Προβάδισμα του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα

Μπροστά σε μια απόφαση που θα αλλάξει την ζωή της Τουρκικής Δημοκρατίας βρέθηκαν 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το πακέτο των 18 μεταρρυθμίσεων στο σύνταγμα, οι οποίες μεταβάλλουν το πολίτευμα από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Και από όσο δείχνουν τα αποτελέσματα που έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς από επίσημες και ανεπίσημες πηγές, το «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές που θα καταστήσουν τον Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής σκηνής δυνητικά ως το το

2029, επικρατεί με πάνω από 55%.

Περίπου μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναφορές τηλεοπτικών δικτύων δείχνουν ευρεία νίκη του «ναι» αν και δεν είχαν καταμετρηθεί ακόμη οι ψήφοι από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά, με καταμετρημένο το ένα τέταρτο, το «ναι» ξεπερνούσε το 63% και το «όχι» έμενε στο 36%, σύμφωνα με το δίκτυο NTV. Η ενσωμάτωση περισσότερων κέντρων έκλεισε κάπως την ψαλίδα, αλλά όχι αρκετά για να ανατρέψει την δυναμική υπέρ των αλλαγών.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν τυπικά αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα exit poll δεν μπορούσαν να μεταδοθούν πριν άρει την απαγόρευση η κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία γύρω στις 18:00 έδωσε το πράσινο φως.

Ημέρα κρίσης στην Τουρκία

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή» είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια συνήθης εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού ψήφισε στη Σμύρνη, διαβεβαίωσε πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Παρά ταύτα, ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που οι πολίτες αποφασίσουν να απορρίψουν την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, άφησε ο Μεχμέτ Ουτζούμ, ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν. «Δεν νομίζω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί κάπως, αλλά εάν κριθεί ότι υστερεί, ίσως χρειαστεί να διευθετήσουμε [τα προβλήματα] και να προσφύγουμε στο λαό ξανά», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη προς το πρακτορείο Bloomberg μέσα στην εβδομάδα.

Για δημοψήφισμα που «θα κρίνει τη μοίρα της Τουρκίας» έκανε λόγο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου. «Ολοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ψήφισε στη Σμύρνη (REUTERS/Osman Orsal)Δύο νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών

Η ψηφοφορία διεξήχθη σχετικά ομαλά από το πρωί με αυξημένη προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα. Είχε προηγηθεί μια προεκλογική εκστρατεία σε κλίμα πόλωσης με την πλευρά του «ναι» που υποστηρίζει η κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένη προβολή των θέσεών της.

Συνολικά 55 εκατ. ψηφοφόροι (οι απόδημοι Τούρκοι έχουν ήδη ψηφίσει) κλήθηκαν στις κάλπες.

Το πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε λόγω πυροβολισμών σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αιτία του φονικού, σύμφωνα με το πρακτορείο, ήταν μια διαφωνία για τα πολιτικά ανάμεσα σε δύο οικογένειες στην αυλή του σχολείου όπου γινόταν οι ψηφοφορία. Δεν είναι σαφές πάντως αν συνδέεται άμεσα με το δημοψήφισμα, πάντως ο φερόμενος ως δράστης μαζί με έναν αδελφό του έχουν συλληφθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας για το δημοψήφισμα είναι πολύ αυστηρά, με πάνω από 250.000 αστυνομικούς και περισσότερους από 128.000 χωροφύλακες να τηρούν την τάξη στη χώρα.

* Σε άλλο περιστατικό, κούρδοι μαχητές πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στη νοτιοανατολική Τουρκία επίθεση εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε περιφερειακός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας φρουρός του αξιωματούχου.

Διχασμένες οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, ωστόσο τα ποσοστά που έδιναν οι εταιρείες διέφεραν. Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, η εταιρεία AG που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι» έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis έδειξε το «όχι» στο 53,9% και το «ναι» στο 46,1%. Άλλες προβλέψεις της τελευταίας εβδομάδας ήταν ακόμη και μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους του 2-2,5%.

Τα ψηδοδέλτiα γράφουν απλά «ναι» (evet) και «όχι» (hayir) (REUTERS/Murad Sezer)

Οσο για τους ηγέτες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προ ημερών ότι περιμένει νίκη του «ναι» με 55%-60%, ενώ ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει και δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Στην Τουρκία είναι δύσκολο να πεις «όχι στο νέο σύνταγμα»Το δημοψήφισμα που θα αλλάξει για πάντα την Τουρκία

Ό,τι και αν συμβεί, θα το μάθουμε αρκετά γρήγορα, καθώς ως αργά το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει εξάλλου ότι κινείται ταχύτατα στην εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ψηφίζει (REUTERS/Umit Bektas)

Η πλευρά της κυβέρνησης επιμένει ότι οι αλλαγές, που υλοποιηθούν σταδιακά ως το 2019, όταν θα γίνει η πρώτη εκλογή προέδρου με το νέο σύστημα και με τα νέα καθήκοντα, αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της χώρας και την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών.

Ερντογάν: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μπορεί να παραταθεί»

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος εξέθεσε από την πλευρά του πολύ γλαφυρά ο κ. Κιλιτζντάρογλου σε προεκλογική του ομιλία. Θα είναι, όπως είπε, ένα ταξίδι στο άγνωστο, «σαν να βάζουμε 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα λεωφορείο με σπασμένα φρένα».

Μεγάλη προσέλευση και ουρές σε εκλογικό τμήμα στην Αγκυρα (REUTERS/Umit Bektas)

Η διεθνής κοινότητα μοιάζει να προεξοφλεί και αυτή ότι το «ναι» θα επικρατήσει έστω και οριακά (αν και μάλλον λίγο πιο άνετα από οριακά). Αλλά την ίδια ώρα διαγιγνώσκει στο μέλλον της Τουρκίας μια ακόμη εντονότερη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας.

Σόιμπλε: «Κίνδυνος δικτατορίας στην Τουρκία αν επικρατήσει το “Ναι”»Σόιμπλε, Γιούνκερ, Τουσκ: Τριπλά πυρά κατά Τουρκίας – Επιμένει για «φασισμό» ο Ερντογάν

The post Προβάδισμα του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα