ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

08:00 16/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Όπως δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στην άτυπη σύνοδο που πήρε μέρος παρουσία των υπουργών εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προετοιμάζει ένα πρώτο πλοίο για τη μεταφορά τραυματιών από τη Λιβύη...
 στην Κρήτη.

Πολύ
πιθανόν, οι τραυματίες θα νοσηλευθούν σε νοσοκομεία της Κρήτης, δείχοντας με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα το ανθρωπιστικό της πρόσωπο.
Η προετοιμασία, πρόσθεσε ο υπουργός, γίνεται σε συνεννόηση με το Κατάρ, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μεταφορά δικών του πολιτών. Παράλληλα, η Ελλάδα εξετάζει τη χωρητικότητα των υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη, έτσι ώστε σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη την επιλέξουν ως κέντρο νοσηλείας, να μπορέσει να παράσχει ένα μέγιστο υπηρεσιών.
Οι ενέργειες της Ελλάδας γίνονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε, που συντελείται στη Λιβύη. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβώνα, πρόσθεσε, δόθηκε εντολή στην Επιτροπή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Κοινότητας να προετοιμάσει σχετικά σχέδια, έτσι ώστε η βοήθεια να είναι αμέσως διαθέσιμη σε περίπτωση που ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο έλληνας υπουργός απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει το «δούρειο ίππο» για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ή ότι και ακόμα αν αποκλειόταν τέτοια πρόθεση, η στρατιωτική διασφάλιση της θα μπορούσε να προκαλέσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι. «Ο πόλεμος γίνεται έτσι κι αλλιώς» είπε. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρόκειται να τον επηρεάσει».
Ο κ.Δρούτσας, επανέλαβε τέλος την ελληνική θέση, ότι η τελική λύση του «Λιβυκού» θα πρέπει να είναι πολιτική. Σε αυτό, είπε, συμφώνησαν τελικά όλες οι πλευρές. Ο πόλεμος, πρόσθεσε μέλος της πολωνικής αντιπροσωπείας, αποτελεί κι εδώ συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα - όχι αντιστρόφως.
Keywords
Τυχαία Θέματα