''θα ξανασυγκρουστω με το κομμα μου για το συμφερον της δικηγοριασ''...

08:01 15/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Στο παρά πέντε των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Αδαμόπουλος μιλάει...
στο protothema.gr και αναφέρεται στις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει από εδώ και στο εξής. Συγκεκριμένα τονίζει πως στην επόμενη θητεία εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα θέσει μαζί με τους συνεργάτες του ως προτεραιότητα τον εξορθολογισμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών. Την ίδια στιγμή και με μια θητεία η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλές
συγκρούσεις ακόμα και με το ίδιο του το κόμμα, ο κ. Αδαμόπουλος υποστηρίζει πως «αν και δεν είναι ακομμάτιστος, έδειξε ότι υπήρξαν και στιγμές ρήξης με τον πολιτικό φορέα του μπροστά στο συμφέρον της δικηγορικής οικογένειας» ενώ προετοιμάζει τη ΝΔ πως «θα ξανακάνει το ίδιο».

-Στις επικείμενες εκλογές του ΔΣΑ, διεκδικείτε και πάλι την προεδρία του Συλλόγου. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας σας και τι επιδιώκετε, εφόσον επανεκλεγείτε;

Ανέλαβα την τιμητική ευθύνη της προεδρίας του ΔΣΑ τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή σε μια συγκυρία εθνικά και κοινωνικά κρίσιμη με πρωτόγνωρες θεσμικές μεταβολές. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, κληθήκαμε να διαχειριστούμε σύνθετες καταστάσεις, σε επίπεδο τόσο κλαδικό όσο και ευρύτερα θεσμικό. Εκτιμώ ότι τέθηκαν σοβαρές βάσεις ώστε η δικηγορία να καρπωθεί τα οφέλη που της αναλογούν με την ομαλοποίηση των συνθηκών.

Αφενός, αποτρέψαμε σειρά αντιδικηγορικών μεθοδεύσεων που κατέτειναν στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών μας και στην αφαίρεση κρίσιμης ύλης. Δεν το εμφανίζω ως συντεχνιακή κατάκτηση, αλλά και ως εξέλιξη που υπηρετεί την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Αφετέρου, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της δικηγορίας στην ηλεκτρονική εποχή, προωθώντας καινοτόμες εφαρμογές για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, τη χορήγηση ψηφιακών υπογραφών, την ανάρτηση των εκθεμάτων και την ψηφιακή έκδοση γραμματίων και ενσήμων. Ταυτόχρονα, αφουγκραζόμενοι τη διεθνή τάση της εποχής για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, ιδρύσαμε το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας» και έχουμε ήδη εκπαιδεύσει εκατοντάδες συναδέλφους με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Στη νέα θητεία θέτουμε ως προτεραιότητα τον εξορθολογισμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών μας. Έχει καταστεί σαφές ότι τα όρια των αντοχών μας εξαντλήθηκαν. Θα αναλάβουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες βελτίωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ώστε αυτό πλέον να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική και εισφοροδοτική μας ικανότητα.

-Πόσο επηρεάστηκε ο Έλληνας Δικηγόρος από την κρίση;

Θα έλεγα ότι ήταν μια βλάβη με διπλή προέλευση. Πρώτον, τη νομοθετική στοχοποίηση. Επιχειρήθηκε τεχνηέντως να εμφανιστεί το δικηγορικό λειτούργημα ως προνομιούχος κλάδος έντονης φοροδιαφυγής ώστε να νομιμοποιηθεί κοινωνικά η επιβολή υπέρμετρων βαρών. Δεύτερον, το «πάγωμα» της αγοράς. Η δικηγορική ύλη, μολονότι νομοθετικά έμεινε σχεδόν ανέπαφη, αποδυναμώθηκε εν τοις πράγμασι από την ακινησία των συναλλαγών. Μοιραία αυτό αντανακλά στα εισοδήματά μας.

Την εισοδηματική πίεση την υφίσταται ασφαλώς κάθε ελληνική οικογένεια. Η δικηγορία έχει απλώς την ιδιαιτερότητα να υφίσταται την προσπάθεια «εμπορευματοποίησης» μιας δημόσιας λειτουργίας, της συλλειτουργίας στην απονομή της Δικαιοσύνης. Μιλούν με τρόπο εννοιολογικά στρεβλό για «απελευθέρωση» ενός ήδη ανοικτού επαγγέλματος, ωσάν να μην χρειάζονται προϋποθέσεις άσκησης του λειτουργήματος. Αυτή είναι μια τρίτη, περισσότερο θεσμική, παρά εισοδηματική, προσβολή στην ελληνική δικηγορία.

- Επί της προεδρίας σας, ο ΔΣΑ έκανε σειρά δημόσιων παρεμβάσεων και για ζητήματα εκτός της δικηγορίας, όπως το Μνημόνιο, η οικονομική πολιτική ή η γενικότερη πολιτική κατάσταση. Θεωρείτε ότι είχε τη νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο;

Θα σας απαντήσω με επίκληση του καταστατικού μας προορισμού και του αληθούς θεσμικού μας ρόλου. Αντίθετα με τις συντεχνιακές και τις γνήσιες επιμελητηριακές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, ο ΔΣΑ είναι ΝΠΔΔ ταγμένο στη διασφάλιση της έννομης τάξης. Η δημόσια παρεμβατικότητα που πράγματι αναπτύξαμε είναι εκπλήρωση αυτού ακριβώς του προορισμού. Δεν ήταν πολιτική τοποθέτηση, ήταν θεσμική προσήλωση στο Κράτος Δικαίου. Αντί να παρακωλύσουμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης με παραλυτικές αποχές διαρκείας, πράγμα που - όπως πολύ καλά γνωρίζετε - πολλοί με παρακίνησαν να κάνω, τη φέραμε προ των ευθυνών της. Για το Μνημόνιο, τα χαράτσια, τα τέλη επιτηδεύματος κ.ά. Θα ήταν αδιανόητο να μην προκαλέσουμε τη δικαστική κρίση μειζόνων πολιτικών επιλογών που επιδρούν καταλυτικά στη ζωή του Έλληνα πολίτη, τη στιγμή μάλιστα που τέθηκαν καίρια ζητήματα δικαιϊκής τάξης και νομικού πολιτισμού. Εκτιμώ ότι η ελληνική κοινωνία θα μας το αναγνωρίσει συλλογικά.

-Πόσο οι δικηγορικές εκλογές αλληλεπιδρούν με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση; Σας προβληματίζει η κυβερνητική φθορά του χώρου από τον οποίον προέρχεστε;

Δεν βλέπω τις αρχαιρεσίες του ΔΣΑ υπό κομματικό πρίσμα. Δεν έκρυψα ποτέ από πού προέρχομαι και τι πιστεύω. Δεν υπηρέτησα ποτέ τον αποπολιτικοποιημένο συνδικαλισμό του lifestyle και οι ιδέες μου είναι γνωστές στους συνομιλητές μου. Ωστόσο, θέλω να ελπίζω ότι στη θητεία μου έδωσα έμπρακτα δείγματα γραφής για το πώς υλοποιείται η ακομμάτιστη διοίκηση. Υπήρξαν και στιγμές ρήξης με τον πολιτικό φορέα μου μπροστά στο συμφέρον της δικηγορικής οικογένειας. Θα ξαναέκανα το ίδιο. Αδέσμευτος δεν είναι ο πολιτικά ανέστιος, αλλά εκείνος που λειτουργεί με γνώμονα τη συνείδησή του για να εκπληρώσει την εντολή που του έχει ανατεθεί.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα