WSJ: Aν το Brexit πάει στο γκρεμό, ρίξτε το φταίξιμο στον Βαρουφάκη

«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δείχνουν να παίρνουν θυελλώδη τροπή μετά την καλοκαιρινή διακοπή, κατηγορήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη», τονίζει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Τι μπορούν να μάθουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit από την Ελλάδα», και σε tweet του παραλληλίζει τη βρετανική πρόταση για την εγκατάσταση συσκευών παρακολούθησης στις εισαγωγές της, με την αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών το 2015 προς το Εurogroup, περί «επιστράτευσης» τουριστών

στη μάχη κατά της φοροαποφυγής.

Bonkers UK idea of fitting tracking devices to imports is like Varoufakis plan to ask tourists to catch tax cheats https://t.co/9myHZi8McL

— Simon Nixon (@Simon_Nixon) August 31, 2017

«Απ’ ό,τι φαίνεται, για κάποιους βρετανούς υπουργούς, στην πρώτη θέση της λίστας με τα δημοφιλέστερα βιβλία για το καλοκαίρι, ήταν το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών “Ενήλικοι στο δωμάτιο” -ο προσωπικός απολογισμός του της ελληνικής οικονομικής κρίσης, στην οποία “πρωταγωνίστησε” το πρώτο εξάμηνο του 2015», γράφει ειρωνικά ο αρθρογράφος και αναφερέται στην ηρωοποίηση του κ. Βαρουφάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για αρκετούς στη Βρετανία, σημειώνει, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναδειχθεί σε έναν… ιδιότυπο ήρωα: Για τους αριστερούς είναι ο «ηγέτης» του παγκόσμιου κινήματος κατά της λιτότητας, ενώ για την ευρωσκεπτική Δεξιά είναι ο άνθρωπος που έφτασε μια… ανάσα από το μεγαλύτερο «όνειρό» της: τη διάλυση του ευρώ. Τώρα το βιβλίο του, για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, το μελετούν στα υψηλότερα επίπεδα της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να αντλήσουν ιδέες και πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίσουν το Brexit.

«Για πολλούς που είχαν άμεση ανάμειξη με την ελληνική οικονομική κρίση -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αυτή η λεοντοποίηση του κ. Βαρουφάκη είναι τελείως σουρεαλιστική», υπογραμμίζει και παρατηρεί πως «η απεικόνιση της θαρραλέας Ελλάδας -που γονάτισε τελικά μπροστά στην άκαμπτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών την ώρα που οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της στέκονταν στο περιθώριο, τρομοκρατημένοι μήπως αποξενωθούν από καλοπληρωτές Γερμανούς- αποτελεί σοβαρή διαστρέβλωση».

Κατά την άποψη του Νίξον, όντως υπάρχουν διδάγματα που μπορεί να αντλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ελληνική κρίηση, αρκεί η κυβέρνηση Μέι να προσέξει να μην επιλέξει τα λανθασμένα.

«Αυτό το μήνα η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδώσει μία σειρά από έγγραφες προτάσεις για το Brexit, οι οποίες όπως ισχυρίζονται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβος, δείχνουν ότι η Βρετανία – σε αντίθεση με την Ελλάδα- προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικές προτάσεις. Πολλές όμως από αυτές είναι κενές περιεχομένου, όπως εκείνες του κ. Βαρουφάκη, όταν προσπαθούσε να κερδίσει την εύνοια της κοινής γνώμης», επισημαίνει και στο σημείο αυτό αναφέρει ενδεικτικά την πρόταση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης, διατηρώντας όμως τα οφέλη της. Παράδειγμα, η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε όλες τις εισαγωγές για να διαπιστώνεται εύκολα εάν προέρχονται από τη Γηραιά Αλβιώνα ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση την οποία παραλληλίζει με αυτή του κ. Βαρουφάκη προς τους εταίρους το 2015 για αξιοποίηση των τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

«Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει το εγχειρίδιο Βαρουφάκη και με άλλους τρόπους», συνεχίζει ο κ. Νίξον, όπως με την τακτική της κωλυσιεργίας προκειμένου να παρακάμψει τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Το πραγματικό μάθημα που πρέπει να πάρει η Βρετανία από την ελληνική κρίση», καταλήγει ο αρθρογράφος, «είναι πως πρέπει να κάνει μια νηφάλια εκτίμηση για το πού θα οδηγηθεί η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς και το κόστος που θα επωμιστεί». «Η κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο να αποφύγει τα λάθη του κ. Βαρουφάκη – αλλά μάλλον δεν είναι αρκετός».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως, δεν άφησε ασχολίαστα όσα του καταλογίζει ο Σάιμον Νίξον και με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter του απαντά: «Όπως ήταν αναμενόμενο, βγήκαν πάλι οι μαζορέτες της τρόικας του 2015 . Μια πρόκληση για τους προοδευτικούς Ευρωπαίους!»

As expected, the troika's 2015 cheerleaders are being wheeled out again. A challenge for progressive Europeanists! https://t.co/2uG5V9R9iG

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) August 31, 2017

The post WSJ: Aν το Brexit πάει στο γκρεμό, ρίξτε το φταίξιμο στον Βαρουφάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα