Βρουτσης στον ττκ : δεν θα μεινει παγωμενος ο βασικος μισθος των 856 ευρω

Συνέντευξη στον Κώστα Κατίκο
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Αποσυνδέει την αύξηση του μισθού των 586 ευρώ από την προϋπόθεση μείωσης της ανεργίας στο 10% με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Θα ήταν...
ψέμα αν ισχυριζόμουν ότι ένας μισθός 586 ευρώ παρέχει σε ένα άτομο τη δυνατότητα να ζει άνετα και να προγραμματίζει τη ζωή του» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι οι «οποιεσδήποτε αυξήσεις στο μισθό των 586 ευρώ δεν συνδέονται με την προϋπόθεση να πέσει η ανεργία στο 10%, αλλά με την παραγωγικότητα της οικονομίας».
Επίσης τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, συνέβαλε θετικά με τη στάση του στο θέμα των εργασιακών.

- Είστε ο υπουργός ο οποίος κλήθηκε να εφαρμόσει πρόσθετες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και τις συντάξεις. Θα το φέρετε βαρέως στο μέλλον ή όχι; Θα το έφερα «βαρέως» όπως λέτε, εάν με τη στάση μου και την πολιτική μου γινόμουν η αιτία να μην ολοκληρωθεί το πακέτο και να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Εάν συνέβαλα με αυτόν τον τρόπο στην καταστροφή της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια, αισθάνομαι μέρος μιας κυβερνητικής ομάδας που έχει παλέψει και κατάφερε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.
- Πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε συνθήκες ύφεσης και τι θα κάνετε στην παρούσα φάση με την ανεργία πάνω από 25%;Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που βιώνει με επώδυνο τρόπο η κοινωνία μας αποτελούν για εμάς τη μεγαλύτερη πρόκληση. Κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να προσφέρουμε θέσεις δουλειάς σε ανέργους.Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας δεν κατασκευάζονται ούτε με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις ούτε και επιβολή στις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται από μια ακμαία και εξωστρεφή οικονομία με αναπτυξιακό δυναμισμό. Και αυτή ακριβώς την οικονομία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σήμερα. Με τις αλλαγές που υλοποιούμε στη διάρθρωση της οικονομίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις απευθύνονται στην επόμενη, καλύτερη μέρα της οικονομίας, η οποία θα έρθει πολύ συντομότερα από ό,τι μερικοί πιστεύουν.
-Από τις πολύωρες συζητήσεις με την Τρόικα, τι συμπέρασμα έχετε βγάλει; Μας καταλαβαίνουν ή θέλουν «το κακό μας»; Τους είπατε ότι με τα 586 ευρώ κανένας εργαζόμενος δεν τα βγάζει πέρα; Τι σας απάντησαν; Θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόμουν ότι ένας μισθός 586 ευρώ παρέχει σε ένα άτομο τη δυνατότητα να ζει άνετα και να προγραμματίζει τη ζωή του. Από την άλλη, βέβαια, σκεφτείτε τους πάνω από 1 εκατ. ανέργους που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά που και τα δύο μέλη τους είναι χωρίς δουλειά.Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε από την αρχή μια υγιή και παραγωγική οικονομική βάση που όχι μόνο θα δίνει ευκαιρίες δουλειάς σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και κραυγαλέες ανισότητες, αλλά θα δικαιολογεί και υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγή του παλα
Keywords
Τυχαία Θέματα