O Ντράγκι ετοιμάζει νέα «stress tests» για τις ελληνικές τράπεζες

Νέα τεστ αντοχής των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) θα διεξάγει στα τέλη Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg. Η είδηση ακολουθεί τη δήλωση του Μάριο

Ντράγκι τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τους ελέγχους ζητώντας στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018, ώστε -όπως επισημαίνουν αναλυτές- να διαπιστωθεί εάν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο καλοκαίρι.

Τα τεστ έχουν ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει και τη διενέργεια νέας αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (asset quality review ή AQR), αν αυτό δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί.

Αξιωματούχος της ΤτΕ είπε στο Bloomberg ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στοιχεία για τα στρες τεστ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να απαιτήσουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ιδρυμάτων.

Πριν δεχθεί να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούλιο, το Ταμείο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα γίνουν επί τόπου επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες για την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την είσοδό του στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ ζήτησε και τεστ αντοχής και AQR.

Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα αν ρυθμίσουν το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», κάτι που διαβάζεται και αντίστροφα, δηλαδή θα έχουν πρόβλημα όσο δεν λύνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το διάστημα κλιμάκια της ΤτΕ εκτελούν επί τόπου ελέγχους στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν εξετάσεις στην Πειραιώς και στην Eurobank.

The post O Ντράγκι ετοιμάζει νέα «stress tests» για τις ελληνικές τράπεζες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα