#7. Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμε το

στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.


Βιγκντίς στα ισλανδικά σημαίνει «μαχήτρια»

Η ταυτότητα: Πρόεδρος της Ισλανδίας από τον Αύγουστο του 1980 έως τον Αύγουστο του 1996. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1930. Πολιτικά ανεξάρτητη. Μητέρα ενός παιδιού.

Το πορτρέτο: Την εποχή που εκπλησσόμασταν με αυτά τα πράγματα, η Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ εκπλησσόταν με την έκπληξή μας: θεωρούσε πολύ φυσιολογικό το 1980, στα 50 της χρόνια, να εκλεγεί πρόεδρος και να μείνει στην εξουσία επί 16 ολόκληρα χρόνια. Εκπληξη προκαλούσε και το γεγονός ότι παρέμενε αθεράπευτα αριστερή παρά τον δυνατό αέρα των Reaganomics που φυσούσε στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά και ότι δήλωνε αντίθετη στο NATO όταν ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν ή – ίσως ακόμη περισσότερο – ότι ήταν διαζευγμένη και μητέρα ενός υιοθετημένου παιδιού. Και τι να πει κανείς για το πάθος της για το θέατρο; – αυτή είχε φέρει τον Ιονέσκο και τον Μπέκετ στο Ρέκιαβικ.

17 Φεβρουαρίου 1982, με την Μάργκαρετ Θάτσερ (δεξιά) στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 (Mike Stephens/Central Press/Getty Images/Ideal Image)

Βιγκντίς στα ισλανδικά σημαίνει «μαχήτρια». Τέτοια ήταν η Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ. Κι ακόμη, ταγμένη στον ουμανισμό και τις ουτοπίες της, πολίτης μιας νησιωτικής χώρας που πρώτη στον κόσμο εξέλεξε μια γυναίκα στην προεδρία της με δημοκρατικές εκλογές – νησί του Ατλαντικού δεν ήταν και η «Ουτοπία» του Τόμας Μορ; Στην ισλανδική ουτοπία λοιπόν η πρόεδρος κάλεσε κάποτε τις ομόφυλές της να απεργήσουν για μια μέρα. Εκλεισαν τα πάντα – από τις τράπεζες και τα μαγαζιά έως την τηλεόραση. «Διασκεδάσαμε» είχε πει τότε. «Τραγουδήσαμε και χορέψαμε, κάναμε τους άνδρες να καταλάβουν ότι είμαστε η ταυτότητα της χώρας».

Αύριο: Κορασόν Ακίνο

The post #7. Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
protagon, team, σημαίνει, nato, θεατρο, mike, εκλογες, τραπεζες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, απεργια 8 νοεμβριου, Ημέρα του παιδιού, ψυχρος πολεμος, γυναικα, μητερα, νησι, τηλεοραση, protagon, γεγονος, γινει, ελπιδα, εποχη, ιονεσκο, παντα, ουτοπια, παθος, ταυτοτητα, μεινει, nato, protagon.gr, σημαίνει, team
Τυχαία Θέματα