O Λούις Σι Κέι κατά του Τραμπ: «Είναι ο Χίτλερ»

10:20 9/3/2016 - Πηγή: Protagon

Who is who: Καταγωγή ουγγρική και μεξικάνικη μαζί, γνωστός κυρίως ως απολαυστικός κωμικός αν και οι πρώτες του κινηματογραφικές απόπειρες ήταν πίσω από τις κάμερες, σε ρόλο σκηνοθέτη, με το αποτυχημένο από κάθε άποψη «Pootie Tang» (το 1998) και μια εναλλακτική κομεντί, ασπρόμαυρη, που προβλήθηκε μεν στο περιώνυμο φεστιβάλ Σάντανς αλλά δεν έφτασε ποτέ ως το δίκτυο της διανομής.

Η πορεία όμως έμπροσθεν της κάμερας λαμπρή: απολαυστικός με τη Σάλι Χόκινς στην ταινία του Γούντι Αλεν «Θλιμμένη Τζάσμιν», μα το μεγάλο του κωμικό χτύπημα ήρθε με το «Louie», μια ψυχαγωγική σειρά που έγραψε, σκηνοθέτησε

και μόνταρε ο ίδιος. Ενας συνδυασμός γεγονότων σαν από τη δική του, καθημερινή ζωή μαζί με ξεκαρδιστικά αποσπάσματα από την καθημερινότητα του stand-up κυκλώματος της Νέας Υόρκης. Κωμωδία άλλοτε γλυκόπικρη άλλοτε ξεδιάντροπη, που αφορά έναν single πατέρα και τις (μάταιες) προσπάθειές του να βελτιώσει τη ζωή του ερωτικά και επαγγελματικά. Αξιαγάπητος loser, εν περιλήψει, και μια σειρά που σάρωσε και τον έκανε κάτι παραπάνω από αγαπητό.

Πριν από λίγο καιρό άρχισε να προβάλλεται στο αμερικανικό δίκτυο FX η νέα κωμωδία που ο Λούις Σι Κέι συνυπογράφει με τον Ζακ Γαλυφιανάκη. Ενας κλόουν που προσπαθεί να γίνει γνωστός παγκοσμίως, αποτυγχάνει (το μοτίβο του loser δεν μένει ούτε εδώ εκτός) και επιστρέφει στη γενέτειρά του στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκει δουλειά ως κλόουν μεν αλλά στο τοπικό ροντέο. Η επιτυχία της σειράς αναμενόμενη, αν όχι βέβαιη.

«Σας παρακαλώ, σταματήστε το αστείο ότι θα ψηφίσετε τον Τραμπ», γράφει. «Είναι Χίτλερ. Και εννοώ πως η Αμερική μοιάζει με τη Γερμανία στη δεκαετία του 1930. Πιστεύετε πως είχαν προβλέψει αυτό που θα συνέβαινε; »

Ο Λούις Σι Κέι, ωστόσο, δεν είναι απλώς ένας πρωτοκλασάτος κωμικός του αλλά και ένας καυστικός σχολιαστής. Στα τελευταία Όσκαρ, όπου απένειμε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, δήλωσε πως «αυτό το Όσκαρ θα γυρίσει σπίτι του με ένα Honda Civic», ένα αυτοκίνητο μάλλον καθημερινό, ως και ταπεινό, για τα δεδομένα των περισσότερων παρευρισκόμενων ηθοποιών.

Ο Λούις Σι Κέι παρουσιάζοντας το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (thelaughbutton.com)

Με αυτό το σύντομο αστειάκι έκανε ένα καίριο σχόλιο για την άνιση οικονομική μεταχείριση των δημιουργών, ζήτημα που στην κινηματογραφική βιομηχανία σπάνια θίγεται. Ξαναχτυπά, αυτή τη φορά λίγο πριν την έκβαση των αμερικάνικων εκλογών, με μια επιστολή κάθε άλλο παρά σύντομη (1400 λέξεις η έκτασή της) στην οποία δηλώνει σαφώς υπέρ ενός ρεπουμπλικάνου προέδρου αλλά κάθετα ενάντιος με την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σας παρακαλώ, σταματήστε το αστείο ότι θα ψηφίσετε τον Τραμπ», γράφει. «Είναι Χίτλερ. Και εννοώ πως η Αμερική μοιάζει με τη Γερμανία στη δεκαετία του 1930. Πιστεύετε πως είχαν προβλέψει αυτό που θα συνέβαινε; Ο Χίτλερ ήταν ένας διασκεδαστικός τύπος με περίεργο χτένισμα που μπορούσε να λέει οτιδήποτε».

Ξεκαθαρίζει γρήγορα ότι δεν τάσσεται υπέρ του Μπέρνι Σάντερς ή της Χίλαρι Κλίντον, απλώς εύχεται ο επόμενος πρόεδρος να είναι ρεπουμπλικάνος απλώς γιατί θεωρεί πως η χώρα χρειάζεται ισορροπία μετά την οκταετία του Ομπάμα. «Πιστεύω πως η κυβέρνηση πρέπει να αντανακλά την κοινή γνώμη», συμπληρώνει, «και είμαστε διχασμένοι, 40 τοις εκατό υπέρ των δημοκρατικών και 40 τοις εκατό υπέρ των συντηρητικών. Οταν ήμουν νέος, συντηρητικοί και δημοκρατικοί συνυπήρχαν με διαφορές. Πάντοτε είχαν έναν πρόεδρο που υποστήριζαν και έναν που μισούσαν. Μα τώρα, αυτό θα συμβεί μόνο αν οι συντηρητικοί προτείνουν έναν αξιόλογο υποψήφιο. Εναν έξυπνο ρεπουμπλικάνο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των δημοκρατικών, ώστε να συζητήσουν ανοιχτά με επιχειρήματα και οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν ανάλογα. Ο Τραμπ δεν είναι ένας από αυτούς. Ο Τραμπ είναι ένας παρανοϊκός ρατσιστής και είναι επικίνδυνος».

Συνεχίζει παραθέτοντας ατάκες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ότι ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων, Πολ Ράιαν, «θα πληρώσει» επειδή του άσκησε κριτική. Δεν διστάζει να γράψει πως η εκλογή του Τραμπ είναι μια εκδοχή εθνικής αυτοκτονίας.

«Δεν λέω πως ο Τραμπ είναι κακός ή πρόκειται για τέρας. Στην πραγματικότητα, ούτε ο Χίτλερ πιστεύω πως ήταν. Ο Τραμπ φαίνεται να έχει ελλείψεις τις οποίες προσπαθεί να καλύψει με χρήματα και ζητώντας προσοχή. Δεν είναι τέρας, είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Αυτό όμως τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο ως πρόεδρο. Δώστε του μία ακόμα τηλεοπτική εκπομπή, αφήστε τον να γράψει το όνομά του πάνω σε κτίρια, αλλά μην τον ψηφίσετε. Και σας παρακαλώ να παρακολουθείτε το «Horace and Pet» (την τελευταία του σειρά που άρχισε να προβάλλεται στο site του χωρίς καμία προηγούμενη προώθηση και συμπρωταγωνιστεί με τον Στιβ Μπουσέμι, Άλαν Άλντα και την Τζέσικα Λανγκ).

Προτροπή διόλου τυχαία, καθώς ο Τραμπ σατιρίζεται στα επεισόδια συχνά-πυκνά. Οι αναφορές στον επικίνδυνο, κατά τον Λούις, υποψήφιο είναι τόσο άμεσες, που το επεισόδιο μοιάζει να σκαρώθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα.

The post O Λούις Σι Κέι κατά του Τραμπ: «Είναι ο Χίτλερ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα