Τρικαλα κορινθιας: ενας μαγικος προορισμος για ολο τον χρονο...

17:47 4/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας και χωρίζεται σε τρεις συνοικίες –την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω- που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση η μια...
από την άλλη σε υψόμετρο 900 μ., 1.000 μ. και 1.100 μ.. αντίστοιχα. Η ονομασία Τρίκαλα φαίνεται να προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κλίμα χωρίς υγρασία, αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί και άφθονα πηγαία νερά με
ξεχωριστή γεύση.

Η Ορεινή Κορινθία προσφέρει πολλές όμορφες διαδρομές πεζοπορίας. Μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές είναι το μονοπάτι Βαρνεβό – Φλαμπουρίτσα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων – Ζήρειας και κατηφορίζει στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η διαδρομή με τη χλωρίδα, τον καταπληκτικό βιότοπο της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας θα σας μαγέψει ώσπου να φτάσετε στα λιβάδια των πηγών του Σύθα. Άλλες διαδρομές είναι Βαρνεβό-σπήλαιο Ερμή-Πουλιού όχτος, Μοναστήρι Αγίου Βλασίου-Κλεισούρα, Ιερά Μονή Παναγίας–Κεφαλάρι, Κεφαλάρι-Λίμνη Δασίου, Κεφαλάρι-Λ. Δασίου-Ζαχαριάς-Κλεφτάκι, Άνω Τρίκαλα-Περδικούλα.

Στο βουνό υπάρχουν επίσης πολλοί δασικοί δρόμοι, που δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε και την πιο απόκρυφη γωνιά του. Μια πολύ ωραία διαδρομή που προτείνουμε να κάνετε είναι αυτή που διασχίζει το οροπέδιο και καταλήγει στη Γκούρα. Θα περάσετε μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος, όπου υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε ημιάγρια άλογα.

Εφόσον βρίσκεστε στα Τρίκαλα Κορινθίας, αξίζει να επισκεφθείτε και την πανέμορφη λίμνη Δασίου, μια από τις ορεινότερες λίμνες της Ελλάδας , η οποία βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Η λίμνη είναι σχετικά μικρή αλλά πανέμορφη, είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και αγριολούλουδα και στο μέσον της σχηματίζεται ένα μικρό νησάκι.

Η λίμνη Δασίου αποτελεί ιδανικό μέρος για να κάνετε πεζοπορία και ποδήλατο βουνού ενώ σε αυτή κατοικούν πολλά σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου γι'αυτό προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Λίγο πιο χαμηλά από το οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας, στην ανατολική πλευρά του όρους Ζήρεια και σε υψόμετρο 1.700 μέτρων περίπου, βρίσκεται και το σπήλαιο του Ερμή . Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι το βάθος του και οι θάλαμοι με τους πολλούς πολύχρωμους σταλακτίτες. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ο ειδικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος.

Προτείνουμε επίσης:
• Να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία..

Το μουσείο υποστηρίζεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης και εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στόχος του είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

• Να πάτε στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που είναι χτισμένο γύρω στο 1400, και που θα συναντήσετε λίγα χιλιόμετρα μετά τα Άνω Τρίκαλα. Εκεί, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου, που βρέθηκε σε ένα σπήλαιο σε απόσταση αναπνοής από το μοναστήρι. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η μονή λειτουργούσε σαν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.

• Να επισκεφθείτε τον φημισμένο ναό του Αγίου Νικολάου στα Άνω Τρίκαλα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 10ου αιώνα και τον ναό του Αγίου Δημητρίου στα Κάτω Τρίκαλα, με τις τοιχογραφίες – δείγματα εξπρεσιονισμού, ο οποίος σώζεται από το 1697.

• Να πάτε βόλτα στα Άνω Τρίκαλα για να θαυμάσετε τα πετρόκτιστα εντυπωσιακά αρχοντικά, μαζί και το αρχοντικό των Νοταράδων που διασώζεται.

• Να επισκεφθείτε το Αθλητικό Κέντρο Ζηρείας που βρίσκεται στα 10 χλμ από τα Άνω Τρίκαλα. Απολαύστε δραστηριότητες στο χιόνι εσείς και τα παιδιά σας μια που το κέντρο διαθέτει και μια baby lift πίστα ύψους 100μ με ειδικό εκπαιδευτή για τους μικρούς φίλους του ski. Για τους μεγαλύτερους υπάρχει μια εξαιρετική πίστα 700μ η οποία εξυπηρετείται από platter lift (συρόμενο αναβατήρα πιατάκι). Από το χιονοδρομικό μπορείτε να ενοικιάσετε snow mobiles ή ATV αλλά να κάνετε και σκι αντοχής (cross country- δηλαδή μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές πεζοπορία με ελαφριά πέδιλα) στο οροπέδιο της Ζήρειας. Αν δεν διαθέτετε δικό σας, υπάρχει δυνατότητα να νοικιάσετε όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αν επίσης δεν θέλετε να κάνετε ski ή επιθυμείτε να χαλαρώσετε μετά τις δραστηριότητες σας, υπάρχει το ξύλινο σαλέ που προσφέρει την φιλοξενία του κάθε ημέρα της εβδομάδας για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας ή ακόμη και να δοκιμάσετε κάποιο κρύο πιάτο, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα από το Οροπέδιο.

• Να πάτε βόλτα στο χωριό Ρέθι, με τα γραφικά σπίτια. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο ιππασίας για να απολαύσετε βόλτες με άλογα και πόνυ, εντός και εκτός του ράντζου
• Τα πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια Καρυά και Γκούρα αξίζουν επίσης μια βόλτα.

Extra tips:

• Αυτή η περιοχή της Πελοποννήσου παράγει πολλούς καρπούς όπως καρύδια, σταφίδες, κάστανα, αμύγδαλα, κυδώνια, σύκα, «τριαντάφυλλα» που μετατρέπονται σε μεθυστικά λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Παράγονται επίσης μέλι, όσπρια, βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η φέτα Ζήρειας, που και αυτά αξίζει να πάρετε φεύγοντας μαζί σας.

• Στα Τρίκαλα Κορινθίας θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Η κορυφαία όμως είναι το εστιατόριο του Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa όπου θα απολαύσετε μοναδικές γεύσεις από την ελληνική και διεθνή κουζίνα που συνδυάζουν την άριστη ποιότητα των υλικών, των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και των παλαιών Ελληνικών συνταγών.

• Για τη διαμονή σας επιλέξτε ένα από τα ωραιότερα ορεινά ξενοδοχεία της Ελλάδας, το Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa, μέλος της Trésor Hotels & Resorts. Το boutique ξενοδοχείο βρίσκεται στα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας και με απόλυτο σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και κουλτούρα έχει κατορθώσει, αφενός να αποτελεί φυσική προέκταση του χωριού, αφετέρου μέσω των πολυτελών του υπηρεσιών να ανεβάσει τα standards διαμονής της ευρύτερης περιοχής. Είκοσι ανεξάρτητες πετρόχτιστες σουίτες, σας περιμένουν για να σας φιλοξενήσουν με άνεση και πολυτέλεια. Το ξύλο, η πέτρα, η φωτιά από το τζάκι και η μοναδική θέα προς την οροσειρά της Ζήρειας πρωταγωνιστούν, ενώ οι υπηρεσίες που βρίσκονται στη διάθεσή σας, είναι δεδομένο πως θα σας κακομάθουν. Must αποτελεί και μια επίσκεψη στο υπέροχο spa του, που είναι από τα πιο πολυτελή και πλήρη Wellness Spa ορεινών resort.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα