Η Ουκρανία δηλώνει αδυναμία για το Ευρωμπάσκετ 2015!

Το Ευρωμπάσκετ 2015 ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί στην Ουκρανία, όμως τα γεγονότα που έχουν… διαλύσει τη χώρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανάθεση της διοργάνωσης σε άλλη χώρα (ή χώρες…) καθώς οι ιθύνοντες δηλώνουν αδυναμία να φιλοξενήσουν την τελική φάση το 2015!

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωμπάσκετ 2015, Μαρκιγιάν Λουμπκίβσκι παραδέχθηκε πως με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η Ουκρανία

αδυνατεί να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι εφικτή η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2015 υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές περιστάσεις. Η προετοιμασία για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι μακρά και πολύπλοκη, απαιτεί πρώτα απ' όλα συστηματικό σχεδιασμό και μια σειρά από οργανωτικά μέτρα. Για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «ο πρώτος και πιο βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσμενής επιθετικότητα που επιδεικνύει η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας και η οποία οδήγησε σε αστάθεια και ανασφάλεια τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της Ουκρανίας, τη συγκέντρωση δηλαδή της πολιτικής και οικονομικής ζωής προς το σκοπό της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας, ακόμα και της ανεξαρτησίας της χώρας! Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία και η ανάγκη να διευθετηθούν πιο δύσκολα και επείγοντα κοινωνικά ζητήματα. Είναι πια προφανές ότι σήμερα η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των ιδιωτών επενδυτών για την ανέγερση των γηπέδων ούτε για τη χρηματοδότηση των έργων προετοιμασίας της διοργάνωσης. Επίσης η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται πως δεν έχει χρόνος για να προετοιμαστεί καταλλήλως ώστε να φέρει σε πέρας τη διοργάνωση».

Πάντως, στόχος των Ουκρανών είναι η… ανασύνταξη ώστε να αναλάβουν τη διοργάνωση του 2017, καθώς όπως συμπλήρωσε ο «ισχυρός άνδρας» της οργανωτικής επιτροπής «δεδομένης της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει ως τώρα, πιστεύω ότι η χώρα με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της ομοσπονδίας μπάσκετ πρέπει να κάνει αίτηση στη FIBA Europe για να αναλάβει το Ευρωμπάσκετ του 2017 και αυτό του 2015 να δοθεί σε μία ή περισσότερες χώρες. Ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Ουκρανία θα σταθεροποιηθεί και θα έχουν λυθεί τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτό θα επιτρέψει στους κρατικούς και ιδιώτες επενδυτές να βρουν ένα τρόπο συνεργασίας ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση των γηπέδων».

Γαλλία, Πολωνία, ή συνδιοργάνωση με… Ελλάδα!

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Το Κεντρικό Γραφείο της FIBA Europe θα συνεδριάσει στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο (21-22/3) για να αποφασίσει τι θα ακολουθήσει και ποιος θα αναλάβει πλέον τη διοργάνωση! Η Γαλλία και η Πολωνία φέρονται αυτή τη στιγμή ως δυνατές υποψηφιότητες, ωστόσο «παίζει» και η πιθανότητα συνδιοργάνωσης, δηλαδή το «σπάσιμο» των αγώνων του Ευρωμπάσκετ σε περισσότερες από μία χώρες!

Οι λόγοι είναι ευνόητοι, καθώς δεν θα επωμιστεί αποκλειστικά μία χώρα τα έξοδα και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνει ουσιαστικά και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Αρκαδίας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναλάβει τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2015 τόνισε με νόημα πως «όλα είναι ανοιχτά, όλα συζητούνται. Το θέλουμε υπό προϋποθέσεις. Δεν θα πτωχεύσουμε για το Eurobasket. Αν το αντέχουμε ναι, θα το κάνουμε. Μας βολιδοσκοπούν, κάτι που δείχνει ότι είναι αξιόπιστη χώρα οργανωτικά η Ελλάδα. Θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο Μόναχο τις προσεχείς ημέρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα