Ο «Ζοτς» κέρδισε τον «Σάρας»

Παρά τις σημαντικές απώλειες (Σλούκας, Βέσελι), η Φενέρ με το πιο πιοτικό ρόστερ, με τις λύσεις στα κομβικά σημεία (από Μπογκντάνοβιτς, Ούντο, Μαχμούτογλου και Ντίξον) πέρασε με «διπλό» από την αρένα της ηρωικής Ζαλγκίρις, με σκορ 76-67. Ο δάσκαλος (Ομπράντοβιτς) κέρδισε τον μαθητή του (Γιασικεβίτσιους), σε συναρπαστικό ματς, με διακυμάνσεις, με ανατροπές και τους Λιθουανούς, μέχρι τέλους, να μην παρατούν τα όπλα,απέναντι στους Τούρκους, που προχωρούν ακόμη πιο δυναμικά στην συνέχεια της Ευρωλίγκας.

Διαιτητές του πρώτου χρονικά ματς της 24ης αγωνιστικής ήταν οι: Πουκλ (Σλοβενία), Πέρεζ,

Ισπανία), Μάντιλα (Φινλανδία).

Koντά κοντά οι δύο αντίπαλοι στην αρχή, το πρώτο καλάθι ανήκε στην Ζαλγκίρις, κατόπιν το προβάδισμα στην Φενέρμπαχτσε. Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον άλλον. Αμφότερες οι οάδες έψαχναν χώρο και χρόνο δράσης, σε αναγνωριστικού τύπου ντέρμπι στα πρώτα λεπτά (10-11 στο 6'). Πάνω που βρέθηκε στο +4 η Φενέρ, με τον Μπογκντάνοβιτς, δεν το πολυχάρηκε, καθώς οι Λιθουανοί -και ο Γιανκούνας ειδκότερα- χαρακτηρίζονται ως σκληρό καρύδι. Ο Ντατόμε συνήθως ξεκινούσε βασικός, σε αυτό το ματς ήταν η στιγμή να μπει ως αλλαγή, για την Φενέρ που αναζητούσε ξέσπασμα, μέσα σε μια δύσκολη μπασκετική έδρα. Πρώτο δεκαλεπτο με σκορ 17-19 (δια χειρός Αντιτς) κι ενώ προηγήθηκε κι ένα (από τα κλασικά) στοπ του Ούντο, προς όφελος της Φενέρ.

Μαχμούτογλου και Πάνγκος

Bασικός τρόπος σκοραρίσματος ήταν το τρίποντο για την Φενέρ, όχι κάτι ασυνήθιστο, κρατούσαν ωστόσο το προβάδισμα οι Τούρκοι. Από το -5, η Ζαλγκίρις ανέκαμψε (28-26), με τους Μότουμ, Βέστερμαν να προσφέρουν λύσεις (19'). Πρώτος... διψήφιος του ματς ο Μότουμ, με την Ζαλγκίρις να φτάνει στο +3, αλλά με την λήξη του ημιχρόνου, η Φενέρ μείωσε (31-30), με κάρφωμα του MVP Ούντο. To ματς δεν ξέφευγε από τα επίπεδα της ισορροπίας, ο Μαχμούτογλου (40-45 στο 27') ήταν η έκπληξη που είχε για τον «Σάρας» ο «Ζοτς» σρτην σκακιέρα των τεχνικών. Με χέρι αλφάδι, καλύτερη κι από διαβήτη, ο Μαχμούτογλου, διατηρούσε -με τα τρίποντά του- σε θέση ισχύος τους Τούρκους. Και με το υπέρ τους 55-48 στο 30' οι φιλοξενούμενοι έχτιζαν για τα καλά πλεονέκτημα ενόψει τελικής ευθείας.

Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο χρόνο αντεπίθεσης η Ζαλγκίρις, ο Πάνγκος πήρε την ευθύνη και οι γηπεδούχοι επέστρεψαν (54-55). Το σερί εκτινάχθηκε στο 8-0 (56-55) για την Ζαλγκίρις, το ματς ήταν στα όρια της ισοπαλίας, κάθε λάθος και λεπτομέρεια, μετρούσαν. Hταν η ώρα για παίκτες προσωπικότητες, σαν τον Ντατόμε (56-61 στο 34'), να επωμιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Και ακολούθως προέκυψε το 56-63, με τον Ούντο σταθερά πρωταγωνιστή, με τον Ντίξον να διαμορφώνει το +8 στο 36', με το +10 (58-68 στο 37') πια, να δίνει ξεκάθαρο αβαντάζ στην Φενέρ. Η διαφορά, η απόσταση άνοιξε στο +12 πλέον και όλα έδειχναν... Φενέρ. Οι βάσεις είχαν μπει για τους Τούρκους, η Ζαλγκίρις προσπάθησε για την ολική επαναφορά, αλλά δεν κατόρθωσε να πετύχει κάτι και το ταμπλό έγραψε στο φινάλε 67-76.

Δεκάλεπτα: 17-19, 31-30, 48-55, 67-76.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 11 (3), Λεκαβίτσιους 7 (1), Βέστερμαν 8 (2), Σεϊμπούτις 4, Μότουμ 10 (2) Γιανκούνας 15, Γιαβτόκας, Μιλάκνις 2, Λίμα 8, Καβαλιάουσκας, Χάρτσενσταϊν, Ουλανόβας 2.

ΦΕΝΕΡ (Ομπράντοβιτς): Χερσέκ, Ούντο 16, Μαχμούτογλου 14 (4), Αντιτς 3 (1), Μπογκντάνοβιτς 14 (2), Μπένετ 3 (1), Νάναλι 3 (1), Ουγκουρλού, Κάλινιτς 5, Ντίξον 12 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 6 (1).

Στατιστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα