Το ίδρυμα μπότση βράβευσε λάθος πρόσωπα!

12:38 27/1/2017 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το «Ίδρυμα προαγωγής δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση» απένειμε τα 33α δημοσιογραφικά βραβεία σε πρόσωπα των ΜΜΕ που διακρίθηκαν το 2016 για τη δημοσιογραφική τους δουλειά. Μόνο που δυο από τα βραβεία τουλάχιστον, δόθηκαν σε λάθος πρόσωπα με βάση το σκεπτικό της απόφασης.

Το να επιβραβεύονται πρόσωπα που καταξιώνονται μέσα από τη δουλειά τους, δεν είναι καθήκον μόνο των διαφόρων ιδρυμάτων αλλά και της ίδιας της πολιτείας. Αρκεί να γίνονται αξιοκρατικά.

Οι φετινές βραβεύσεις δυο προσώπων με βάση το σκεπτικό της απόφασης νομίζω, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένα «φάουλ» του ιδρύματος.

Δεν γνωρίζω τον τρόπο επιλογής των βραβευθέντων. Εάν δηλαδή αυτοπροτείνονται οι ίδιοι, τους προτείνουν οι εργοδότες ή είναι επιλογή του ίδιου του ιδρύματος η αποφασίζει κάποια επιτροπή με δικά της κριτήρια. Όπως και να έχουν τα πράγματα νομίζω ότι στη βράβευση των Σια Κοσιώνη και Αντώνη Σρόιτερ ήταν λάθος με βάση πάντα το σκεπτικό. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα από τα δυο πρόσωπα παρά μόνο τη δουλειά τους.

Και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι αξιοπρεπής και οι δύο και καλά έκανε και τους βράβευσε. Όχι όμως με το σκεπτικό της αντικειμενικότητας του πλουραλισμού και αξιοπιστίας της παρουσίασης των ειδήσεων, καθώς και για τις εκπομπές «Ιστορίες» και «Αυτοψία», με έμφαση στην κυρία Κοσιώνη για τους πρόσφυγες της Λέσβου. Το να μιλάμε για αξιοπιστία και πλουραλισμό ειδήσεων είναι βαρύ!

Είχα την ευκαιρία να βρεθώ πολλές φορές στα νησιά του Αιγαίου, την Ειδομένη και άλλες προσφυγικές περιοχές για λογαριασμό διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου. Εκεί θαύμασα τους Έλληνες δημοσιογράφους και τεχνικούς με ελάχιστα μέσα νύχτα μέρα ολόκληρα 24ωρα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Υπάρχουν ακόμη Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί που έφτασαν σε εμπόλεμες ζώνες Συρία Ιράκ κλπ. παίζοντας με τη φωτιά χωρίς καμία βράβευση. Αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά βραβεία!

Όσο για τους πρόσφυγες, ο Γιάννης Σινάνης είναι ένας από αυτούς που πρόβαλε συνεχώς το προσφυγικό ζήτημα και άξιζε κάτι. Το αν δόθηκε σε δημοσιογράφους του ανατολικού Αιγαίου αυτό δεν λέει τίποτα. Όσο για την εκπομπή «Αυτοψία» υπάρχουν και καλύτερες «60Έλλάδα». Για τις «Ιστορίες» συμμετέχουν 4 παρουσιαστές και ανήκει στον Αλέξη Παπαχελά που ήταν και δημιουργός των «Φακέλων». Το αν πήραμε 2-3 συνεντεύξεις ε! δεν έγινε και επανάσταση!

Το ίδρυμα θα ήταν καλύτερα να έδινε το βραβείο, για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων που θυμίζουν τηλεοπτικό σόου. Για τα γαλανά μάτια της Σίας και τα καστανοπράσινα του Αντώνη που μοιάζουν με μοντέλα στην πασαρέλα. Είσοδος στο πλατό των ειδήσεων, φωτισμοί, υπόκρουση, εφέ, περπάτημα, ακριβά σύνολα (sic) νέα τεχνολογία, κοντρόλ στο χέρι που δίνει τη δυνατότητα να περπατάς στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου η ακόμη και στον τόπο του εγκλήματος μέσα από το στούντιο.

Ο ALPHA πάντως την βράβευση την ευχαριστήθηκε πολύ, αφού την είχε σαν «μέγα» γεγονός, στους τίτλους ειδήσεων των 7 και στα πρώτα 5 θέματα με συνεντεύξεις και πανηγυρισμούς. Αντίθετα ο ΣΚΑΙ το υποβάθμισε, σχεδόν τελευταίο σαν μια απλή είδηση. Έδειξε κάποια σοβαρότητα.

Το ίδρυμα βέβαια ξέχασε να τιμήσει την Μαρία Χούκλη η τον Μιχάλη Ιγνατίου, που είναι ένας από τους εγκυρότερους δημοσιογράφους. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ονόματα αλλά δεν είναι δική μου δουλειά.

Ίσως οι βραβεύσεις να γίνονται με βάση την παρουσία προσώπων στο γυαλί. Φιλίες γνωριμίες η άλλου είδους κριτήρια και όχι η δουλειά τους. Όταν σε ένα ίδρυμα μείζονος σημασίας προσλαμβάνεται ως σύμβουλος ένα κορίτσι που εμφανίζεται στη τηλεόραση με μόνο προσόν το χαμόγελο και τις «μπούρδες» που λέει κάθε μέρα καταλαβαίνετε πως γίνονται οι επιλογές. Άντε και του χρόνου!

Keywords
Τυχαία Θέματα