Την πεμπτη ανοιγουν τα χαρτια τους στη νδ...

16:31 2/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε πεδίο για μια πρώτη καταγραφή των εκατέρωθεν προθέσεων αλλά και του συσχετισμού των εσωκομματικών δυνάμεων ...
ετοιμάζονται να μετατρέψουν οι επίδοξοι δελφίνοι της Νέας Δημοκρατίας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έπειτα από αρκετές αναβολές συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη για να αποτιμήσει την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου.

Σαράντα ημέρες μετά το ατυχές για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα της κάλπης, οι απόψεις στο εσωτερικό της παράταξης για το τι μέλλει γενέσθαι διίστανται. Από τη μια, όσοι συντάσσονται με την ηγετική ομάδα που περιβάλλει τον τέως
πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπερασπίζονται το σημερινό εσωκομματικό status quo με το επιχείρημα της κυβερνητικής αστάθειας που παρουσιάζει το συγκυβερνών σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., από την άλλη, ωστόσο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του «γαλάζιου στελεχιακού δυναμικού τάσσεται υπέρ της εκ βάθρων» αλλαγής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί, όπως αρκετοί λένε, να μην συμπεριλάβει και την ηγεσία του.

Παρά το φρένο στις κινήσεις αμφισβήτησης του νυν προέδρου του κόμματος που έβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής -και με τη συνάντηση που είχε την περασμένη Κυριακή με τον κ. Σαμαρά, που κρατήθηκε μυστική και διέρρευσε πέντε ημέρες αργότερα-, πλειάδα στελεχών της Ν.Δ., και πάντως οι περισσότεροι από τους βουλευτές που μετείχαν στο δείπνο των «14» στελεχών που οργανώθηκε προ ημερών με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, επιμένει ότι πρέπει να τεθεί θέμα διαδοχής του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Παραδοσιακοί βαρόνοι του κόμματος, αλλά και στελέχη από τις νεότερες κομματικές γενιές μελετούν τις δικές τους κινήσεις αλλά και εκείνες των εσωκομματικών αντιπάλων τους, καθώς κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων που γίνονται είναι ότι η άμεση αντικατάσταση της ηγετικής ομάδας προσκρούει στη γενική παραδοχή ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα πρόσωπο που να ενώνει τις διάσπαρτες αντιηγετικές δυνάμεις.

Παρά ταύτα, αποφασισμένη να ζητήσει ευθέως την παραίτηση του κ. Σαμαρά φέρεται να είναι η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται προσωπικά για το προεδρικό αξίωμα, συνομιλητές της μένουν με την εντύπωση ότι «δεν έχει κλείσει ως υποψήφια αρχηγός». Η ίδια διαπιστώνει ότι η Ν.Δ. έχει πρόβλημα ιδεολογικού προσανατολισμού, στρατηγικής κατεύθυνσης και εσωκομματικής λειτουργίας, αλλά άσπονδοι φίλοι της στη Συγγρού υποστηρίζουν ότι πραγματική επιδίωξή της είναι να εκμεταλλευτεί τις ηγετικές φιλοδοξίες από τις οποίες εμφορούνται βουλευτές χωρίς ικανό αριθμό υποστηρικτών για να αναλάβει εκείνη «ρόλο μεταβατικής προέδρου».

Το «γαλάζιο» παρασκήνιο Πλην της κυρίας Μπακογιάννη, θέμα ηγεσίας λέγεται ότι προτίθενται να θέσουν και βουλευτές που κινούνται στον ευρύτερο καραμανλικό περίγυρο ή ενδιαφέρονται να αντλήσουν δυνάμεις από τον συγκεκριμένο χώρο, όπως οι πρώην υπουργοί Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επιθυμούν σφόδρα να μπουν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, στην κούρσα της διαδοχής. Στην ίδια κατεύθυνση σκέφτονται να κινηθούν επίσης κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και άλλοι, χωρίς να εκδηλώνουν, επί της παρούσης, αρχηγικές βλέψεις.
Από μια διαφορετική αφετηρία, αρχηγική περπατησιά επιχείρησε να ανοίξει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ωστόσο, όπως λένε επικριτές του, «αυτοϋπονομεύτηκε» τόσο με την ανάληψη ρόλου στο μετεκλογικό σκηνικό που διαμόρφωσε ο κ. Σαμαράς όσο και με την κριτική κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή με την οποία συνόδευσε την άρνησή του να ψηφίσει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Με αυτά που είπε ο Κυριάκος μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του... Ποταμιού αλλά όχι της Ν.Δ.», σχολίαζε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος.

Αγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν στελέχη με ειδικό κομματικό βάρος, όπως ο νυν επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, παρά την ψυχρολουσία που του επιφύλαξε η κυβέρνηση με τη μη επιλογή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για επιστροφή στην Αθήνα νωρίτερα από την ολοκλήρωση της θητείας του, στην Ε.Ε. το 2019. Αλλά και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος κινείται δραστήρια τελευταία, εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τόσο ορισμένους βουλευτές όσο και κομματικά στελέχη, καθώς την προσεχή Κυριακή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει και η Πολιτική Επιτροπή, η σημασία της οποίας, ωστόσο, είναι περιορισμένη καθώς εκεί οι συσχετισμοί είναι πολύ πιο ευνοϊκοί για την ηγετική ομάδα της Συγγρού.

«Η εσωστρέφεια βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ»Οι πληροφορίες από πηγές κοντά στους ηγετικούς κύκλους της Ν.Δ. αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι από τη μεριά του αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα του πετάξουν οι επίδοξοι διάδοχοι. Στις προθέσεις του, όπως λέγεται, είναι να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας, αφενός, τους αμφισβητίες της ηγεσίας του ότι «ρίχνουν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας της Ν.Δ.», κάτι που «βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ», προκαλώντας, αφετέρου, τους επικριτές του να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες.
Το καταστατικό της Ν.Δ. προβλέπει ότι για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος του κόμματος απαιτείται να κινηθεί διαδικασία συλλογής υπογραφών από το 1/3 των μελών της Κ.Ο. ή της Πολιτικής Επιτροπής και το σχετικό αίτημα να ψηφιστεί από το 50% των μελών του αντίστοιχου οργάνου. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά επενδύει στο ότι, με δεδομένη και την (από)σταση του κ. Καραμανλή, είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε, πολύ περισσότερο, στην Πολιτική Επιτροπή.

Προς υπεράσπιση της ηγετικής ομάδας αναμένεται να κινηθούν στενοί συνεργάτες του νυν προέδρου, όπως ο κ. Δημήτρης Σταμάτης ή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος είναι ο μόνος από όσους φέρονται να ενδιαφέρονται για την ηγεσία που δεν κλήθηκε στο δείπνο της κυρίας Γιαννάκου λόγω της προέλευσής του από τον ΛΑΟΣ. Ο κ. Βορίδης συσπειρώνει γύρω του μια μικρή ομάδα βουλευτών οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν τη διαδοχή του κ. Σαμαρά.

Πρωθύστερο θεωρεί, εξάλλου, το ζήτημα της ηγεσίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πολλές άλλες κινήσεις στη λειτουργία του κόμματος και συζητήσεις για την ιδεολογική κατεύθυνσή του πριν στηθεί κάλπη για να εκλεγεί ο αρχηγός που θα εκφράσει τα δεδομένα της νέας πολιτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωθυπουργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ενα άλλο στέλεχος της νέας γενιάς με εξαιρετική υπουργική θητεία, ο Βασίλης Κικίλιας, προτιμά τη σιωπή. Είπε όχι στα «γεύματα» και τις δημόσιες τοποθετήσεις, καθώς πιστεύει ότι πρώτα «πρέπει να μιλάμε στα κομματικά όργανα και μετά στα ΜΜΕ». Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καραμανλή και τον πρώην υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, τον οποίο σε ανύποπτο χρόνο είχε προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά κινείται χωρίς βιασύνη και είναι της άποψης πως όταν έρθει η στιγμή «θα μιλήσει ο λαός που στηρίζει την παράταξη».

Στο πλαίσιο της ηλικιακής ανανέωσης, εντάσσονται οι εν ενεργεία περιφερειάρχες Απόστολος Τζιτζικώστας και Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι ωστόσο έχουν κώλυμα και δεν μπορούν, ακόμη και αν παραιτηθούν από το σημερινό τους αξίωμα, να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάιο του 2019.

Μάχη για τη συμφωνίαΣε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο για τις επερχόμενες εξελίξεις στη Ν.Δ. αποτελεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, είπε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ευνοεί τις κινήσεις διαδοχής. Λέγεται, μάλιστα, ότι για να κάνει σαφέστερη τη θέση του προτίθεται να προσέλθει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την Πέμπτη και, αφού ακούσει τον απολογισμό του κ. Σαμαρά, κατόπιν να αποχωρήσει και να μην είναι παρών στις ομιλίες των βουλευτών.
Το επιτελείο του κ. Σαμαρά, το οποίο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στα όσα γίνονται στην κυβέρνηση -ο τέως πρωθυπουργός περνάει τις περισσότερες ώρες του 24ώρου στο γραφείο του στη Συγγρού και μετέχει ενεργά στη συγγραφή των κειμένων σχολιασμού των κυβερνητικών παλινωδιών-, εκτιμά ότι οι ευρύτερες εξελίξεις θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Και, ως εκ τούτου, η Ν.Δ. πρέπει να αποφύγει την εσωστρέφεια για να είναι πανέτοιμη για τις σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες που έχει μπροστά της, με πρώτη εκείνη που θα δοθεί για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία που συνομολόγησε στο Eurogroup o κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θα τους αφήσουμε να γελοιοποιήσουν τη Δημοκρατία μας και να απαξιώσουν τη Βουλή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους βουλευτές του», είπε μιλώντας στους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς. «Δεν είναι δυνατόν άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να ψηφίζουν την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και η Ελληνική Βουλή να στερείται αυτό το δικαίωμα», είναι η άποψη του προέδρου της Ν.Δ., που θέλει, όπως είπε στους συνεργάτες του, να γίνει διεξοδική συζήτηση από την οποία θα φανούν οι πολύ χειρότερες από το περιβόητο «email Χαρδούβελη» δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., η οποία ουσιαστικά «συνομολόγησε ένα νέο και πιο σκληρό τρίτο μνημόνιο».

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν στελέχη με ειδικό κομματικό βάρος, όπως ο νυν επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για επιστροφή στην Αθήνα

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης κινείται δραστήρια τελευταία και εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει βουλευτές και κομματικά στελέχη

Στέλεχος της νέας γενιάς με εξαιρετική υπουργική θητεία, ο Βασίλης Κικίλιας, θα έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά κινείται χωρίς βιασύνη και είναι της άποψης πως όταν έρθει η στιγμή «θα μιλήσει ο λαός»
Keywords
Τυχαία Θέματα