικα εστιατόρια, τα The Clove Club και The Ledbury βρίσκονται στην 26η και την 27η θέση αντίστοιχα.

Το βραβείο αειφορίας δόθηκε στο παριζιάνικο εστιατόριο «Septime». Τα πιάτα του σε ποσοστό 80% βασίζονται σε λαχανικά αποκλειστικά γαλλικής παραγωγής

Το βραβείο φιλοξενίας «Ferrari Trento Art of Hospitality» δόθηκε στο «El Celler Can Roca» των αδελφών Ρόκα, στην πόλη Χιρόνα της Ισπανίας ενώ το βραβείο για την υψηλότερη άνοδο στη λίστα στο εστιατόριο Blue Hill at Stone Barns της Νέας Υόρκης το οποίο από την 48η θέση ανέβηκε στην 11η θέση.

Το βραβείο «Highest New Entry Award» για το new entry με την υψηλότερη θέση (Νο 31) απονεμήθηκε στο τριάστερο «Alléno Paris au Pavillon Ledoyen», ένα ιστορικό παρισινό εστιατόριο με σεφ τον του εξαιρετικό Γιανίκ Αλέν.

Το βραβείο αειφορίας δόθηκε στο παριζιάνικο «Septime» και το Chef’s Choice Award στον Βιργίλιο Μαρτίνεζ, σεφ πατρόν του «Central» στη Λίμα του Περού ενώ το βραβείο Miele One To Watch, δόθηκε στο «Disfrutar» της Βαρκελώνης, ένα εστιατόριο που άνοιξαν τρεις «απόφοιτοι» του El Bulli, μαθητές του μεγάλου Φεράν Αντριά.

Το Noma της Κοπεγχάγης δεν υπάρχει στη λίστα. Λογικό και αναμενόμενο αφού έχει κλείσει για ένα διάστημα. Ο ιδιοκτήτης του Ρενέ Ρετζέπι, που έγινε παγκόσμιος σούπερ σταρ χρησιμοποιώντας στην κουζίνα του βρύα, έντομα και άλλα παράξενα υλικά (για μας τουλάχιστον τους δυτικούς) λειτουργεί αυτή την εποχή ένα pop up Noma στην πόλη Τουλούμ του Μεξικό. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι όταν επιστρέψει στην Κοπεγχάγη το εστιατόριό του θα βρεθεί και πάλι μέσα στα 10 κορυφαία του κόσμου.

Τέλος, μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένα ελληνικό εστιατόριο ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, ένας ελληνοαμερικανός, όμως, σώζει τη γαστρονομική μας υπόληψη. Το εστιατόριο Alinea του Νικ Κοκόνα στο Σικάγο βρίσκεται στην πολύ καλή 21η θέση της λίστας. Κι αν θέλετε να το τραβήξουμε ακόμη περισσότερο, θα προσθέσουμε και το ελληνοπρεπές όνομα του «Attica» της Μελβούρνης, αλλά μέχρι εκεί.

Από αριστερά οι τρεις καλύτεροι σεφ του κόσμου: Ντάνιελ Χουμ, Μάσιμο Μποτούρα και Χοάν Ρόκα. Η Ανα Ρος ανακυρήχθηκε η καλύτερη σεφ για το 2017Η πλήρης λίστα World’s 50 Best Restaurants όπως δημοσιεύεται στο EaterEleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Σεφ:Ντάνιελ Χουμ
Περσινή κατάταξη: 3
Μέσο κόστος ανά άτομο: $295OsteriaFrancescana, Μόντενα, Ιταλία
Σεφ: Μάσιμο Μποτούρα
Περσινή κατάταξη: 1
Μέσο κόστος ανά άτομο: €220-€250El Celler de Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία
Σεφ: Χοάν Ρόκα
Περσινή κατάταξη: 2
Μέσο κόστος ανά άτομο: €165-€195 (τιμές του 2015).Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
Σεφ:Μάουρο Κολαγκρέκο
Περσινή κατάταξη: 6
Μέσο κόστος ανά άτομο: €110-€210Central, Λίμα, Περού
Σεφ: Βιργίλιο Μαρτίνεζ, Πία Λεόν
Περσινή κατάταξη: 4
Μέσο κόστος ανά άτομο: S/.348-428Asador Etxebarri, Αξπε, ΙσπανίαGaggan, Μπανγκονκ,Maido, Λίμα, ΠερούMugaritz, Ερεντέρια, ΙσπανίαSteirereck, Βιέννη, ΑυστρίαBlue Hill at Stone Barns, Νέα Υόρκη, ΗΠΑArpège, Παρίσι, ΓαλλίαAlain Ducasse au Plaza Athénée, Παρίσι, ΓαλλίαRestaurant André, ΣιγκαπούρηPiazza Duomo, Άλμπα, ΙταλίαD.O.M., Σάο Πάολο, ΒραζιλίαLe Bernardin, Νέα Υόρκη, ΗΠΑNarisawa, Τόκιο, ΙαπωνίαGeranium, Κοπεγχάγη, ΔανίαPujol, Πόλη του ΜεξικόAlinea, Σικάγο, ΗΠΑQuintonil, Πόλη του ΜεξικόWhite Rabbit, Μόσχα, ΡωσίαAmber, Χονγκ Κονγκ, ΚίναTickets, Βαρκελώνη, ΙσπανίαThe Clove Club, Λονδίνο, ΑγγλίαThe Ledbury, Λονδίνο, ΑγγλίαNahm, Μπανγκόκ, ΤαϊλάνδηLe Calandre, Ρουμπάνο, ΙταλίαArzak, Σαν Σεμπαστιάν, ΙσπανίαAlléno Paris au Pavillon Ledoyen, Παρίσι, ΓαλλίαAttica, Μελβούρνη, ΙσπανίαAstrid y Gastón, Λίμα, ΠερούDe Librije, Τσβόλε, ΟλλανδίαSeptime, Παρίσι, ΓαλλίαDinner By Heston Blumenthal, Λονδίνο, ΑγγλίαSaison, Σαν Φραντσίσκο, ΗΠΑAzurmendi, Λαραμπέτσου, ΙσπανίαRelae, Κοπεγχάγη, ΔανίαCosme, Νέα Υόρκη, ΗΠΑUltraviolet by Paul Pairet, Σαγκάη, ΚίναBoragó, Σαντιάγκο, ΧιλήReale, Καστέλ ντι Σάγκρο, ΙταλίαBrae, Μπιρεγκούρα, ΑυστραλίαDen, Τόκιο, ΙαπωνίαL’Astrance, Παρίσι, ΓαλλίαVendôme, Μπέργκις Γκλάντμπαχ, ΓερμανίαRestaurant Tim Raue, Βερολίνο, ΓερμανίαTegui, Μπουένος Άιρες, ΑργεντινήHof Van Cleve, Κρουισχούτεμ, Βέλγιο

The post Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα