Μηνύματα Τσίπρα σε δανειστές και συντρόφους από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

09:28 14/10/2016 - Πηγή: Bam

Το μεγάλο στοίχημα που πήρε ο πρωθυπουργός για το 2016.

Με μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους δανειστές άνοιξε τη βεντάλια όλων των καυτών θεμάτων ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του που άνοιξε την αυλαία στο 20 Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο
παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε».

Ενώπιον των 2.300 περίπου Συνέδρων ο πρωθυπουργός με μία συσπειρωτική ομιλία και υπεραμυνόμενος των επιλογών στην 21μηνη πορεία της κυβέρνησης, παρέθεσε το μεγάλο στοίχημα για το τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, υποστηρίζοντας εμφατικά πως η κυβέρνηση στοχεύει στην ταυτόχρονη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την έναρξη για τη συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μπορεί τα μηνύματα που έφταναν χθες από την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί να είχαν θετικό πρόσημο για το χρέος, ωστόσο το ανοιχτό μέτωπο Ουάσιγκτον - Βερολίνου για τη συμμετοχή του Ταμείου και την απομείωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο ως το τέλος του 2016 αποτελεί το φλέγον ζήτημα που «καίει» το Μαξίμου, καθώς πάνω σε αυτό έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό αφήγημα.

«Η αόριστη προτροπή "κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..." δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε», σημείωσε.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία του Ιουλίου είναι σαφής και πως η κυβέρνηση από την πλευρά της την τηρεί - και θα συνεχίσει - στο ακέραιο, απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. «Pacta sunt servanda» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία. «Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε τροχιά ανάκαμψης. Αρκεί ένα και μόνο νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Και το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτισε για την αλλαγή συσχετισμών ακόμα και εντός του γερμανικού κοινοβουλίου, τονίζοντας πως πλέον η μειοψηφία δεν είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που θέλουν «να παραπέμψουν την υλοποίηση της συμφωνίας στις καλένδες», καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να κωλυσιεργεί.

Εξοδος από την κρίση και αναδιανομή με ορίζοντα το 2021

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη», επισήμανε ακόμη. «Πρέπει να σταλεί καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε. Με την αισιοδοξία της βούλησής μας καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που δίνει μάχες οπισθοφυλακής», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε».

Αυτοκριτική για την αποτυχία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοκριτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την αποτυχία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την προαναγγελθείσα αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα έκανε αναφορά σε λάθος επιλογές της ηγεσίας που όπως είπε, τροφοδότησαν το κλίμα φοβίας στην ένταξη νέων μελών. «Να θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό. Και κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε. Δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του πρώτου Συνεδρίου για την ενιαία λειτουργία του κόμματος, όσον αφορά στη λειτουργία των τάσεων. Το θέμα πάντως αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πεδία που θα "ζωντανέψουν" τον εσωκομματικό διάλογο το προσεχές τριήμερο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση κυβέρνησης και κόμματος, όπου, στη βάση της συζήτησης για περιορισμό της συμμετοχής μελών της κυβέρνησης στα κομματικά όργανα, τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός». Σε αυτό το σημείο έστειλε και το προειδοποιητικό μήνυμά του για τον επικείμενο ανασχηματισμό, τονίζοντας ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».

Τηλεοπτικές άδειες

Την ίδια ώρα, με τους τόνους για τις τηλεοπτικές άδειες να έχουν ανέβει κατακόρυφα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με αφορμή την απόρριψη από τη ΝΔ της πρωτοβουλίας Βούτση για νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει όμως τις προϋποθέσεις. Είναι η αναγκαία συνθήκη.Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη.Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση.Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα».

Σκληρή επίθεση στην εξ αριστερών αντιπολίτευση

Με τη ΛΑΕ και το ΚΚΕ να μην παραβρίσκονται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές για τους πρώην «συντρόφους» του που πλέον βρίσκονται στη Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, αλλά κάνοντας λόγο για «αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού». «Αποδείξαμε ότι εκτός από την αριστερά του διαρκούς απολογισμού των αιτιών της ήττας, εκτός από την αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η αριστερά που δεν φοβάται να μπει στην ίδια τη φωτιά, να μπει στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

πηγή: newsbeast.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα