ΣτΕ: Με ψηφοφορία για το «τυπικό» της προσφυγής ξεκινά η σημερινή διάσκεψη για τις άδειες

09:48 14/10/2016 - Πηγή: Bam

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος, οι δικαστές θα εισέλθουν στα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.




Σε λίγες ώρες ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της δεύτερης και καθοριστικής διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, κατά την οποία θα κριθεί οριστικά το πρώτο στάδιο των νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η διάσκεψη των 31 δικαστών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει
στις 9,30 π.μ. και εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του προκαταρκτικού νομικού σταδίου οι δικαστές θα προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης, προκειμένου να κριθεί το Συνταγματικό και νομικό σκέλος των αιτήσεων ακυρώσεων των τηλεοπτικών σταθμών και κατά προέκταση η τύχη των τηλεοπτικών αδειών.

Πάντως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι η Κυβέρνηση διαβλέποντας -μετά από εσωτερική πληροφόρηση- ότι καταρρέει το όλο νομικό και πραγματικό οικοδόμημα που έχτισε για να ξεπεράσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έκανε μέσω του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση νέα απόπειρα για συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η πρώτη προχθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας (μετά την ματαιωθείσα την περασμένη εβδομάδα λόγω των γνωστών ενεργειών του πρόεδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου και της εντονότατης αντιπαράθεσης που είχε με συμβούλους Επικρατείας) πραγματοποίηθηκε και πάλι σε οξυμένο κλίμα και αντιπαράθεση, φυσικά όχι στον βαθμό της ματαιωθείσας διασκέψεως. Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε μεταξύ του εισηγητή της υπόθεσης Γεωργίου Παπαγεωργίου και ορισμένων συμβούλων Επικρατείας.

Η προχθεσινή διάσκεψη αναλώθηκε στο προκαταρκτικό, αλλά βασικό, στάδιο του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών (νέων και παλαιών).

Σε περίπτωση που δεν λυθούν τα δύο αυτά θέματα (παραδεκτού και εννόμου συμφέροντος) οι δικαστές δεν μπορούν να μπουν στον κύριο πυρήνα των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο εισηγητής της υπόθεσης κατά την προχθεσινή διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες κατά το πρώτο στάδιο και να μην προχωρήσουν οι συνάδελφοί του στην ουσία της υπόθεσης.

Ο εισηγητής εξέφρασε την άποψη ότι οι αιτήσεις ακύρωσης (πρώτες προσφυγές) των τηλεοπτικών σταθμών, που συζητήθηκα στις 4 Ιουλίου 2016, δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα στους προσφεύγοντες, αφού δεν προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη με βάση ότι δεν είχε γίνει ακόμη τότε η προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών. Κατά συνέπεια πρέπει, κατά τον εισηγητή, να απορριφθούν οι προσφυγές τους ως απαράδεκτες.

Όπως είναι γνωστό η πρόταση του εισηγητή δεν είναι δεσμευτική για τους συμβούλους Επικρατείας.

Ακόμη, κατά την προχθεσινή διάσκεψη οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί των δυο επίμαχων νομικών ζητημάτων.

Η σημερινή διάσκεψη θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση ορισμένων ακόμη συμβούλων Επικρατείας (μικρός αριθμός) οι οποίοι θα τοποθετηθούν επί των δύο αυτων επίμαχων νομικών ζητημάτων και στην συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το «κλειδί» της όλης υπόθεσης. Δηλαδή, εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος, οι δικαστές θα εισέλθουν στα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί απότους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγνωση εάν θα υπάρξει και άλλη τρίτη διάσκεψη.

Όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, ίσως να υπάρξει και τρίτη διάσκεψη, λόγω του σοβαρού συνταγματικού ζητήματος της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών κατά παράκαμψης του ΕΣΡ.

Σε περιπτώσει που προχωρήσουν οι δικαστές στο δεύτερο στάδιο, το πρώτο και βασικό ζήτημα που θα κληθούν να λύσουν είναι η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην συνέχεια θα εξετάσουν (αν και μπορεί να κριθεί μη αναγκαίο σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο εν λόγω νόμος) στην νομιμότητα των εξής υπουργικών αποφάσεων:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Τέλος, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».ού για 40 ημέρες για προσβολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα