Τα παιδια επιστρεφουν στο σχολειο...ενα μηνα μετα τον φονικο σεισμο στο νεπαλ...

07:30 1/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Παρόλο που χιλιάδες μαθητές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το σοκ του σεισμού που κατέστρεψε ένα τμήμα του Νεπάλ ...
πριν από ένα μήνα, επέστρεψαν στο σχολείο αν και οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών σημειώθηκε την 25η Απριλίου και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 8.600 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων ανάμεσά τους πολλών σχολείων.

Ο
Σαχάτζ, 8 ετών, δεν φεύγει από το πλευρό του πατέρα του ενώ κατευθύνονται προς το δημόσιο σχολείο Μαντάν Σμαράκ στην κοιλάδα του Κατμαντού. Σύμφωνα με τη μητέρα του Μίνα Σχρέστα, το αγοράκι που έχει τρομοκρατηθεί από το σεισμό αρνείται να παραμείνει μονάχο του έκτοτε. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε στέλνοντας τα παιδιά στο σχολείο όμως οι εκπαιδευτικοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον το να δουν τους φίλους του και να μελετήσουν τα μαθήματά τους θα τους αλλάξει τις ιδέες».

Κάποια μαθήματα παραδίδονται σε τάξεις που έχουν στηθεί στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Άλλα σε κτίρια όπου οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν γράψει με κεφαλαία γράμματα: Ασφαλές.

«Παραμείναμε στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό που ήρθα εδώ για να παίξω και να ξαναδώ τους φίλους μου» είπε ο 9χρονος Μουσκάν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ενθαρρύνονται να περιγράψουν στους συμμαθητές τους όσα βίωσαν, την απώλεια του σπιτιού τους και συχνά το θάνατο ενός κοντινού τους προσώπου.

«Τα μαθήματα δεν θα γίνουν όπως συνήθως και έχουμε εκπαιδεύσει τους δασκάλους προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα από το σεισμό» εξήγησε ο διευθυντής Γκοβίντα Πούντελ.

Τουλάχιστον 8.000 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές στο Νεπάλ. Στις πλέον πληγείσες περιοχές, το 90% των σχολικών εγκαταστάσεων έχει ισοπεδωθεί.

«Γνωρίζουμε ότι όλα τα σχολεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να λειτουργήσουν. Όμως η εκπαίδευση συνιστά ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ανοικοδόμησης και εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης στο Νεπάλ Ντίλι Ραμ Ριμάλ.

Η Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του σεισμού στον τομέα της εκπαίδευσης στο Νεπάλ, μιας χώρας όπου το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο έχει εκτοξευθεί από τη δεκαετία του 1990 από το 64% στο 95%. «Όσο τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι τους τόσο περισσότερο θα τους είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σχολείο» εξήγησε ο Τόμο Χοζούμι, αντιπρόσωπος της Unicef στο Νεπάλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα