ΝΒΑ 2014-2015: Νόρθουεστ Ντιβίζιον

Το «ταξίδι» του basketblog.gr στην Ανατολική Περιφέρεια ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ατλάντικ, της Σέντραλ και της Σάουθιστ. Συνέχεια στην άλλη ακτή και «μεταφορά» στην Δύση, με πρώτο «σταθμό», τρεις μέρες πριν από την πρεμιέρα (σ.σ.: 28/10) της φετινής σεζόν του ΝΒΑ, την Νόρθουεστ, που έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, που πάντως θέλει να ξεπεράσει το «ταβάνι» της. Η Οκλαχόμα Σίτι επιθυμεί να «εκθρονίσει» τους πρωταθλητές Σπερς, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν δεν θα έχει

στον παρκέ τον τραυματία σταρ της, Κέβιν Ντουράντ. Η new-look Μινεσότα αναζητά την είσοδο στα πλέι-οφς, όπως και Ντένβερ (ομάδα με μεγάλο «βάθος» στην 5αδα και τον πάγκο) και Γιούτα, ενώ το Πόρτλαντ φιλοδοξεί σε ένα βήμα παραπάνω από την εξαιρετική περσινή χρονιά.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 59-23 (1η θέση Νόρθουεστ, 2η Δύσης)

Πλέι-οφς: Ήττα (2-4) στους δυτικούς τελικούς από Σαν Αντόνιο

Από τη ρούκι σεζόν του, που χρειάστηκε να απουσιάσει από 7 παιχνίδια, ο Κέβιν Ντουράντ δεν έχασε ποτέ δύο διαδοχικά ματς. Φέτος, όμως, ο περσινός MVP και κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ θα υποχρεωθεί να δει την αφετηρία της ομάδας του από τον πάγκο, με πολιτικά. Ο «KD-35» τραυματίστηκε στο δεξί πόδι και θα χάσει τις πρώτες 6 εβδομάδες, «μοιράζοντας» περισσότερες ευθύνες στον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Η Οκλαχόμα Σίτι, βεβαίως, τον περιμένει πώς και πώς και δεν αλλάζει στόχο για φέτος. Η επιδίωξη απλή. Ο τίτλος. Η αποστολή να πάρουν το «στέμμα» της Δύσης και της Λίγκας από το Σαν Αντόνιο, κάτι παραπάνω από απλή.

Ποιον να προσέξετε: Ρέτζι Τζάκσον. Ο γκαρντ των Θάντερ (μ.ο. 13,1π.-4,1ασ. πέρσι) κάλυψε επάξια το κενό του Ουέστμπρουκ, στο φινάλε της σεζόν 2012-13 και στο ξεκίνημα της περσινής, όμως με τον «RW» στο παρκέ, επέστρεψε στον πάγκο. Επαναλαμβάνει συνεχώς πως θέλει μία θέση στη βασική 5αδα δίπλα στον βασικό γκαρντ, ειδικά μετά την αποχώρηση του Τάμπο Σεφολόσα. Ωστόσο, ο κόουτς Σκοτ Μπρουκς προτιμά να φέρνει τον Τζάκσον από τον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό αλλά λίγο μπέρδεμα στο ξεκίνημα λόγω της απρόσμενης απουσίας του Ντουράντ. Γρήγορο παιχνίδι και ελπίδα στα πλέι-οφς να έχουν περισσότερη ενέργεια από τους Σπερς, αν και πάντα παίζουν περισσότερο με το ένστικτο παρά «αντιγράφουν» το ομαδικό πνεύμα του Σαν Αντόνιο. Ο Αντρέ Ρόμπερσον αναμένεται να πάρει τη θέση του Σεφολόσα στο βασικό σχήμα. Ο Τζέρεμι Λαμπ θα είναι βασικός στο «3» και Ιμπάκα-Πέρκινς οι ψηλοί, αλλά ο κόουτς Μπρουκς θα περιμένει πολλά από τον πάγκο και τους Τζάκσον, Κόλισον, Άνταμς, Πέρι Τζόουνς και τον νεοφερμένο (και καλό σουτέρ) Άντονι Μόροου.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28 (2η θέση Νόρθουεστ, 5η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 2ο γύρο από Σαν Αντόνιο

Χωρίς θεωρητικά μεγάλες προσδοκίες, το Πόρτλαντ εντυπωσίασε πέρσι το ΝΒΑ, πετυχαίνοντας 54 νίκες, 21 περισσότερες από το 2012-13! Συνεπώς, οι Μπλέιζερς δεν χρειάστηκε να αλλάξουν πολλά από το ρόστερ τους και με τα βασικά «εργαλεία» του κόουτς Τέρι Στοτς να επιστρέφουν, θέλουν ένα βήμα παραπάνω, γνωρίζοντας πως πρέπει να συνδυάσουν το περίσσιο ταλέντο τους στην επίθεση με καλύτερη άμυνα. Με την αρχική απουσία του Ντουράντ για τους Θάντερ, η ομάδα του Όρεγκον φιλοδοξεί να μπει δυνατά στη σεζόν, ώστε να κερδίσει έδαφος και να επιχειρήσει να κατακτήσει την Νόρθουεστ.

Ποιους να προσέξετε: ΛαΜάρκους Όλντριτζ και Ντέιμιαν Λίλαρντ. Προφανώς εύκολη επιλογή, αφού πρόκειται για τους δύο μεγάλους σταρ της ομάδας, που πραγματοποίησαν καταπληκτική σεζόν πέρσι και είχαν 23,2π.-11,1ριμπ, και 20,7π.-5,6ασ. αντίστοιχα! Είναι εύλογο πως αν συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, θα κρατήσουν το Πόρτλαντ σε υψηλό επίπεδο, όμως αν θέλουν κάτι παραπάνω από τους ημιτελικούς της Δύσης, θα αναζητήσουν βοήθεια από τον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό και αξιοθαύμαστη «μοιρασιά» της επιθετικής «πίτας», καθώς οι Μάθιους-Μπατούμ δεν έχουν παράπονα. Ο Ρόμπιν Λόπεζ θέλει να συνεχίσει την πολύ καλή (αμυντική κυρίως) περσινή χρονιά, ενώ η προσθήκη των βετεράνων Στιβ Μπλέικ στους κοντούς και του Κρις Κέιμαν στη ρακέτα, θα δώσει εμπειρία. Οι Μπλέιζερς ήταν πέρσι μόλις 26οι στην άμυνα (μ.ο. 106,9π. ανά 100 κατοχές αντιπάλων) και ο κόουτς Στοτς υποσχέθηκε πως «φέτος θα είμαστε καλύτεροι, αφού όλοι έχουν δεσμευτεί ότι θα βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι». Περιμένοντας πολλά και από τους ΜακΚόλουμ και Ρόμπινσον.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 40-42 (3η θέση Νόρθουεστ, 10η Δύσης)

Πλέι-οφς: -

Για την ώρα είναι η αγαπημένη ομάδα των... κατόχων του NBA League Pass (σ.σ.: του προγράμματος της Λίγκας μέσω του οποίου παρακολουθείς το πρωτάθλημα μέσω διαδικτύου)! Μία νεανική ομάδα που αναμένεται να είναι χάρμα οφθαλμών για τους (ουδέτερους) φαν, με πολύ μέλλον αλλά και με νέο λουκ που θα χρειαστεί χρόνο για να τους φέρει στον στόχο των πλέι-οφς, ειδικά σε μία ανταγωνιστική Περιφέρεια όπως η Δυτική. Η απόφαση της διοίκησης να παραχωρήσει στους Καβς τον μεγάλο σταρ, Κέβιν Λαβ, φέρνει κέρδη, αφού οι «Λύκοι» απέκτησαν τα δύο τελευταία Νο1 του ντραφτ (Άντριου Ουίγκινς φέτος και Άντονι Μπένετ πέρσι) και τον Θάντεους Γιανγκ από τους Σίξερς.

Ποιον να προσέξετε: Ρίκι Ρούμπιο. Μπορεί ο Ουίγκινς να είναι σαφώς εκείνος που περιμένει όλο το ΝΒΑ να παρακολουθήσει, όμως η «ορχήστρα» ανήκει προσωρινά στον 24χρονο Ισπανό. Ο Ρούμπιο ήταν μόλις... 13 ετών όταν η Μινεσότα προκρίθηκε για τελευταία φορά στα πλέι-οφς, όμως ο ίδιος επιμένει πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε από φέτος». Θα έχει μπόλικη... υπερωρία και «προβληματισμό» για το σε ποιον να πετά τις περίφημες alley-hoop πάσες του! Πέρσι είχε 9,5π.-8,6ασ. μ.ο..

Τι να περιμένετε: Πολύ θέαμα αλλά και ήττες από τα νιάτα του «Φλιπ» Σόντερς, που αποφάσισε να αφήσει την καρέκλα του προέδρου και να επιστρέψει στον πάγκο. Ο στόχος του είναι να βάλει στο κλίμα την «πιτσιρικαρία» της ομάδας του, όμως θα πρέπει να βρει πώς θα μοιράσει τον χρόνο στους Ουίγκινς, Μπένετ και στους ρούκι Ζακ ΛαΒιν, Γκλεν Ρόμπινσον ΙΙΙ και να μην δυσαρεστήσει τους πιο έμπειρους Κέβιν Μάρτιν, Νίκολα Πέκοβιτς, Θάντεους Γιανγκ, Κόρει Μπρούερ, Τζέι-Τζέι Μπαρέα, αλλά και τον νεοφερμένο από το Πόρτλαντ, Μο Ουίλιαμς. Ο Σόντερς ευελπιστεί να δει τον πανύψηλο Γκόρτζι Ντιένγκ να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην περσινή ρούκι σεζόν του (μ.ο. 4,8π.-5ριμπ.), τον Σαμπάζ Μοχάμεντ να έχει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του και τον Τσέιζ Μπάντιντζερ να μένει υγιής. Η απειρία, όμως, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό, ίσως ανασταλτικός παράγοντας για άμεσες μεγάλες φιλοδοξίες.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 36-46 (4η θέση Νόρθουεστ, 11η Δύσης)

Πλέι-οφς: -

Προφανώς κάθε ομάδα που δεν προκρίθηκε στα περσινά πλέι-οφς έχει δύσκολο έργο στην ανταγωνιστική Δυτική Περιφέρεια. Μονάχα που στο Ντένβερ, αν και αρχίζουν από αυτό το δεδομένο, έχουν λόγο να αισιοδοξούν. Από τις 57 νίκες-ρεκόρ στην ιστορία τους το 2013, οι Νάγκετς έπεσαν πέρσι στις 36, όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τραυματισμών που είχαν. Ο 2ετής και σαφώς πιο έμπειρος φέτος κόουτς Μπράιαν Σο περιμένει πίσω στο παρκέ τους Ντανίλο Γκαλινάρι, Τζαβέιλ ΜακΓκι, Τζέι-Τζέι Χίκσον και Νέιτ Ρόμπινσον, που επιστρέφουν από σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ η προσθήκη του Άαρον Αφλάλο, που γύρισε στο Κολοράντο, κάνει τους οπαδούς των Νάγκετς να ελπίζουν για πλέι-οφς.

Ποιον να προσέξετε: Άαρον Αφλάλο. Οι 18,2π. μ.ο. που έχει πέρσι στο Ορλάντο «σπαταλήθηκαν» σε μία κακή ομάδα. Ο Αφλάλο επιστρέφει στο Ντένβερ και μπορεί κάνοντας λιγότερα στο φύλλο της στατιστικής να γίνει ακόμη πιο πολύτιμος. Το καλό σουτ του θα ανοίξει διαδρόμους στους διεισδυτικούς Λόουσον και Ρόμπινσον. Η κίνηση του σε αυτό που παλαιότερα λέγαμε «στα φτερά» θα προσφέρει καλή κυκλοφορία μπάλας και πάσα στους ψηλούς. Είναι γρήγορος, καλός σουτέρ, ομαδικός και επιπλέον αξιόπιστος αμυντικός.

Τι να περιμένετε: Ομάδα που δεν θα τρομάζει από κανέναν αντίπαλο και διάθεση για τρέξιμο. Αρκετό σουτ από μακριά, λόγω της παρουσίας του Γκαλινάρι, αλλά όχι ιδιαίτερη διάθεση για άμυνα. Επίσης, είναι μία από τις ομάδες με το περισσότερο «βάθος» στο ρόστερ της. Από την πιθανή 5αδα της (Λόουσον, Αφλάλο, Γκαλινάρι, Φαρίντ, ΜακΓκι) μόνο ο ΜακΓκι δεν έχει +10π. μ.ο. και οι υπόλοιποι 4 μέτρησαν στην τελευταία σεζόν τους +13,7! Ο κόουτς Σο μπορεί να χαμογελά διότι οι παγκίτες του, Φόι, Ουίλσον Τσάντλερ, Χίκσον, Ρόμπινσον, Μοζγκόφ, είχαν πέρσι +9,8π. μ.. Τέλος, μπορεί να πάρει βοήθεια και από τους ρούκι Νούρκιτς και Γκάρι Χάρις.

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57 (5η θέση Νόρθουεστ, 15η Δύσης)

Πλέι-οφς: -

Οι προσδοκίες βάσει του νεανικού ταλέντου θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες μεγάλες. Αν π.χ. η Γιούτα αγωνιζόταν στην Ανατολή. Όμως οι Τζαζ είναι στην άλλη άκρη και ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η αποστολή τους να επιστρέψουν στα πλέι-οφς. Ο νέος κόουτς –ρούκι στο ΝΒΑ- Κουίν Σνάιντερ έχει στα χέρια του μπόλικο ταλέντο και μένει να φανεί πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να το διαχειριστεί και να το φέρει σε επίπεδο πλέι-οφς. Οι ρούκι Ντάντε Έξαμ και Ρόντνεϊ Χουντ πιθανότατα θα κληθούν να «κολυμπήσουν στα βαθιά» άμεσα, στο πλάι του Γκόρντον Χέιγουορντ, που μοιάζει να είναι ο νέος σταρ της ομάδας και στο πλευρό των Ντέρικ Φέιβορς και Ενές Καντέρ, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν στη ρακέτα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση η προσπάθεια του κόουτς Σνάιντερ να «χωρέσει» στην 5αδα τους Τρέι Μπερκ και Έξαμ.

Ποιον να προσέξετε: Άλεκ Μπερκς. Δεν στρέφουμε το βλέμμα πάνω του λόγω της εκπληκτικής ντρίπλας του μπροστά στον Κόμπι Μπράιαντ στην preseason! Ο Μπερκς δεν θα είναι ο ηγέτης των Τζαζ (αυτό το ρόλο έχει ο Χέιγουορντ, που το καλοκαίρι πάντως υπέγραψε την πρόταση της Σάρλοτ, όμως παρέμεινε αφού ήταν restricted free-agent και η Γιούτα τον ανανέωσε με ισόποση προσφορά), όμως θέλει να πατήσει στην περσινή σεζόν των 14π. μ.ο. και η θέση του σούτινγκ-γκαρντ στην 5αδα δείχνει εξασφαλισμένη.

Τι να περιμένετε: Με ρόστερ που διαθέτει πολλούς παίκτες κάτω των 25 ετών (Χέιγουορντ 24χρ., Μπερκ 21, Μπερκς 23, Φέιβορς 23, Καντέρ 22, Έξαμ 19, Γκομπέρ 22), ο 26χρονος Τζέρεμι Έβανς μοιάζει με... «παππού»! Ο Μπερκ ζήτησε από το κοινό «να έχει υπομονή με αυτή την ομάδα» και αυτό είναι βασικό. Θα είναι ενδιαφέρον να τους παρακολουθείς, όμως η απορία είναι το αν και πόσο θα απογοητευτούν από τις ήττες.

Keywords
Τυχαία Θέματα