Το 2016, χρονιά κορυφαίων επιδόσεων για την Συστήματα Sunlight

Η ημερομηνία που διάλεξε η διοίκηση της Συστήματα Sunlight για να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2016 δεν είναι τυχαία, αφού σαν σήμερα 217 χρόνια πριν έγινε στην ουσία η καταγραφή της πρώτης μπαταρίας. Για την ιστορία, στις 20 Μαρτίου 1800 ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοίνωσε την ανακάλυψη της πρώτης πηγής εναλλασσόμενου ρεύματος, της περίφημης «βολταϊκής στήλης» (είναι η ηλεκτρική μπαταρία) με ηλεκτρόδια από χρυσό (+) και ψευδάργυρο (-) και ηλεκτρολύτη θειικό οξύ. Προς τιμήν του άλλωστε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε το όνομα

Volt στη μονάδα τάσης του ρεύματος.

Σήμερα, μια 100% ελληνική εταιρεία, η Συστήματα Sunlight συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων και συστημάτων ενέργειας στον κόσμο. Η Sunlight που διανύει δυναμικά την τρίτη της δεκαετία στη διεθνή αγορά σχεδιάζει και προσφέρει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε τομείς με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις όπως οι Βιομηχανία, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες, Ανανεώσιμες Πηγές, Κατασκευές, Πληροφορική, Έργα Υποδομής και Άμυνα. Ανήκει στον Όμιλο Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού (κάτω από την ομπρέλα του ομίλου υπάρχουν 7 βασικές εταιρείες και η θυγατρικές τους, με 5.800 εργαζόμενους σε 5 χώρες) και παράγει μπαταρίες από 1-2γρ για ακουστικά βαρηκοΐας μέχρι εκατοντάδες τόνους για υποβρύχια.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Συστήματα Sunlight Βασίλης Μπίλλης παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρονιά που πέρασε

Τα προϊόντα της ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες. Η Συστήματα Sunlight παράγει, κατ’ αρχάς, μπαταρίες έλξης για ηλεκτροφόρα οχήματα (περονοφόρα clark) από όπου προέρχεται το 66% του τζίρου της, μπαταρίες εφεδρικής χρήσης (14% του τζίρου) για συστήματα συναγερμού, τηλεπικοινωνίες κ.α., μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας (13%) κυρίως αμυντικής χρήσης για υποβρύχια και τέλος καταναλωτικές μπαταρίες (7%). Να σημειωθεί ότι η Sunlight είναι ο μεγαλύτερος διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

Το 98% της παραγωγής της Συστήματα Sunlight εξάγεται σε 114 χώρες σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής κυρίως όμως στην Ευρώπη. Έχει μερίδιο 9% στις μπαταρίες έλξης στην παγκόσμια αγορά, διαθέτει ήδη 500 διεθνείς μεγάλους πελάτες και προσδοκά περαιτέρω διείσδυση στο πελατολόγιο. Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο με ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Καλύπτει 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων ενώ έχει την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Συστήματα Sunlight προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Συστήματα Sunlight Βασίλης Μπίλλης ανακοίνωσε ότι το 2016 ήταν μια χρονιά με ρεκόρ επιδόσεων και σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών κερδών. Συγκεκριμένα, κατά το 2016 η Συστήματα Sunlight σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, οι οποίες αντιστοιχούν σε 168,4 εκ. ευρώ έναντι 136,6 εκ. το 2015, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 23,3%.

Η Sunlight ανήκει στις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής συστημάτων ενέργειας στον κόσμο

Παράλληλα, παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), κατά 28,9%, από 13,4 εκ. ευρώ το 2015 σε 17,2 εκ. το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκ. ευρώ έναντι 1,9 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση. Σημαντική βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του Ομίλου Sunlight, με τον κύκλο εργασιών κατά το 2016 να ανέρχεται σε 153,9 εκ. ευρώ, έναντι 132,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Σε επίπεδο ομίλου το EBIDTA ανήλθε στα 17,2 εκ., σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκ. έναντι ζημίων 2 εκ. το 2015.

Το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες της Sunlight από τις ξένες αγορές αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η εταιρεία κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Ακόμη, μετά την είσοδό της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Και για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, προχώρησε σε προσλήψεις 126 νέων εργαζομένων, κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Παράλληλα, μόλις στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας της η Sunlight Recycling κατάφερε να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών της Συστήματα Sunlight. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Συστήματα Sunlight διαθέτει στην Ξάνθη το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο σε ποσότητα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη ενώ η Sunlight Recycling στην Κομοτηνή είναι η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Ευρώπης.

Το εργοστάσιο της Συστήματα Sunlight στην Ξάνθη είναι ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης στον τομέα παραγωγής συστημάτων ενέργειας

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016, ο κύριος Βασίλης Μπίλλης σημείωσε: «Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η Συστήματα Sunlight κατάφερε να καταγράψει μια ακόμα χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, αλλά και στην αξιοποίηση της Sunlight Recycling στην Κομοτηνή, η οποία ως ένα οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας, έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης από ότι στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να διαθέτουμε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία για την εταιρία, αλλά και την ίδια τη χώρα μας».

Ο κύριος Μπίλλης ανέφερε ακόμη, ότι η Συστήματα Sunlight συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά αποτελώντας, πλέον, μια από τις κορυφαίες μονάδες βιομηχανικής μπαταρίας στην Ευρώπη με συνεχείς επενδύσεις τόσο σε υποδομές, όσο και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη δημιουργία και της Sunlight Recycling, της πιο σύγχρονης τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδας στην Ευρώπη, η εταιρία προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Μέσα από τη νέα μονάδα, επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, η ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και η αξιοποίησή τους στη συνέχεια από τη Συστήματα Sunlight για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου- οξέος στην Ελλάδα.

The post Το 2016, χρονιά κορυφαίων επιδόσεων για την Συστήματα Sunlight appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα