Ταδε εφη νταισελμπλουμ...

19:35 31/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Στις 20 Ιουνίου θα κριθεί αν θα μπορούν να «φορτωθούν» στο ESM τα 50 δισ. ελληνικού χρέους που προέκυψε από την ανακεφαλαιοποίηση ων ελληνικών τραπεζών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ...
απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, άνοιξε «παράθυρο»
για μείωση του ελληνικού χρέους στα μέσα του 2014, εφόσον τελικά συμφωνηθεί δυνατότητα να μεταφερθούν «αναδρομικά» και τα 50 δισ. που θα κοστίσει φέτος η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Δεν αλλάζει όμως τίποτε στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τον Απρίλιο του 2014, ούτε σχεδιάζεται αυτό να παραταθεί, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Τα μέτρα είναι δύσκολα, αλλά αναγκαία. Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης για το 2014, που θα φανεί από τα τέλη του 2013» δήλωσε, διαψεύδοντας τα «μαύρα σενάρια» του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας.

«Το πρόγραμμα πάει καλά και εκτελείται με επιτυχία, άρα δεν σχεδιάζεται να αλλάξει ούτε να παραταθεί» είπε, βάζοντας τέλος στις φήμες ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στην κυβέρνηση για να πάρει λιγότερα μέτρα.

Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν πως τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα θα καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο και αυτά τηρούνται. Δεσμεύτηκαν όμως και να βοηθήσουν την Ελλάδα με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς περαιτέρω συζήτηση και «παζάρι», υπό δύο βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις:

1. Να έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και

2. να έχει τηρηθεί πλήρως το πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία και αν απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, θα συζητηθούν στο Eurogroup. Έχουμε δεσμευτεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί, αλλά τον Απρίλιο τοy 2014» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θέλησε να συγχαρεί τη χώρα μας για την επιμονή της να εφαρμόσει μέτρα που είναι αναπόφευκτα.

Για το θέμα της διάσωσης των τραπεζών και ποιοι θα μετέχουν σε αυτή, ανέφερε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο. «Προσβλέπουμε σε μια πολιτική συμφωνία τον Ιούνιο, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης, ESM. Θα τα δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Εφόσον υπάρξει το «εργαλείο» αυτό, θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο του 2014» ανέφερε.

Για το αν θα «κουρευτεί» τελικά έτσι κατά 50 δισ. το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε συγκρατημένος: «Η δυνατότητα για να γίνει αναδρομικά το 2014 χρήση του μηχανισμού από την Ελλάδα για την ανακεφαλαιποίηση που γίνεται φέτος, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου, άρα δεν μπορώ να δώσω τώρα οριστική απάντηση».

Σε ερώτηση για την «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, με συνέπειες στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση και θα ζητήσει να την λάβει.
Πηγή : prootthema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα