Υποχρεωτικος εμβολιασμος για τη γριπη σε γιατρους και νοσηλευτες...

Πλέγμα...αντιγριππικής προστασίας στους επαγγελματίες υγείας επιχειρεί να υψώσει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο του που προβλέπει αυστηρή τήρηση ...
των εμβολιασμών του προσωπικού των νοσοκομείων κατά της γρίπης.

Με τα απογοητευτικά στοιχεία της περυσινής χρονιάς για τον εμβολιασμό του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία - το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν να κυμαίνεται στο 5 με 8 τοις εκατό- να αποτελούν αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας, και δη μιας δεκαετίας με πανδημία γρίπης,οι αρμόδιοι αποφάσισαν να θέσουν σαφές και πιο αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό
στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που απέστειλε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης τονίζει ότι το ποσοστό ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού των επαγγελματιών Υγείας σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική είναι ένας από τους δείκτες επιτήρησης συμμόρφωσης στην εφαρμογή των μέτρων ελέγχου διασποράς μικροβίων. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω δείκτες συνδέονται πλέον με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διοικήσεων των νοσοκομείων αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Στην πράξη, κάθε διοίκηση νοσοκομείου υποχρεούται να διευκολύνει τον εμβολιασμό του προσωπικού θέτοντας ειδικά συνεργεία για τον σκοπό αυτό στη διάθεση των κλινικών και των τμημάτων μία ή δυο φορές την εβδομάδα από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο που πρέπει να ολοκληρωθεί η άμυνα των επαγγελματιών υγείας.

Από την πλευρά του, το προσωπικό των νοσοκομείων που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί θα υποβάλει υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στον νοσηλευτή επιτήρησης λοιμώξεων ότι δεν συναινεί να εμβολιαστεί για τους δικούς του λόγους και πως έλαβε γνώση της ισχυρής σύστασης και αναγκαιότητας του αντιγριπικού εμβολιασμού. Οι επιτροπές λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 7 Ιανουαρίου έντυπο με τα στοιχεία των εμβολιασθέντων στο γραφείο νοσοκομειακών λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα περιλαμβάνει στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού των νοσοκομείων στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης.
Keywords
Τυχαία Θέματα