Βερολίνο: δεν βρίσκουν πουθενά τον τυνήσιο τρομοκράτη!

This handout the arrest warrant released by German Federal Police Office (BKA) on December 21, 2016 shows a Tunisian man identified as Anis Amri, suspected of being involved in the Berlin Christmas market attack, that killed 12 people on December 19.
German police on December 21, 2016 launched a manhunt and requested an European

arrest warrant for Anis Amri, a rejected asylum seeker suspected of involvement in a deadly truck assault on a Berlin Christmas market claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP PHOTO / BKA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT «AFP PHOTO / BKA / HANDOUT» – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Άκαρπες παραμένοιυν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για να συλλάβουν τον Τυνήσιο τρομοκράτη. «Εξαιρετικά επικίνδυνος, με τουλάχιστον τρεις πλαστές ταυτότητες και τζιχαντιστικές διασυνδέσεις», περιγράφεται ο επικηρυγμένος για 100.000 ευρώ 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι, που παραμένει ασύλληπτος, τρεις ημέρες από την επίθεση που άφησε 12 νεκρούς στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Ο δράστης, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί στην Ιταλία, και κατόπιν στη Γερμανία, καταζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη. Οι αποκαλύψεις ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος με άδεια, αναστολής απέλασης (Duldung), «διότι δεν είχε έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα», φορτίζουν το κλίμα, εν μέσω επικρίσεων κατά της πολιτικής Μέρκελ.

Στο μεταξύ, οι αρχές της κάτω Σαξονίας συνέλαβαν 24χρονο Μαροκινό, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με κρήσφυγετα του Ισλαμικού Κράτους σε Γερμανία και Ελλάδα.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο διαμερίσματα στην γειτονιά Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου αναζητώντας τον Τυνήσιο, ο οποίος αναδείχτηκε σε βασικό ύποπτο, μετά από το λάθος των γερμανικών αρχών να συλλάβουν Πακιστανό, τον οποίο και άφησαν ελεύθερο.

Πηγές προσκείμενες στο Ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν ότι ο Τυνήσιος ύποπτος εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών φυλάκισης στη χώρα, αλλά δεν απελάθηκε «διότι οι αρχές της Τύνιδας δεν απέστειλαν εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα».amri-anis

Όπως τόνισε η εφημερίδα Welt, κατά τις νέες εφόδους oι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα σε ένα από τα διαμερίσματα που εφόρμησαν, ωστόσο δεν προέβησαν σε συλλήψεις.

«Είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή «Αμπού Ουάλα», τον «ιερωμένο χωρίς πρόσωπο», ενώ αποκαλύφτηκε ότι οι γερμανικές αρχές τον παρακολουθούσαν, από τον περασμένο Μάρτιο.

Δικαστική πηγή στο Βερολίνο, επιβεβαιώνει ότι ο Τυνήσιος βρισκόταν υπό παρακολούθηση στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου, η οποία σταμάτησε, σύμφωνα και με την εφημερίδα Bild λόγω «έλλειψης επιβαρυντικών στοιχείων».

Φράγματα-κολώνες από μπετόν τοποθετήθηκαν στις εισόδους στο προαύλιο των φημισμένων πρώην θερινών ανακτόρων του Σένμπρουν στη Βιέννη, όπου διοργανώνεται μία από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της αυστριακής πρωτεύουσας.

Προς αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό όχημα, ανάλογης της προχθεσινής στο κέντρο του Βερολίνου και εκείνης στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας τέθηκαν σε «ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού» οι μονάδες επιχειρήσεων της αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα «Κόμπρα» και η αστυνομία των αεροδρομίων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους διοργανωτές δημόσιων εκδηλώσεων ενίσχυση των σχεδιασμών ασφαλείας, για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Η εισαγγελία του Βερολίνου διαψεύδει δημοσιεύματα περί συλλήψεων τζιχαντιστών

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο έχουν συλληφθεί τέσσερις άνθρωποι ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Τυνήσιο πιθανό δράστη της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Όχι, δεν ισχύει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα και πρόσθεσε δεν γνωρίζουμε κάτι για συλλήψεις.
Τι γράφει το επίμαχο δημοσίευμα της «Bild»
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Τυνήσιο, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild.

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Άμρι, ο φερόμενος ως Νο.1 ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση καταζητείται επισήμως από χθες, ενώ έχει επικυρηχθεί για 100.000 ευρώ. Επίσης έγινε γνωστό πως ο Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία έως και λίγο πριν το χτύπημα στην Μπράιτχαϊντπλατς. Ωστόσο, παρόλο που οι αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για εξτρεμιστική δράση, δεν κατάφεραν να τον απελάσουν από τη χώρα λόγω των ελλιπών στοιχείων ταυτότητάς του και λοιπών επίσημων εγγράφων.

Μετά από το χτύπημα και αφού επικηρύχθηκε ο Ανίς Άμρι, οι αρχές της Τυνησίας διενήργησαν έρευνες στον φάκελό του καθώς και στο μητρώο της δεκαμελούς οικογένειάς του. Αποκαλύφθηκε ότι ήδη από το 2010 ο Άμρι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από δικαστήριο της πόλης Καϊρουάν επειδή είχε κλέψει ένα φορτηγό. Από τότε, δηλαδή 6 χρόνια πριν από την επίθεση στο Βερολίνο, ο Άμρι θεωρούνταν βίαιος και επικίνδυνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα