«Νουρέγιεφ» για πάντα! (vid's)

Ένας παίκτης... πιο μπροστά από την εποχή του, για τα τότε δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Γκάλη έκαναν τη ζωή των συμπατριωτών τους πιο όμορφη στη δεκαετία του 1980. Ο ίδιος, βέβαια, είχε ξεχωρίσει από πιο νωρίς, καθώς είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τον Απόλλωνα Πατρών εν έτει 1968. Οι επιτυχίες του, βέβαια, δεν περιορίστηκαν στην εποχή που ασχολήθηκε με το μπάσκετ ως παίκτης, αλλά εξαπλώθηκαν και όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής, με αποτέλεσμα να καταστεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αθλήματος στην χώρα μας.

Ο Κώστας Πετρόπουλος,

συμπλήρωσε χθες (7/1), 60 χρόνια ζωής. Ο «Νουρέγιεφ» μπαίνει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, έχοντας τα περισσότερα χρόνια στα παρκέ. Ήταν μόλις 12 ετών, όταν βρέθηκε στις τάξεις των «Φρουρών της Αχαΐας», για να καταφέρει να πετύχει έως το 1987 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, 4.255 πόντους χωρίς να φύγει ποτέ από την Πάτρα. Η Εθνική ομάδα των Ανδρών, του άνοιξε τις «πόρτες» τις το 1975 και υπηρέτησε το εθνόσημο ως παίκτης για μία ολόκληρη δεκαετία, σημειώνοντας 811 πόντους σε 82 αγώνες. Δεν ήταν, πάντως, η μοναδική του θητεία στην Επίσημη Αγαπημένη, καθώς προσέφερε σε αυτή και ως προπονητής.

Με τον ίδιο, άλλωστε, καταφέραμε να φτάσουμε ένα «βήμα» από την επανάληψη του θριάμβου του 1987, αλλά η παρέα των Γιουγκοσλάβων «έφραξαν» το καλοκαίρι του 1989, το δρόμο προς την υπεράσπιση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Άλλη μία επιτυχία θα είχε τη «σφραγίδα» του Κώστα Πετρόπουλου, όταν το 1990 κερδίσαμε την 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχοντας κοιτάξει στα μάτια τους Αμερικανούς, σε ένα σπουδαίο ημιτελικό. Νωρίτερα είχε κερδίσει άλλη μία 4η θέση, αυτή την φορά το 1988 με την Εθνική Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η πορεία του σε συλλογικό επίπεδο, εμπεριείχε «στάσεις» σε ομάδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, όπως ο Σπόρτιγκ, ο Απόλλων και το Μαρούσι, πριν καταλήξει να αναλάβει και πάλι τις τύχες της Εθνικής ομάδας το 1999. Η καριέρα του ως τεχνικός, ασφαλώς, είχε ξεκινήσει από την Ολυμπιάδα και την Απολλωνιάδα, με την Πάτρα να έχει ξανά το «εφαλτήριο» του για καινούργιες επιτυχίες, από διαφορετικό πόστο.

Μία σπουδαία σταδιοδρομία μέσα σε 60 χρόνια, που ο καθένας προσπαθεί να αντιληφθεί πώς μπορούν να... χωρέσουν τόσες επιτυχίες. Όταν μιλάμε για ανθρώπους σαν τον «Νουρέγιεφ», όμως, ξέρουμε ότι υπάρχει και... περίσσευμα! Το βίντεο που ακολουθεί, έχει την επιμέλεια του Στέλιου Αποστολόπουλου, με τη μουσική υπόκρουση του διαχρονικού (όπως και ο Πετρόπουλος) Sultans of Swing των Dire Straights.

Keywords
Τυχαία Θέματα