Δύο για Α2 στην μεγάλη μάχη του Νότου...

Δύο αγωνιστικές μακριά … από την Α2 βρίσκεται ο Πανιώνιος. Οι «κυανέρυθροι» χρειάζονται οπωσδήποτε δύο νίκες στα τελευταία παιχνίδια, με Κρόνο Αγ. Δημητρίου και Ιωνικό Νικαίας, για να εξασφαλίσουν την άνοδό τους, ειδάλλως, μ’ ένα στραβοπάτημα, υπάρχει το ενδεχόμενο των μπαράζ. Μετά από μια δύσκολη χρονιά για την ομάδα, καθώς υποβιβάστηκε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α1, οι παίκτες του «Ιστορικού» «γλυκοκοιτάζουν» την άνοδο στην Α2, κ ίσως αργότερα στην Α1.

«Μαύρη»

σελίδα

Το αναμενόμενο, με το πέρας της σεζόν 2014-15 και τον υποβιβασμό του Πανιωνίου, ήταν η ομάδα να αγωνίζεται στην Α2 από τη νέα χρονιά. Αυτό, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε κι ο «Ιστορικός» έπεσε στη Β’ Εθνική, λόγω οικονομικών δυσχερειών (ίσως και αδιαφορίας). Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος των «κυανέρυθρων», Χάρης Σταμούλης, διαβεβαίωνε μέσω δηλώσεων πως «η ομάδα θα είναι στην Α2». Κάτι που, τελικά, δεν έγινε πράξη κι έτσι το Σεπτέμβρη του 2015, η διοίκηση Ερασιτέχνη του Πανιωνίου εξέδωσε ανακοίνωση και γνωστοποίησε ότι θα συγκροτούσε Επιτροπή Σωτηρίας, για να μην «εξαφανιστεί ο Πανιώνιος από τον μπασκετικό χάρτη» και να συμμετάσχει στην Β’ Εθνική Κατηγορία.

Νέο ξεκίνημα, ολοκαίνουριο ρόστερ

Το ρόστερ του «Ιστορικού» φτιάχτηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Για την ακρίβεια τέλη Σεπτέμβρη. Οι παλιοί παίκτες, με τον υποβιβασμό της ομάδας, έφυγαν, και τη θέση τους πήρε το «νέο αίμα». Κανέλλος Γαρμπής, Νίκος Παπαρέγκας, Λάμπρος Βλάχος, Ραφαήλ Τσουράκης, Νίκος Κόκκαλης, Κων/νος Ζώρζος, Βαγγέλης Μανσαράι, Παναγιώτης Φιλιππάκος, Γιώργος Μουρίκης, Γιάννης Αναγνωστάκης, Ανδρέας Μπίρης, Γιώργος Μπελίτσης, Φώτης Κάρπης και Τάσος Πρισκομάτης. Όλοι νέα παιδιά, με πάθος και όρεξη να δουλέψουν για να πάνε πάλι αυτή την ιστορική ομάδα ψηλά. Ωστόσο, οι «κυανέρυθροι» κατάφεραν να εντάξουν στο δυναμικό τους και δύο έμπειρες και ηγετικές μορφές. Αυτές του Γιώργου Τσιάκου και του Νίκου Μίχαλου. Ο πρώτος με παραστάσεις από Α1, αλλά και εξωτερικό (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Μαρούσι, Μαγιόρκα, Βέντσπιλς) και ο δεύτερος είχε αγωνιστεί παλαιότερα στον Πανιώνιο για τέσσερα χρόνια (το 1999 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς), αλλά έχει περάσει και από Ολυμπιακό, Δούκα, Χαλκίδα, Νήαρ Ιστ, Παγκράτι και Παπάγο. Μαζί καθοδηγούν την ομάδα και σε κάθε κρίσιμο παιχνίδι ο ένας (Τσιάκος) προσφέρει την ηρεμία, την ψυχραιμία και τη συγκέντρωση, ενώ ο άλλος (Μίχαλος) μεταδίδει την «τρέλα» και το πάθος. Το «ταξίδι» αυτό στη Β’ Εθνική τελικά ξεκίνησε, εντούτοις υπήρχαν σκαμπανεβάσματα. Ο «Ιστορικός» μέχρι και την 8η αγωνιστική μετρούσε τρεις ήττες από Φιλαθλητικό, Αμύντα και Ένωση Ιλίου. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν αυτή που έφερε και την αποχώρηση του προπονητή, Κώστα Σορώτου, στα τέλη Νοέμβρη. Τη θέση αυτού πήρε ο Βαγγέλης Ζιάγκος, ο οποίος φαίνεται πως ήταν μαθημένος στα δύσκολα και τις προκλήσεις, καθώς για δύο χρόνια καθόταν στον πάγκο της ΑΕΚ (2012-2014), την οποία ανέβασε στην Α1.

Δεν ήταν μόνος…

Στην κούρσα για την άνοδο στην Α2, όμως, ο Πανιώνιος δεν ήταν μόνος. Αμύντας και Ηράκλειο διεκδικούσαν κι αυτοί μια θέση «στον ήλιο». Η ομάδα του Υμηττού είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα, με το τιμ της να γνωρίζεται χρόνια, ενώ αυτή του Ηρακλείου, μια νεοσύστατη, η οποία διαθέτει στο ρόστερ της τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, Θέμη Κουπίδη. Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος βρήκε τους «κυανέρυθρους» να μετρούν 4 ήττες (οι 3 προηγούμενες συν Ηράκλειο), ισάριθμες κι ο Αμύντας, ενώ μία λιγότερη είχε η ομάδα της Κρήτης. Στο βαθμολογικό πίνακα την πρωτιά κατείχε το Ηράκλειο (27 βαθμοί) και ακολουθούσε ο Πανιώνιος και η ομάδα του Υμηττού (26 βαθμοί αμφότεροι). Με το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, η τριάδα του βαθμολογικού πίνακα δεν άλλαξε και πολύ. Πλέον, όμως, μετά και το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, οι «κυανέρυθροι» είναι μόνοι πρώτοι με 51 βαθμούς κι έχουν ηττηθεί μόλις μία φορά (από τον Αμύντα, εντός έδρας). Ο Αμύντας έχει 2 ήττες (Κορωπί, Ηράκλειο), ενώ οι Ηρακλειώτες 3 (Χολαργός, Εργοτέλης, Πανιώνιος). Επιπλέον, στο παιχνίδι του Πανιωνίου με το Ηράκλειο, που θα έκρινε και σε μεγάλο βαθμό την άνοδο, στο Κλειστό της «Αρτάκης», οι γηπεδούχοι πήραν μια άνετη νίκη (96-67) και κάλυψαν και τη διαφορά πόντων του πρώτου αγώνα (85-81). Όπως προαναφέρθηκε, ο «Ιστορικός» κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέσης της βαθμολογίας, με τον Αμύντα και το Ηράκλειο να ακολουθούν με 50 βαθμούς. Βέβαια, στο παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής, το Ηράκλειο ναι μεν νίκησε τον Αμύντα (73-70), δεν κατάφερε, όμως, να πάρει τη διαφορά πόντων που χρειαζόταν (13) για να περάσει στη δεύτερη θέση.

Τελική ευθεία

Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές που απομένουν, οι «κυανέρυθροι» χρειάζονται οπωσδήποτε δύο νίκες για να μπορούν να πουν με σιγουριά ότι βρίσκονται κι επισήμως στην Α2. Στις 8 Μαΐου θα αναμετρηθούν με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου στο Κλειστό της «Αρτάκης» και στις 15 του ίδιου μήνα με τον Ιωνικό Νικαίας εκτός, που ίσως είναι και το πιο δύσκολο παιχνίδι που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν. Ο Αμύντας τις ίδιες ημερομηνίες θα παίξει με τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης (εντός) και τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου (εκτός), ενώ το Ηράκλειο με τον Πανελευσινιακό (εκτός) και την Ένωση Ιλίου (εντός). Σ’ ένα στραβοπάτημα που θα οδηγήσει στη δεύτερη θέση, η ομάδα της Νέας Σμύρνης θα περάσει από τη διαδικασία των μπαράζ με τον δεύτερο του Βορείου Ομίλου (την θέση έχει κατακτήσει η ΑΕ Λάρισας). Το σίγουρο είναι πως οι παίκτες του Πανιωνίου έχουν δέσει μεταξύ τους, υπάρχει όμορφο κλίμα, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να πάει μια ομάδα ψηλά. Μπορεί ο σύλλογος να διένυσε μια «μαύρη» πορεία, όμως ανακάμπτει και η επιστροφή του στην Α1 δε θα αργήσει να έρθει. Άλλωστε, πολλές φορές λένε πως πρέπει να πιάσεις πάτο για να ανέβεις και πάλι στην κορυφή.

Κάτια Πετροπούλου

photo: Λυδία Πετροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα