Reuters: Το ζήτημα χρέους της Ελλάδας θα συζητηθεί στο G7

Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συζητήσουν το πρωί της Παρασκευής πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Oπως μετέδωσε το Reuters, αυτό θα συμβεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας. Μάλιστα, το πρακτορείο επικαλείται

«συγκλίνουσες πηγές».

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στον προσδιορισμό του πώς οι ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι διακρατούν το μισό ελληνικό κρατικό χρέος, θα τηρήσουν την δέσμευση που είχαν κάνει πέρυσι να προχωρήσουν -υπό όρους- στην ελάφρυνσή του. Ετσι, θα εκπληρωθεί μια από τις προϋποθέσεις που όρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος. Πολλές κυβερνήσεις χωρών-μελών της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρότι διαφωνούν με ορισμένες από τις συστάσεις του για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση.

«Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά είναι εδώ», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. Το επίσημο πρόγραμμα του Σαπέν δείχνει πως η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).

Βέβαια, η τελική απόφαση, για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.

Επισήμως το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, αλλά θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριό της. Αυτό θα συμβεί επειδή θα είναι παρόντες οι βασικοί «παίκτες» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, στο Reuters.

The post Reuters: Το ζήτημα χρέους της Ελλάδας θα συζητηθεί στο G7 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα