Τελικός Κυπέλλου: Οι παίκτες «κλειδιά» των δύο μονομάχων

Το Σάββατο το απόγευμα (17:00) ο Άρης με τον Παναθηναϊκό θα κοντραριστούν στο «Αλεξάνδρειο» με φόντο το τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας για το 2017. Μπορεί ο φετινός τελικός της διοργάνωσης να μείνει αξέχαστος λόγω της μεγάλης αναμονής για την απόφαση της έδρας του μεγάλου αγώνα, όμως η ώρα έφτασε και το basketblog πιστό στα αφιερώματα και τις αναλύσεις του πριν τα μεγάλα μπασκετικά ραντεβού σας

βάζει στο κλίμα του τελικού, αναλύοντας τους παίκτες «κλειδιά» των δύο μονομάχων.

Τα «κίτρινα κλειδιά» του τελικού

Στον Άρη όλοι ζουν και αναπνέουν για τον συγκεκριμένο αγώνα λόγω της μεγάλης ευκαιρίας να κατακτηθεί ένας τίτλος μέσα στην έδρα του μετά το 2004. Μπορεί η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να είναι το μεγάλο αουτσάιντερ λόγω απειρίας σε τέτοια ματς, αλλά και πιο περιορισμένου rotation, όμως σε ένα τελικό όποιοι και αν είναι αντίπαλοι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Σίγουρα μεγάλη δύναμη των «κιτρίνων» είναι η περιφέρεια τους και οι θέσεις «1», «2» και «3» όπου οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι οι Κάμινγκς, Τζένκινς και Γιάνκοβιτς.

Ο Ουίλ Κάμινγκς αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς γκαρντ του Άρη με το πλάνο του Δημήτρη Πρίφτη να στηρίζει πολλά πάνω του ειδικά στο εκτελεστικό κομμάτι. Ο Κάμινγκς έχει κατά μέσο όρο σε 17 παιχνίδια 13 πόντους, 3,1 ασίστ και 3,1 ριμπάουντ, ενώ είναι πολύ επικίνδυνος έξω από τα 6,75 καθώς έχει ποσοστό 42,1%. Αν πιάσει τους μέσους όρους του στον τελικό σίγουρα οι γηπεδούχοι θα έχουν ένα επιπλέον αβαντάζ.

Ο «Διόσκουρος» του Κάμινγκς στην «κίτρινη» περιφέρεια ονομάζεται Μάικλ Τζένκινς με τον Αμερικάνο να αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα του συμπατριώτη του στο παρκέ. Σε 15 παιχνίδια Πρωταθλήματος μετράει 10,2 πόντους, 2,1 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο, ενώ έχει μεγάλη έφεση στα επιθετικά ριμπάουντ όπου παρότι είναι γκαρντ μαζεύει 2,9 ανά παιχνίδι. Επίσης και εκείνος σουτάρει με υψηλό ποσοστό από το τρίποντο (40%) κάτι που αποτελεί απειλή για την αντίπαλη άμυνα. Όπως καταλαβαίνει κανείς οι δύο Αμερικάνοι αποτελούν «βαρόμετρο» για την απόδοση του Άρη, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ήρθε στα μέσα της σεζόν στον Άρη προσφέροντας μία «ένεση» ποιότητας στο ρόστερ, αλλά και λύσεων σε σκορ, ριμπάουντ και άμυνα. Ο Έλληανς διεθνής γκαρντ/φόργουορντ μετά το πέρασμα του από την Ισπανία, επέστρεψε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη δίνοντας τις άμεσες λύσεις που έψαχνε ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο Βλάντο σε 12 παιχνίδια στην Stoiximan.gr Basket League μετράει 7,2 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ μπορεί να μην σουτάρει καλά από το τρίποντο (25%), όμως πάντα αποτελεί «κίνδυνο» για τον εκάστοτε αντίπαλο.

Πάμε τώρα στον Ταντίγια Ντραγκίσεβιτς, με τον Σέρβο φόργουορντ να έρχεται στην αρχή της σεζόν να καλύψει το μεγάλο κενό του εξαιρετικού Σανικίτζε που θα χάσει όλη την φετινή σεζόν. Ο Ντραγκίσεβιτς είναι ένας σκληρός παίκτης, καλός στην άμυνα και ιδιαίτερα απειλητικός στην επίθεση και είναι και αυτός ένα από «όπλα» του Άρη στο προπονητικό επιθετικό πλάνο. Ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ έχει 11,2 πόντους και 4,4 ριμπάουντ σε κάθε ματς, ενώ απειλεί από μέση (62%) και μακρινή (30,6%) απόσταση την αντίπαλη άμυνα και σίγουρα αν βρεθεί σε καλή μέρα μπορεί να «σκοτώσει» τον οποιονδήποτε.

Ένας παίκτης από κάθε φιναλίστ αποτελεί το μεγάλο «ερωτηματικό» και από την πλευρά του Άρη αυτός ο παίκτης είναι ο Τζαμόν Γκόρντον. Ο Αμερικάνος γκαρντ/φόργουορντ αποτελεί την μεγαλύτερη κίνηση της διοίκησης Λάσκαρη και είναι λίγο καιρό στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχει αγωνιστεί μόνο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, λόγω και ενός μικροτραυματισμού. Αν ο Γκόρντον βγάλει στο παρκέ τον πραγματικό του εαυτό, τότε ο Άρης θα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον Παναθηναϊκό στην «μάχη» του τελικού. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμος το Σάββατο το απόγεμα ο παίκτης και ποιος ο ρόλος που θα έχει στο παιχνίδι.

Το «πράσινο» φαβορί και τα «κλειδιά» της νίκης

Ο Παναθηναϊκός στα «χαρτιά» είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας λόγω της βαριάς φανέλας του αλλά και χάρη στο εξαιρετικό ρόστερ που έχει. Ο Τσάβι Πασκουάλ ξέρει ότι η ομάδα του είναι σε καλή κατάσταση με συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα. Μπορεί ο τελικός να γίνεται στο «Αλεξάνδρειο», όμως οι «πράσινοι» ξέρουν ότι αν παρουσιαστούν συγκεντρωμένοι και οι παίκτες «κλειδιά» βρεθούν σε καλό βράδυ δύσκολα θα χάσουν ένα ακόμα τρόπαιο.

Μεγάλο μέρος στο εκτελεστικό κομμάτι του πλάνου του Καταλανού τεχνικού έχουν αναλάβει ο «ανακατοσούρας» Μάικ Τζέιμς και ο «φονιάς» Κέι Σι Ρίβερς. Όσο αναφορά στον πρώην γκαρντ της Μπασκόνια, ο Τζέιμς όταν η ομάδα του χρειάζεται αλλάζει τον ρυθμό του αγώνα και είτε σκοράρει από μακριά, είτε τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι με εντυπωσιακά καρφώματα και δύσκολα λέι απ. Ο Αμερικανός σε 7 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στην Stoiximan.gr Basket League έχει 10,3 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ, ενώ το ποσοστό του στα τρίποντα τον αδικεί (22,2%) καθώς δεν έχει επιχειρήσει πολλά παρότι είναι εξαιρετικός σουτέρ.

Πάντως όταν ο Τζέιμς είναι στην ίδια πεντάδα με τον Κέι Σι Ρίβερς οι «πράσινοι» μπορούν να «σκοτώσουν» κάθε άμυνα. Ο Ρίβερς είναι αυτό που έλειπε από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια ένας δεινός σουτέρ από μακρινή απόσταση που μπορεί να αναλάβει τα μεγάλα σουτ στο κρίσιμο σημείο. Ο πρώτην γκαρντ/φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπάγερν Μονάχου έχει στην Ελλάδα 8,6 πόντους και 2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ το ότι είναι σπουδαίος σουτέρ αποδεικνύεται από το ποσοστό του έξω από τα 6,75 (43,1%). Οι δύο Αμερικάνοι αν είναι σε καλή μέρα το Σάββατο είναι πολύ πιθανό να γείρουν την «πλάστιγγα» στην πλευρά της ομάδας τους.

Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να μην υπερέχει μόνο στην περιφέρεια, αλλά και στην γραμμή των ψηλών όπου έχει κατά κύριο λόγο τους Γιάννη Μπουρούση και Κρις Σίνγκλετον σε πρώτο πλάνο. Ο Έλληνας σέντερ μπορεί να μην κάνει μία «μυθική» σεζόν όπως πέρυσι στην Μπασκόνια, όμως κάνει την διαφορά στην Ελλάδα φέτος με την «πράσινη» φανέλα και σε κάποια ματς στην Ευρωλίγκα. Το παιχνίδι του στο post όπου μπορεί να πασάρει, να σκοράρει ή να φθείρει τους αντιπάλους του, τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά όπου έχει 11,7 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ κατά μέσο όρο. Ενώ μην ξεχνάμε ότι μπορεί να απειλήσει και από μακρινή απόσταση, καθώς είναι από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ στην Ευρώπη.

Ο Κρις Σίνγλετον είναι ίσως μαζί με τον Ρίβερς οι πιο πετυχημένες μεταγραφές του Παναθηναϊκού βάση απόδοσης σε όλα τα ματς. Ο Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ κάνει την διαφορά σε άμυνα και επίθεση και αυτό αποτυπώνεται πλήρως από την στατιστική. Ο Σίνγκλετον μετράει σε 16 παιχνίδια 10,9 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 1,8 κλεψίματα, 1,1 ασίστ και 1 τάπα κατά μέσο όρο. Ακόμα μπορεί να «εκτελέσει» τον αντίπαλο είτε από το τρίποντο όπου έχει 35,4% είτε μέσα από το καλάθι όπου έχει το πολύ μεγάλο ποσοστό του 58,5%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Πρίφτης θα πρέπει να βρει ένα «τρικ» για να σταματήσει το πολυδιάστατο παιχνίδι του.

Το ερωτηματικό από την πλευρά της ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, ακούει στο όνομα Νικ Καλάθης με τον αρχηγό των «πρασίνων» να περνάει μία μεγάλης διάρκεια ντεφορμάρισμα κάτι που φαίνεται στην απόδοση του τον τελευταίο καιρό. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ όπως όλοι οι παίκτες έχει χάσει τον ρυθμό του και ελπίζει και εκείνος και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού να βρει τον καλό του εαυτό στο πρώτο ματς τίτλου της σεζόν. Αν ο Νικ είναι καλά τότε θα ανεβάσει ένα επίπεδο όλη την ομάδα στους τομείς της δημιουργίας, αλλά και της άμυνας ειδικά πάνω σε Τζένκινς και Κάμινγκς. Και σίγουρα οι φιλοξενούμενοι του Σαββάτου θα χρειαστούν τουλάχιστον τους 7,9 πόντους του, τις 5,6 ασίστ του και τα 3,7 ριμπάουντ του αν θέλουν να αποδείξουν ότι είναι φαβορί στο παρκέ και όχι μόνο στα χαρτιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα