H πρώτη εκτίμηση της 2ης φάσης της Ευρωλίγκα

Ο Σωτήρης Γεωργίου όπως μόνο αυτός ξέρει μας αναλύει την 2η φάση της Ευρωλίγκα και προβλέπει για τις ελληνικές ομάδες

Ώρα Eυρωλίγκα λοιπόν και πριν κλείσει καν το 2014 και στην αυγή του 2015 καθώς αυτή την φορά η διακοπή μεταξύ των δύο φάσεων είναι μόλις μια εβδομάδα. Και οι οι ομάδες δεν θα προλάβουν καν να ....φάνε γαλοπούλα καλά καλά και να κάνουν τις διορθωτικές τους αλλαγές. Αν και παίκτες για να αλλάξουν τις ισορροπίες δεν υπάρχουν εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπως ο καλύτερος πλέι

μέικερ της Ευρώπης ο Χερτέλ που μάλλον πάει Τουρκία και Εφές αλλά δεν αρκεί από μόνος για να κάνει φαβορί ντε και καλά την ομάδα του Ντούντα, ή πχ ο Κιριλένκο αν αληθεύει το δημοσίευμα ότι θέλει να τον φέρει πίσω από το ΝΒΑ η ΤΣΣΚΑ που έχει αυτό το χρήμα. Εκτός αυτού και ενίσχυση να έχουν κάποιες ομάδες δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο για την συνέχεια ενώ κλειδί είναι οι τραυματισμοί καθώς θυμόμαστε τι έπαθε πχ πέρσι ο Ολυμπιακός στην 2η φάση με τις απώλειες που είχε από εκεί που ήταν αήττητος στην 1η φάση. Άλλωστε όλα κρίνονται στην 2η φάση. Το μισό Φάιναλ Φορ. Που κακά τα ψέματα και ας σπάνε έδρες πολλές φορές, το πλεονέκτημα της έδρας δεν παύει να είναι κλειδί και ειδικά για τις ελληνικές ομάδες όπως φάνηκε και πέρσι που δεν έχουν πλέον πέραν της τεχνογνωσίας καλύτερο ρόστερ από τους αντιπάλους τους όπως τα προπερασμένα χρόνια.

Οι ελληνικές ομάδες αρχικά πάνε υπέροχα με βάση τα νέα δεδομένα όπως έχουμε άλλωστε ήδη αναλύσει. Δηλαδή με γνώμονα ότι έχουν πλέον ισάξιο μπάτζετ με καμιά 10αρια ομάδες και υπολείπονται από 5-6. Όμως έχουν το "νόου χάου" και την εμπειρία και γι αυτό αν και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την Ευρωλίγκα με απότομη αλλαγή προπονητή και πήρε τον νέο στον δεύτερο γύρο της, τερμάτισε εύκολα πρώτος σε ένα πονηρό όμιλο και ο ανανεωμένος βαθιά και πραγματικά Παναθηναϊκός πήρε με περίπατο την πρόκριση σε ένα από τους πιο δύσκολους ομίλους όλων των εποχών. Όμως το πλεονέκτημα έδρας φαντάζει πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση αλλά κανείς δεν παραγνωρίζει ότι οι ελληνικές ομάδες είναι δυνατά αουτσάιντερ για το Φάιναλ Φορ, να πάνε βασικά.

Ο πρωταθλητής Ελλάδος Παναθηναϊκός όπως όλα δείχνουν επέλεξε όμιλο και βάση σχηματισμού καλά έκανε καθώς του βγήκε. Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός φέτος βασικά θέλει να πάει στα πλέι οφ και βάση των αλλαγών του καλοκαιριού θα είναι και απόλυτα ευχαριστημένος καθώς το Φάιναλ Φορ που δεν ξεστόμισε καν ο αρχηγός του Διαμαντίδης , είναι αρχικά ένας μακρινός πολύ στόχος. Αλλά με έναν Παναθηναϊκό, την πιο έμπειρη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία 20ετια σε αυτό το επίπεδο αποκλείεις τίποτα; Ποτέ. Ο Παναθηναϊκός τι έδειξε ότι ήθελε; Ένα γκρουπ που θα είναι πιο κοντά στην πρόκριση αλλά εν γνώση του μακρυά από το πλεονέκτημα της έδρας. Οι Ρεάλ και Μπαρτσελόσα όσο και αν δεν τρομάζουν και ειδικά η πρώτη που έχει και "θέματα" , δεν παύουν να είναι μεγάλα φαβορί για την κούπα. Και επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να γκελάρει εκτός έδρας ο φετινός ΠΑΟ και όχι οι ισπανοί, θα μιλάμε για μικρό θαύμα αν ο Παναθηναϊκός πάρει πλεονέκτημα έδρας. Ομως είναι φαβορί με κλειδί για να το πετύχει την διάρκεια που θα επιδείξει και βασικά στο ΟΑΚΑ, να πάρει την επιθυμητή πρόκριση. Πάντως και εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό καθώς δεν έχει κάνει ακόμα "κοιλιά" και αυτό θα είναι η πιο μεγάλη του επιτυχία. Ενίσχυση δεν προβλέπεται και άλλωστε θα είναι πλήρης πλέον με την επιστροφή του Νέλσον. Οι άλλες ομάδες είναι η πρωταθλήτρια αλλά πολύ χειρότερη φέτος που αποδυναμώθηκε σε όλα τα επίπεδα Μακάμπι . Η Γαλατά με τα οικονομικά προβλήματα και την τιμωρία για δύο ακόμα αγωνιστικές . Η Άλμπα που εντυπωσιάζει αλλά έχει ταβάνι και δεν μπορεί να πάει πιο ψηλά. Ο Ερ Αστέρας που θέλει προσοχή αλλά δεν τρομάζει και βασικά το Βελιγράδι είναι το θέμα και τέλος η Ζαλγκίρις που είναι μια νεανική ομάδα που έχει όμως ταλέντο, πάθος και ενθουσιασμό αλλά ήδη βλέπουμε ότι δεν είναι τόσο δυνατή όσο στην αρχή που δεν την είχαν πάρει χαμπάρι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πχ ισπανική ομάδα ή Σιένα για να πάμε πιο πίσω.. Το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών όπως έχει ήδη βγει θέλει τον ΠΑΟ να κερδίσει την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ έχοντας μομέντουμ και να πάει άνετος παίζοντας για την διαφορά βασικά στην Βαρκελώνη με την Μπάρτσα. Νομίζω ότι ο ΠΑΟ αν και θα πάθει και αυτός κάποια ζημιά, θα περάσει και εύκολα ίσως και θα κοιτάξει να κάνει το κόλπο γκρόσο στην συνέχεια στα πλει οφ εκτιμώντας και όχι πολύ άδικα ότι η ΤΣΣΚΑ μπορεί να έχει απουσίες και ο Ιτούδης είναι άπειρος στον πάγκο, η Φενέρ είναι ασταθής, ο Ολυμπιακός ..γείτονας και η Εφές πχ όχι με το μεγάλο ρόστερ.

Πάμε στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός ήταν ο άτυχος της εξέλιξης. Αν και με πολλές απουσίες και με τρεις προπονητές ήδη φέτος στον πάγκο, με την εμπειρία του και την κλάση του πήρε και εύκολα την 1η θέση αλλά μόνο σε καλό δεν του βγήκε. Ο όμιλος του Ολυμπιακού είναι φωτιά και λαύρα...Αντε βγάλε άκρη ....Και με το καλημέρα ξεκινά με δύο ,ματς πονηρά και κλειδιά. Θέλει διπλό στην πρεμιέρα στις 2/1 στην Μάλαγα και να προσέξει με το πάντα πονηρό και έχοντας πέσει και θύμα ο ίδιος πέρσι,Μιλάνο στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός βασικά με προβληματίζει. Το ευχάριστο είναι ότι θα είναι μάλλον πλήρης ουσιαστικά. Ομως δείχνει μπερδεμένος. Η ομάδα είχε μάθει να πάιζει αλλιώς με τον Μπαρτζώκα και κάνει απότομη αλλαγή με τον Σφαιρόπουλο πηγαίνοντας σε ένα αμυντικό και στατικό παιχνίδι που συγκεκριμένες αδυναμίες όπως πεντάρι με πλάτη και δημιουργία στο ποστ είναι εμφανέστατες και κοστίζουν . Και δεν έχει και πολύ χρόνο. Βεβαίως έχει την έδρα, την εμπειρία, τον Σπανούλη και πληρότητα πλέον. Αλλά ο Ολυμπιακός είναι σε ένα γκρουπ χωρίς εύκολη ομάδα με εξαίρεση την Νίζνι ίσως. Το καλό είναι ότι δεν είναι απαγορευτικό το πλεονέκτημα της έδρας αλλά πρέπει να προσέξει από την άλλη πολύ για την πρόκριση. Ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να πάρει και πλεονέκτημα. Ο κακός μένει και εκτός. Ενίσχυση δεν προβλέπεται και άλλωστε με το μπάτζετ του και καθώς γυρίζει ο Πρίντεζης δεν υπάρχει και κάτι άμεσο καλό.

Ο Ολυμπιακός πάντως πρέπει να δούμε και πιο μακρυά ότι αν χάσει το πλεονέκτημα της έδρας, και την πρόκριση να πάρει για να πάει Φάιναλ Φορ πρέπει να σπάσει την έδρα λογικά μετά της οικοδέσποινας Ρεάλ όπως πέρσι δηλ ή της Μπαρτσελόνα. Συνεπώς "καίγεται" όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για την δυάδα. Η ΤΣΣΚΑ δεν με τρομάζει πάντως. Δεν ήταν και σε κανένα δύσκολο, στον πιο εύκολο ήταν για την ακρίβεια, όμιλο. Και ο Ιτούδης δεν με πείθει σαν εμπειρία στον πάγκο. Ο Τεοντοσιτς μάλλον θα γυρίσει αλλά ο Κριάπα θα αργήσει και αν και η ομάδα για μένα έχει κενό στην φροντ λάιν. Η Φενέρ είναι μπερδεμένη, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Η Εφές έχει Ίβκοβιτς και χωρίς την κλάση που θα περιμέναμε βάση των χρημάτων της θυμίζει λίγο Ολυμπιακό του 2012 στην Πόλη. Μάλαγα, Μιλάνο και Λαμποράλ είναι γνωστές καλές και πονηρές ομάδες που στην κακή σου μέρα σου κάνουν ζημιά και στο ΣΕΦ πόσο μάλλον στις έδρες τους. Σαφώς όμως θα κάνουν και ζημιές και στα άλλα φαβορί όπως ΤΣΣΚΑ και Φενέρ και σε αυτό ευελπιστεί ο Ολυμπιακός. Που όμως θα πρέπει να προσέχει πάντα στο ΣΕΦ και να είναι σε υψηλό επίπεδο για τις νίκες που θέλει εκτός καθώς όλα τα ματς είναι δύσκολα. Ακόμα και με την πρωτάρα αλλά άκρως επικίνδυνη Νίζνι που είναι και μακρινό ταξίδι και θα έχει πίσω πάλι τον πρώτο σκόρερ της και της διοργάνωσης τον Ρότσεστι(21π).

Keywords
Τυχαία Θέματα