Τηλεοπτικά κανάλια, ασύδοτα και ανεξέλεγκτα, χωρίς όρια σεβασμού

12:04 5/1/2017 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Αγαπητό Fimotro,

Υπάρχουν όρια και κανόνες λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που λυμαίνεται μια δημόσια συχνότητα χωρίς φραγμούς; Το ερώτημα αυτό είναι πολύ επίκαιρο το τελευταίο διάστημα που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με light προγράμματα, τζόγο και trash tv στην ελληνική τηλεόραση που υποτιμούν τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού.

Κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και τοπικά δίκτυα, εκμεταλλευόμενα την απουσία

για μεγάλο χρονικό διάστημα του ΕΣΡ, έχουν τελείως αποθρασυνθεί.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο τηλεθεατής, έχει εθιστεί σε τέτοια προγράμματα με δόλωμα το τζόγο και κάποιες… χιλιάδες ευρώ η «δώρα» μέσα από παραπλανητικές διαφημίσεις, τηλεμάρκετινκγ, αγοροπωλησίες προϊόντων και τα παρακολουθεί! Αυτά είναι κυρίως άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή άτομα κυνηγώντας το άπιαστο… όνειρο της τύχης μέσα από μηνύματα ή τηλεφωνήματα τα οποία πληρώνονται ακριβά!!! Μέσα σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τον τηλετζόγο, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο τηλεοπτικό Καζίνο!!!

Προσπαθώντας να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει όλα τα ΜΜΕ, προβάλλουν κάθε είδους διαφήμιση και υπερβολή για να προσελκύσουν πελάτες. Ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο, ότι στο διαφημιστικό κομμάτι παραπλανητικό ή μη εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που θεωρούνται έγκριτοι η είναι τηλεοπτικοί αστέρες που επηρεάζουν το κοινό! Άλλα κανάλια, το έριξαν στην επιλογή μουσικών ταλέντων με παλιές συνταγές που κάποτε κρατούσαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και έφερναν πολύ χρήμα!

ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, ΕΨΙΛΟΝ. The Voice, X-factor, Rising Stars, ή το Survivor που είχαν υψηλή τηλεθέαση πιστεύοντας ότι έτσι θα ανακάμψουν και θα κερδίσουν θεατές. Και ενώ ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, υπάρχουν διοικήσεις καναλιών που πανηγυρίζουν για πρωτιές σε δελτία και θεαματικότητες βαυκαλιζόμενοι με δελτία Τύπου αυτοθαυμασμού που εκδίδουν!!!

Δεν έχουν καταλάβει καναλάρχες και διοικούντες ότι αυτοί που παρακολουθούν πλέον τηλεόραση, είναι γέροντες-συνταξιούχοι, νοικοκυρές άνεργοι και κάθε είδους πονεμένη ψυχή. Και αυτό μήπως και πάρουν κάποιο από τα δώρα η τα χιλιάρικα που… προσφέρουν τα κανάλια μέσα στη φτώχεια, η ακούσουν οι συνταξιούχοι πόσο θα τους μειώσουν τη σύνταξη…

Σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως τα σαββατοκύριακα η ασυδοσία ξεπερνάει και το φράγμα του ήχου. Μάλιστα τα πρόσωπα που παρουσιάζουν εκπομπές χαμηλού επιπέδου αυτοπροβάλλονται τόσο πολύ, που δεν διστάζουν καφετζούδες και αστρολόγοι που προσκαλούνται στις εκπομπές τους να τους συγκρίνουν με την Oprah Winfrey η τον δικό μας Νίκο Αλιάγα!

Η διακοπή για διαφημίσεις(παραπλανητικές σαβουροδιαφημίσεις-κυρίως) που προβάλλονται σε ελληνικές ταινίες σε συγκεκριμένο κανάλι και όχι μόνο που αιμορραγεί, είναι περισσότερες από την ίδια την ταινία, παραβιάζοντας τον κανόνα που διέπει την προβολή και διακοπή σε τακτά χρονικά διαστήματα τον διαφημιστικό χρόνο!

Το ΕΣΡ, σε μια σκληρή ανακοινωσή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων φαίνεται ότι έχει γνώση αυτού του νοσηρού φαινομένου και αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας, υποτίμησης της αξίας του ανθρώπου, υποβάθμισης της ελληνικής γλώσσας και πλείστα άλλα λιγότερο ή περισσότερο νοσηρά φαινόμενα. Συχνά είναι επίσης τα φαινόμενα γκρίζας ή και παραπλανητικής διαφήμισης, υπέρβασης διαφημιστικού χρόνου, ενώ έχει παρατηρηθεί σε δελτία ειδήσεων προβολή ψευδών ειδήσεων (χωρίς επανόρθωση) και ένταξη έμμεσων διαφημίσεων…»

Το ίδιο λοιπόν του ΕΣΡ έχει τη δυνατότητα να βάλει τάξη στη ζούγκλα των ΜΜΕ. Θα τα καταφέρει; Ο Χρόνος θα δείξει! Αν με ρωτάτε ποια κανάλια και παρουσιαστές είναι, δεν θα διστάσω να αναφερθώ σε ονόματα όσο μεγάλα μια αν είναι όπως:

Με ΑΝΤ1 και προσφορές Γιώργου Παπαδάκη, ΣΚΑΙ με Γιώργο Αυτιά και νερό Camelot. Εψιλον-tv με Τατιάνα Στεφανίδου που σαν εκπομπή και διαφήμιση έχει ξεπεράσει όλα τα όρια και φραγμούς μαζί με κάποια άλλη μεγάλη «προσωπικότητα/ες» του σαββατοκύριακου έχοντας ανταγωνισμό ποιος θα πουλήσει περισσότερες κρέμες και θα μοιράσει «χιλιάρικα»!!!

Στην εκπομπή της Τατιάνας μπορείς να παρακολουθήσεις τα πάντα, πέρα από τα χιλιάρικα που προσφέρονται και κολυμπούν στο ενυδρείο!!! Εγκληματίες, βία, τρομοκράτες, βιασμούς, διαζύγια, μαχαιροβγάλτες, μαστροπούς, αίμα, σπέρμα, δικαστικές διαμάχες, απαγωγές, παιδόφιλους, κλέφτες, απατεώνες και κάθε είδους ψυχικά διαταραγμένα άτομα(!).

Μπροστά σε ένα ακροατήριο-θεατών από ΚΑΠΗ και μαθητών σπουδαστών διαφόρων σχολών, η Τατιάνα με Χολυγουντιανό ύφος και ταμπεραμένο, δίνει τη δική της παράσταση με προδιαγραφές… Broadway, New York City of Times Square in Manhattan!

Η αναφορά μας είναι ενδεικτική. Διότι υπάρχουν κορίτσια σε περιθωριακά κανάλια, που για να βγάλουν το μεροκάματο, προσπαθούν να πείσουν τηλεθεατές να τηλεφωνούν, φωνασκώντας σε τέτοιο βαθμό, που νομίζεις ότι βρίσκονται σε κάποιο ψυχιατρείο.

Τώρα αν καταγράψουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε trash εκπομπές και συμπεριλάβουμε την Ανίτα ή άλλα πρόσωπα σε κανάλια, θα έπρεπε προπολού να έχουν παύση τη λειτουργία τους. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Ποιος σέβεται νόμους και κανόνες μπροστά στην… κονόμα!!!!…..

ΕΣΡ! βάλε μπροστά τους μηχανισμούς που διαθέτεις και ρίξε «μπαλωθιές» με πραγματικά πυρά και όχι καπνογόνα για εκφοβισμό!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η συνέχιση και διάσωση του MEGA σε πλήρη λειτουργία και του ενημερωτικού τομέα είναι επιβεβλημένη. Ας το καταλάβουν αυτό καλά και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι και να βοηθήσουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και όχι του ALTER! Το ίδιο πρέπει να πράξει και η ΕΣΗΕΑ και όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά με στάσεις εργασίας και απεργίες.

Βεβαίως οι απεργίες είναι κατοχυρωμένες συνταγματικά και είναι το μοναδικό όπλο του εργαζόμενου. Υπάρχουν όμως και όρια όταν η ανεργία στα ΜΜΕ καλπάζει. Μια οριστική διακοπή λειτουργίας του MEGA θα είναι πλήγμα όχι μόνο για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία αλλά πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία.

Κάθε αναστολή έκδοσης η λειτουργίας έντυπου ή ηλεκτρονικού ΜΜΕ-όταν βέβαια λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας- είναι μια «σφαίρα» στην καρδιά της δημοκρατίας και απόλαυση χαράς για τους παπατζήδες του Μαξίμου όπως και ο Νέρωνας. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τράπεζες, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι και ας ενωθούν όλοι για έναν κοινό σκοπό. Την επιβίωση του MEGA και της πολυφωνίας για χάρη της δημοκρατίας.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Δημήτρης Καμπουράκης, που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας, ας αναλάβουν δράση στον ενημερωτικό τομέα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν πολλούς επαγγελματίες εθελοντές στο πλευρό τους. Κάποιος όμως πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, και το MEGA Να ξαναγίνει και πάλι ΜΕΓΚΑΛΟ! Προς αυτή την κατεύθυνση κάτι φαίνεται να κινείται, αφού τα έσοδα από τις διαφημίσεις είναι πολύ σημαντικά με τις επαναλήψεις προγραμμάτων και αναστολή του ενημερωτικού τομέα. Ο κόσμος συνεχίζει να το έχει στην καρδιά του. Μια σπίθα χρειάζεται από τους εργαζόμενους που απέχουν, για να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή και να απογειωθεί το αεροσκάφος! Ποιος θα έχει το θάρρος να ανάψει το φυτίλι; Ιδού το ερώτημα.

Με τη σφραγίδα συνδικαλιστών έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν, όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και βιομηχανίες. Όταν στο MEGA, ALTER, TEMPO, και άλλα κανάλια, τηλεοπτικοί αστέρες, δημοσιογράφοι και στελέχη έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα ήταν καλά, τώρα που οι αγελάδες στέρεψαν από «γάλα…» όλοι είναι εναντίον των καναλαρχών, τότε όμως, τα έπαιρναν χοντρά… και ήταν καλοί!!!!!! Παιδιά σοβαρευτείτε!

Και η ΕΡΤ να ξυπνήσει επιτέλους, που με τα προγραμματά της και το 5-6% θεαματικότητα διώχνει τους τηλεθεατές, που αναζητούν καταφύγιο σε υποβαθμισμένα προγράμματα και εκπομπές.

Keywords
χωρις ορια, ορια, the voice, oprah winfrey, τατιανα στεφανιδου, new york, σταση εργασιας, light, trash, ΕΣΡ, ελλαδα, μμε, σκαι, εψιλον, voice, x-factor, stars, survivor, oprah, συγκεκριμένο, ζούγκλα, ΑΝΤ1, προσφορες, καπη, york, city, times, square, mega, alter, ΕΣΗΕΑ, απεργιες, τραπεζες, δραση, σπιθα, ΕΡΤ, νουμερα τηλεθεασης, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια 1 δεκεμβριου, φωτια, τηλεθεαση, οικονομικη κριση, ζούγκλα, βημα, γνωση, δημοκρατια, δωρα, ελληνικες ταινιες, εψιλον, θαρρος, καθημερινη, μμε, ονοματα, ονειρο, σκαι, ταινιες, τηλεοραση, τηλεθεατης, φτωχεια, mega, square, times, αγελαδες, αιμα, ανεργια, ανησυχητικο, αυτια, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δικτυα, δολωμα, ευρω, επρεπε, ιδια, ιδιο, υφος, διαφημιση, ιγνατιου, καπη, λαδι, λειτουργια, μαξιμου, μηνυματα, μπορεις, νερο, νερωνας, νικο, νοημοσυνη, νοικοκυρες, παντα, παιδια, προγραμματα, ψυχη, σιγουρος, συγκεκριμένο, συχνοτητα, σφραγιδα, τατιανα, υψηλη, χρονος, χρονικα, city, δημητρης, εκπομπες, κλεφτες, κομματι, καρδια, light, μπροστα, new york, stars, oprah winfrey, oprah, survivor, trash, york, voice
Τυχαία Θέματα