Οι 16 μπασκετικές «αμερικανιές» του 2016

Το «πορτοκαλί» 2016 έκλεισε στις Η.Π.Α. με μία δόση μελαγχολίας. Από τον θρήνο του αμερικανικού (και όχι μόνο) μπάσκετμπολ για τον θάνατο του ρεπόρτερ του δικτύου TNT, Κρεγκ Σέιγκερ, που έχασε τη «μάχη» με την λευχαιμία... Ωστόσο, στην μπασκετική «Γη της Επαγγελίας», υπήρξαν και 16 στιγμές μέσα στην ημερολογιακή χρονιά που τελείωσε το Σάββατο (31/12/16), οι οποίες έκαναν τους περασμένους 12 μήνες αξέχαστους. «Υποχρεώνοντας» πολλούς από εκείνους που την Κυριακή (1/1/17) εύχονται «καλή χρονιά», να μην περιορίζονται στις ευχές και τις ελπίδες για

το 2017. Αλλά να μνημονεύουν πρωταγωνιστές, περιπτώσεις και καταστάσεις οι οποίες ενδεχομένως πέρσι τέτοια εποχή να ήταν απλώς... ευσεβείς πόθοι.

Νο1: Η «εξιλέωση» του ΛεΜπρον για την πόλη «του»
Το 2010, όταν αποχώρησε για το Μαϊάμι, ο ιδιοκτήτης των Καβς, Νταν Γκίλμπερτ, υποσχόταν ότι «εμείς θα κατακτήσουμε ένα δαχτυλίδι πριν από τον Τζέιμς» και οι οπαδοί στο Κλίβελαντ έκαιγαν φανέλες του «Βασιλιά». Ο παρθενικός τίτλος στην ιστορία των Καβαλίερς, όμως, ήρθε με την «υπογραφή» του ΛεΜπρον, που επέστρεψε το 2014 και τον περασμένο Ιούνιο οδήγησε την ομάδα της γενέτειράς του στην κορυφή! Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, αφού οι Καβς έγιναν η πρώτη ομάδα που «γυρίζει» από το 1-3 σε Τελικούς ΝΒΑ και νίκησαν 4-3 τους Ουόριορς! Ο Κάιρι Ίρβινγκ πέτυχε μεν το νικητήριο τρίποντο στον 7ο Τελικό, όμως ο ΛεΜπρον (που υπέγραψε και συμβόλαιο... ζωής με την Nike) έγινε ο πρώτος παίκτης που ήταν πρώτος σε πόντους (29,7), ριμπάουντ (11,3), ασίστ (8,9), κλεψίματα (2,57), τάπες (2,29) σε ολόκληρη σειρά πλέι-οφς και ο τρίτος με τριπλ-νταμπλ σε 7ο Τελικό μετά τους Τζέρι Ουέστ (1969) και Τζέιμς Ουόρθι (1988)!

Νο2: Τα... χαμένα ρεκόρ των Ουόριορς
Οι επικριτές τους έλεγαν εξαρχής με ειρωνεία «It doesn't mean a thing without a ring». Κοινώς, «δεν σημαίνει τίποτα χωρίς το δαχτυλίδι». Στο Γκόλντεν Στέιτ το κατάλαβαν για τα καλά, χάνοντας στους Τελικούς από το Κλίβελαντ, όμως άφησαν πίσω τους μία ιστορική χρονιά. Οι Ουόριορς κατέρριψαν τον περασμένο Απρίλιο το ρεκόρ των Μπουλς (72-10) σε κανονική περίοδο με 73-9 (με αφετηρία 24-0), ο Στεφ Κάρι «διέλυσε» τα κοντέρ με 402 εύστοχα τρίποντα για το 2015-16 και έγινε ο πρώτος στην ιστορία που αναδείχθηκε ομόφωνα MVP της ρέγκιουλαρ-σίζον!!! Πριν από μερικές εβδομάδες, πέτυχε και νέο ρεκόρ τριπόντων σε έναν αγώνα, με... 13(!), ενώ ο Κλέι Τόμπσον σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 60π.! Χαρακτηριστική στιγμή τους η ανατροπή από το 1-3 στους Δυτικούς τελικούς επί των Θάντερ, με τον Τόμπσον να έχει... 11 τρίποντα στον 6ο αγώνα!

Νο3: Τέλος εποχής για Κόμπι, Ντάνκαν, Γκαρνέτ, Αλεν
Η σεζόν 2015-16 ήταν η τελευταία στην θρυλική καριέρα τριών σπουδαίων σταρ του ΝΒΑ, καθώς οι Κόμπι Μπράιαντ, Τιμ Ντάνκαν και Κέβιν Γκαρνέτ αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Ο πρώτος το έκανε με... στυλ, σκοράροντας 60π. στον τελευταίο αγώνα του με τους Λέικερς, ενώ σε όλη τη χρονιά αποθεώθηκε σε κάθε γήπεδο των Η.Π.Α.! Ο Ντάνκαν αποχώρησε πιο... «ήσυχα», χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά αφήνοντας πίσω του πέντε τίτλους με τους Σπερς. Ο Γκαρνέτ αποσύρθηκε από την αγαπημένη του Μινεσότα, όμως δαχτυλίδι φόρεσε το 2008 με τους Σέλτικς. Πέρασε και από το Μπρούκλιν, αποχωρεί ως ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης σε συμβόλαια στο ΝΒΑ (σ.σ.: 315.000.000 δολάρια!) και ήδη έχει δική του εκπομπή για το ΝΒΑ. Την απόφασή του να αποσυρθεί, έστω και αν δεν είχε αγωνιστεί την τελευταία διετία, ανακοίνωσε με μία εξαιρετική επιστολή και το Ρέι Άλεν.

Νο4: Ο «Αντέτο» των 100.000.000 δολαρίων!
Στο Μιλγουόκι τον θεωρούν «παίκτη που εμφανίζεται μία φορά σε μία γενιά». Για αυτό και τον έκαναν «παίκτη των 100.000.000 δολαρίων». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παραμείνει στους Μπακς και μετά το 2016-17, καθώς υπέγραψε τετραετή επέκταση αντί 100.000.000, ενώ φέτος έχει βάλει υποψηφιότητα για το All Star Game και το βραβείο του «Πιο Βελτιωμένου Παίκτη», συνεχίζοντας τα περσινά επιτεύγματά του, στα οποία «άνηκε» και το... «κορυφαίο κορμί του ΝΒΑ»! Ενώ κράτα πάντα τις συμβουλές-φυλαχτό της οικογένειάς του.

Νο5: Ο Ντουράντ «σύμμαχος» του Κάρι στο Γκόλντεν Στέιτ
Οι «πολέμιοί» του τόνισαν ότι «αφού δεν μπορεί να τους νικήσει, πήγε μαζί τους». Οι φαν του τον βλέπουν να διασκεδάζει όσο ποτέ και να έχει ταιριάξει άριστα στο ομαδικό πνεύμα των Ουόριορς. Όπως και να έχει, ο Κέβιν Ντουράντ βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα τον περασμένο Ιούλιο, με την απόφασή του να αφήσει την Οκλαχόμα Σίτι και να υπογράψει διετές συμβόλαιο με το Γκόλντεν Στέιτ, αντί 57.400.000 δολαρίων!

Νο6: Ο «3D» και πιστός Ράσελ Ουέστμπρουκ
Η αποχώρηση του Ντουράντ έχρισε άμεσα ηγέτη των Θάντερ τον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο Αμερικανός πόιντ-γκαρντ, μάλιστα, παρά την έντονη φημολογία για ανταλλαγή, καθότι θα ήταν ελεύθερος το 2017, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο για να γίνει το «πρόσωπο» της «επόμενης μέρας» της Οκλαχόμα Σίτι. Για την ώρα, πάντως, παραμένει... «ρομπότ», έχοντας μ.ό. τριπλ-νταμπλ στην τρέχουσα σεζόν, στην οποία έχει ήδη 15 «τρισδιάστατες» βραδιές!!!

Νο7: Νέο «σπίτι» για Ρόουζ και Ουέιντ
Η μετακόμιση του Ντουράντ στο Όκλαντ δεν ήταν η μοναδική σημαντική στην free-agency του 2016. Οι Μπουλς αποφάσισαν να παραχωρήσουν τον (ντόπιο) ηγέτη τους, Ντέρικ Ρόουζ, στη Νέα Υόρκη, δίνοντας τα «κλειδιά» της ομάδας στον Τζίμι Μπάτλερ. Αλλά και τα... «αντικλείδια» στον Ντουέιν Ουέιντ, τον οποίο απέκτησαν ως ελεύθερο, όταν ο «D-Wade» επέλεξε να αποχωρήσει από το Μαϊάμι έπειτα από 13 χρόνια και τρεις τίτλους με τους Χιτ.

Νο8: Ένας retro διαγωνισμός καρφωμάτων στο 2016
Ήταν συχνά μία εκδήλωση σπουδαιότερη από το ίδιο το All Star Game. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έδειχνε βαρετός. Ο Ζακ ΛαΒιν της Μινεσότα και ο Άαρον Γκόρντον του Ορλάντο, όμως, χάρισαν απίστευτο θέαμα στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2016, σε έναν «αγώνα» που πολλοί έλεγαν ότι έπρεπε να λήξει... ισόπαλος!

Νο9: Άλεν Άιβερσον και Σακίλ Ο'Νιλ στο Hall Of Fame
Η πορεία τους προς το «Μουσείο» του παγκόσμιου μπάσκετμπολ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Το θέμα ήταν το... πρωτοκόλλο. Ο Άλεν Άιβερσον, όμως, αν και παίκτης που με το ντύσιμό του είχε αναγκάσει τον πρώην κομισάριο να θεσπίσει τον «κώδικα ενδυμασίας», φόρεσε κοστούμι και συγκλόνισε στην ομιλία του στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης! Ο Σακίλ ήταν απλώς ο (χιουμοριστικός) εαυτός του.

Νο10: Η USA Basketball παρέμεινε «χρυσή»
Από το 2006 και την ήττα τους στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας από την Ελλάδα, οι Αμερικανοί έβαλαν στόχο να μην ηττηθούν ξανά. Έκτοτε, η Εθνική τους μετρά 71 συνεχόμενες νίκες, οι οποίες τους βοήθησαν να κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008-Πεκίνο, 2012-Λονδίνο) και Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2010-Τουρκία, 2014-Ισπανία) και τον περασμένο Αύγουστο να φτάσουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο τρίτο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο! Παρά τις «θολές» βραδιές στην Βραζιλία, η παρέα του Κέβιν Ντουράντ -στην τελευταία παρουσία του κόουτς Μάικ Σιζέφσκι- διέλυσε 96-66 την Σερβία στον τελικό!

Νο11: Ο θρίαμβος του Βιλανόβα στο NCAA
Ο τελικός του περσινού φάιναλ-φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος μεταξύ Βιλανόβα-Νορθ Καρολάινα ήταν (και) μία αδερφική «μονομαχία». Με νικητή στην εκπνοή το Βιλανόβα, χάρη σε τρίποντο του μεγάλου πρωταγωνιστή του, Κρις Τζένκινς, που νίκησε τον αδερφό του, Νέιτ Μπριτ τζούνιορ των «TarHeels»!!!

Νο12: Ο Μπεν Σίμονς στο Νο1 του ντραφτ-ο Παπαγιάννης στο Νο13
Ο Κρις Τζένκινς ήταν σαφώς ένα από τα πρόσωπα του NCAA την χρονιά που πέρασε, όμως εξέχουσα θέση έχει και ο Αυστραλός Μπεν Σίμονς του Λουιζιάνα Στέιτ, που επιλέχθηκε στο Νο1 του ντραφτ του Ιουνίου από την Φιλαδέλφεια. Παρά τα... φιλικά προς τους Λέικερς αισθήματα, οι Σίξερς πρόλαβαν τον Σίμονς στην κορυφή, αφήνοντας το Νο2 και τον Μπράντον Ίνγκραμ του Ντιούκ στην ομάδα του Λ.Α.. Ο Σίμονς, πάντως, τραυματίστηκε στην preseason και δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Απρόσμενα θετική εξέλιξη για τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος έγινε ο Έλληνας που επιλέχθηκε στο υψηλότερο ντραφτ-πικ, με το Νο13 από το Φοίνιξ, το οποίο τον παραχώρησε άμεσα στο Σκαραμέντο.

Νο13: Η σειρά του Κώστα Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει δηλώσει ότι «θα είναι ένα όνειρο να παίξουν στο ΝΒΑ όλα τα αδέρφια μου». Ο Θανάσης αγωνίστηκε πέρσι για λίγα ματς με τους Νικς. Ο Άλεξ έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, όμως στο «μονοπάτι» προς την επαγγελματική καταξίωση είναι ο 18χρονος Κώστας. Ο νεαρός εντυπωσίασε το 2015-16 στο γυμνάσιο Ντομίνικαν και αποφάσισε να δεσμευτεί με το πανεπιστήμιο του Ντέιτον. Πάντως, το ντεμπούτο του στο NCAA θα καθυστερήσει, λόγω κανονισμών...

Νο14: Η άνοδος των Ντόρσεϊ και Μήτογλου
Στο NCAA βρίσκονται ήδη οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Μήτογλου, με τις φανέλες των Όρεγκον και Ουέικ Φόρεστ αντίστοιχα. Ο πρώτος απέσυρε το καλοκαίρι τη συμμετοχή του στο ντραφτ του ΝΒΑ και επέστρεψε στο κολέγιο για δεύτερη σεζόν, ενώ ο Μήτογλου συνεχίζει τις εξαιρετικές φετινές εμφανίσεις του και προ ημερών σκόραρε 8/11τριπ.!

Νο15: Ο «άλλος» Έλληνας του NCAA
Δεν πατάει στο παρκέ. Αλλά η δουλειά του βοηθά νεαρούς αθλητές να φροντίζουν να το κάνουν για τους εαυτούς τους. Ο άλλοτε παίκτης ράγκμπι του Ντιούκ, Ζακ Μαυρίδης έγινε το 2016 ο «άλλος» Έλληνας της «March Madness» του NCAA, αφού ο κολεγιακός οργανισμός αγόρασε μία εφαρμογή του, η οποία επιτρέπει σε παίκτες και ομάδες να οργανώνουν το καθημερινό πρόγραμμά τους.

Νο16: Η εγκυμοσύνη(;)-παραίτηση του... Τάιλερ Σάμιτ
Η οικογένεια Σάμιτ θρήνησε τον Ιούνιο τον θάνατο της θρυλικής κόουτς της γυναικείας ομάδας του πανεπιστήμιου Τένεσι, Πατ Σάμιτ. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όμως, ο γιος της είχε απασχολήσει τα ταμπλόιντ για λάθος λόγους. Ο πρώην πια χεντ κόουτς της γυναικείας ομάδας του Λουιζιάνα Στέιτ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση, έπειτα από την αποκάλυψη ότι -αν και παντρεμένος- έχει δεσμό με μία παίκτριά του! Μάλιστα, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε πως η εν λόγω αθλήτρια είχε μείνει έγκυος από τον προπονητή της...

Keywords
Καλή Χρονιά, all star, ολυμπιακοί αγώνες, εν λόγω, tnt, νβα, nike, ειρωνεία, ring, σημαίνει, mvp, σταρ, τιμ, δραση, στυλ, star, game, νέα, retro, usa, ελλαδα, ολυμπιακος, μπεν, ncaa, ιουνίου, καλοκαιρι, συμμετοχή, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, νικητη, το θεμα, βραζιλια, δουλεια, εθνικη, ευχες, ηττα, θεμα, καριερα, νβα, ονειρο, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σταρ, ωρα, game, mvp, ncaa, star, tnt, usa, ααρον, αγωνες, αλεξ, ανοδος, απιστευτο, αποκαλυψη, εβδομαδες, γινει, γηπεδο, δικη, εαυτος, εγκυος, εγινε, ειρωνεία, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ζωης, ιδιο, ομιλια, ιρβινγκ, λαθος, λευχαιμια, μηνες, μπεν, ρεπορτερ, νεα υορκη, ντυσιμο, ομαδα, παντα, οκλαντ, οκλαχομα, οικογενεια, ορλαντο, πεκινο, πρωταγωνιστες, ρασελ, ρει, ρεκορ, ριο, ριο ντε τζανειρο, ροουζ, σαββατο, σερβια, σεζον, σειρα, συμμετοχή, στυλ, τιμ, τουρκια, τιτλος, φοινιξ, φορ, φορα, all star, δαχτυλιδι, free, εφαρμογη, εμφανισεις, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μεινει, μια φορα, μπροστα, ομαδες, retro, σημαίνει, θανασης
Τυχαία Θέματα