Βρετανια: «μας εχετε αναγκη για να προσδιορισετε τη συμφωνια διασωσης»

Η Βρετανία θα συμμετάσχει πλήρως στις συνομιλίες για την δημοσιονομική συμφωνία με στόχο την διάσωση του ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού. «Έχετε ανάγκη τις 27 χώρες (της ΕΕ) για να προσδιορίσετε πώς θα εφαρμοσθεί» η...
συμφωνία που συνάφθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσκληση από την Κομισιόν να συμμετέχει στις συζητήσεις μαζί με τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και τα 9 μέλη της ΕΕ που
δείχνουν να συμφωνούν με τις αλλαγές στη Συνθήκη που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο διαρρέει ότι το Λονδίνο θα συμμετέχει σε «τεχνικές συζητήσεις» ως «ισότιμο μέλος», αλλά δεν θα έχει ψήφο.

Πιο χαλαρό Σύμφωνο;

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, η διακρατική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ θα είναι λιγότερο δεσμευτική από ό,τι επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις που να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο ή να παρερμηνεύουν το περιεχόμενό του. Το επιχείρημα που προβάλλεται αφορά στη Βρετανία και το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Έτσι, σε ορισμένα σημεία της η νέα διακρατική συμφωνία δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια αυτοδέσμευση των κρατών-μελών που θα την υπογράψουν.

Ένα από τα βασικά σημεία είναι η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Εδώ η πρόβλεψη θα ισοδυναμεί με εκδήλωση καλών προθέσεων, γιατί οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μια τέτοια διαδικασία μόνο με πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει. Οι χώρες της ευρωζώνης όμως επιδιώκουν το αντίθετο. Να ξεκινά η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων, όταν δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας. Κατοχύρωση στη διακρατική συμφωνία κάτι τέτοιου αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.

Λόγω όλων αυτών, το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που χαιρετίστηκε κυρίως από το γερμανογαλλικό άξονα ως μια νέα «κουλτούρα στη δημοσιονομική πειθαρχία», σχετικοποιείται.
Keywords
Τυχαία Θέματα