Ιστορική συντριβή Ραχόι - Θρίαμβος Podemus

10:33 25/5/2015 - Πηγή: Bam

Αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας σημείωσε το κυβερνών Λαϊκό κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, κατά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Στην Αριστερά τα «κάστρα» της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από τη δεκαετία του 1990 κατέγραψε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας στις χθεσινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη χώρα. Αριστερό σχήμα που έχει την υποστήριξη του Podemos κατέκτησε

την πρωτιά στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής, 24 Μαΐου, σηματοδοτούν την πτωτική πορεία του δικομματισμού.

Το Podemos κερδίζοντας τις δημοτικές εκλογές στην Βαρκελώνη, και όντας σε θέση να διεκδικήσει την δημαρχία, με την στήριξη των σοσιαλιστών έναντι της δεξιάς, στην Μαδρίτη, ανέτρεψε τα πολιτικά δεδομένα.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, η συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων Barcelona en Comu, με επικεφαλής την ακτιβίστρια εναντίον των εξώσεων Ada Colau, είναι πρώτη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης με ποσοστό 25.2% έναντι 22.7% του καταλανικού εθνικιστικού κόμματος CiU και φαίνεται πως θα έχει την απαιτούμενη στήριξη για να εκλέξει την Colau δήμαρχο.
Στην Μαδρίτη, η συμμαχία Ahora Madrid γύρω από το Podemos ήταν τελικά δεύτερη σε ψήφους (31.9%) πίσω από την δεξιά υποψήφια, Εσπεράνθα Αγκίρε του Λαϊκού Κόμματος (34.5%), το οποίο πάντως υπέστη εκλογική κατακρήμνιση και στην ισπανική πρωτεύουσα, όπως στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας, χάνοντας περίπου 15% συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκλογές του 2011.

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές, που και αυτοί είδαν την δύναμή τους να μειώνεται σε όλη την χώρα, όπως και στη Μαδρίτη, κρατούν το κλειδί της δημαρχίας και θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών του δήμου.
Στην πρωτεύουσα της χώρας ένα υποσύνολο των δυνάμεων της Ενωμένης Αριστεράς κατέβηκε αυτόνομα και συνετρίβη.

Ανάλογα θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αριστερά, υπήρξαν στο Καντίθ, την Θαραγόθα, και την Λα Κορούνια.
Σνολικά στις περιφερειακές εκλογές το δεξιό PP του Μαριάνο Ραχόι συγκέντρωσε περίπου το 27% των ψήφων (-10,5% σε σχέση με το 2011) και το Σοσιαλιστικό PSOE το 25% (-2.8%).

Αλλά και η Ενωμένη Αριστερά είδε την δύναμή της να μειώνεται κατά το 1/3 περίπου (-4,8%), αφού σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, είτε στήριξε κοινά σχήματα με τους Podemos και άλλες κινηματικές και αριστερές δυνάμεις, ή γνώρισε απώλειες έναντι αυτών.
Τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στην Ισπανία, θέτουν νέα πολιτικά δεδομένα, κυρίως, εν όψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, στα τέλη του 2015.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα